aktywne systemy tłumienia szumów na OP

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Maciek2

aktywne systemy tłumienia szumów na OP

Post autor: Maciek2 »

Wie ktos może na czym polega aktywne tłumienie szumów na okrętach podwodnych ?
jogi balboa

Post autor: jogi balboa »

Jeżeli aktywnie to niewątpliwie chodzi o emitowanie takich sygnałów które modulowałyby szumy wytwarzane przez okręt w taki sposób aby były one niesłyszalne dla sonarów pasywnych innych okrętów. Jeżeli coś takiego wymyślili czy też robią próby to na pewno szczegóły trzymane są w większej tajemnicy niż to kto zabił Kennedyego.
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

Post autor: Krzysztof Miller »

Ja bym zakwalifikował do aktywnego tłumienia mechaniczne (z użyciem np. siłowników) tłumienie drgań modułu napędowego (umieszczonego np na izolowanej platformie). Gdy są to elementy tłumiące bez zasilania zewnętrznego (np sprężyny) jest to układ bierny.
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
Awatar użytkownika
TOŁDI

Post autor: TOŁDI »

Krzysztof Miller pisze:Ja bym zakwalifikował do aktywnego tłumienia mechaniczne (z użyciem np. siłowników) tłumienie drgań modułu napędowego (umieszczonego np na izolowanej platformie). Gdy są to elementy tłumiące bez zasilania zewnętrznego (np sprężyny) jest to układ bierny.
Ekhm..... W dynamice spręzyna to nie jest element tłumiący tylko sprezynujący - amortyzator zaś jest elementem tłumiącym . Gdyby sprężyna miała własności tłumiące to w samochodach nikt by nawet nie pomyślał o amrtyzatorze .
Pozdrawiam

Orysiak " Futrzaty" Wojtuś
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Pamiętam, że ładnych parę lat temu, japońska firma "Toshiba" opracowała jakieś systemy wyciszania dla okrętów podwodnych i sprzedała patent Rosjanom. Skutkiem czego, w Ameryce był bojkot produktów tej firmy łącznie z demolowaniem sklepów.
Nawet tutaj panowało przez jakiś czas święte oburzenie. Niestety, nie podano więcej szczegółów.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Krzysztof Miller

Post autor: Krzysztof Miller »

TOŁDI pisze:
Krzysztof Miller pisze:Ja bym zakwalifikował do aktywnego tłumienia mechaniczne (z użyciem np. siłowników) tłumienie drgań modułu napędowego (umieszczonego np na izolowanej platformie). Gdy są to elementy tłumiące bez zasilania zewnętrznego (np sprężyny) jest to układ bierny.
Ekhm..... W dynamice spręzyna to nie jest element tłumiący tylko sprezynujący - amortyzator zaś jest elementem tłumiącym . Gdyby sprężyna miała własności tłumiące to w samochodach nikt by nawet nie pomyślał o amrtyzatorze .
Miałem z Drgań Mechanicznych dostateczny, i to wywalczony w kampanii wrześniowej ...

No dobra, trochę mi wstyd ...
[...] prawdziwa wojna — a kilka prawdziwych wojen widziałem — pod względem porządku i ładu do złudzenia przypomina ogarnięty pożarem burdel.
Jaskier, Pół wieku poezji
ODPOWIEDZ