A propos allegro...

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

Ja mam wielką prośbę żeby nie umieszczać tutaj książek, które już ktoś z forum licytuje. Nie powiem co o tym myślę!
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Post autor: Suvorov »

Zelint pisze: Ja mam wielką prośbę żeby nie umieszczać tutaj książek, które już ktoś z forum licytuje. Nie powiem co o tym myślę!
Zapytam naiwnie - a właściwie dlaczego ?
Jak widzę kolegę z FOW wśród uczestników danej aukcji, to po prostu nie licytuję albo ew. umawiam się co do wysokości ceny maksymalnej tzn. ustalam kto z nas ma większe możliwości finansowe aby tego typu pozycję kupić i się nią ew. podzielić. Mamy wolny rynek, a pojawienie się ciekawej książki na allegro jest wg mnie zawsze warte odnotowania. Równie dobrze tego typu prośbę mógłby wystosować do uczestników FOW dowolny allegrowicz... Bądźmy poważni Panowie :P
Awatar użytkownika
Zelint

Suvorov pisze:Zapytam naiwnie - a właściwie dlaczego ?
Licytowałem sobie książkę, której nikt inny nie licytował. Za 9,90 zł. Po czym 12 godzin przed zakończeniem aukcji Miczman zamieścił informację o tej książce tutaj. Dwie godziny potem pojawili się inni chętni do jej zakupu i wywindowali cenę z 9,90 zł na 56,00 zł. Już jej nie kupiłem, bo uznałem że to dla mnie za drogo. Gdyby nie ta informacja tu to pewnie bym ją kupił za 9,90 zł...

Dlatego!
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Zelint pisze: Gdyby nie ta informacja tu to pewnie bym ją kupił za 9,90 zł...
Dlatego!
Zadałem naiwne pytanie i uzyskałem naiwną odpowiedź :-D . Zelint - trzy lata jesteś na allegro i nie wiesz, że jak ktoś jest zainteresowany, a nie chce za bardzo windować ceny, to czeka na ostatnią chwilę przed zakończeniem aukcji ? Zawsze takie oferty padają w ostatnich minutach i jestem pewien, że w opisywanym przypadku nie miało na to najmniejszego wpływu zamieszczenie notki na FOW. Zresztą tej książki nie kupił nikt z Forowiczów o ile się orientuję ... Tak, że pozostaję przy swoim zdaniu.
Sorry za Off Topic ale NMSP.
Awatar użytkownika
Zelint

A ja pozostanę przy swoim zdaniu. To nie były oferty z ostatnich minut przed końcem aukcji. To, że nie znasz nicków tych osób nie znaczy, że nie są zarejestrowani tutaj. End off topic...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Nie muszą zresztą. Przeglądać forum można bez logowania przecież? (chyba)
Obrazek
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Zaraz uwierzę w spiskową teorię dziejów, w układ, jak również w to, że FOW przegląda więcej osób niż allegro :x
Z mojej strony również EOT.
Łaskawie proszę wyciąć naszą dyskusję z tego wątku i przenieść ją do psycholi. Ja ze swej strony deklaruję, że będę jednak zamieszczał dalej informacje o książkach wartych zainteresowania, nawet takich, które sam licytuję.
Nie lubię kumoterstwa.

I żeby nie być gołosłownym:

Kazimierz Porębski SPRAWY MORSKIE POLSKI
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=185836095

:roll:
Bukowa

książki stare, ciekawe i .... do kupienia

Post autor: Bukowa »

Drogi i starszy stażem na tym Forum Zelincie!
Przychylam się do zdania Suvorova.
Allegro to czysty, wolny rynek.
Można sprzedać tanio i kupić drogo albo i na odwrót.
Ale szanse są równe.Jeśli się czegoś szuka to należy być na Allegro przynajmniej raz na dwa, trzy dni.Wystarczy pięć - dziesięć minut na sprawdzenie. Informacja o danej pozycji zamieszczona na tym Forum ułatwia sprawę tym, którzy nawet tego czasu nie mają lub z Allegro korzystają sporadycznie lub dostęp do internetu maja utrudniony.
Forumowicze winni się wspomagać ale też rywalizować, jeśli trzeba.
Serdecznie pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Zelint

Tak jest. Już wszystko wiem. Bardzo dziękuję wszystkim za dobre rady. Ale proponuję już zamknąć dyskusję nie na temat.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Jako namiętny kupujacy na allegro przyznaje rację szanownemu Zelintowi. Własnie dlatego ze allegro to czysty rynek trzeba pozostawic to użytkownikom allegro.
Na 100 % ten kto chce licytowac na allegro nie poinformuje innych uzytkowników FOW.

PS. Nie podam swojego nicku na allegro :D
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Jarek C. pisze: Na 100 % ten kto chce licytowac na allegro nie poinformuje innych uzytkowników FOW.
I już nieprawda :P (patrz wyżej: link do aukcji którą podałem w poprzednim moim poście). W razie wątpliwości kim jest licytujący proszę sprawdzić w tym wątku:
http://www.fow.aplus.pl/forum/viewtopic ... ht=allegro

Bardzo przepraszam ale znów NMSP :oops:

P.S.
Proszę ponownie o wydzielenie tej części dyskusji i przeniesienie jej do Parostatku. Tutaj zostawmy miejsce na czyste info o książkach. Jak porządek to porządek :x
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Prośba spełniona 8)
Awatar użytkownika
Suvorov
Kontakt:

Dzięki bardzo :-D
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

FOW ma służyć dyskusji, informacji i wymianie wiedzy.

Informacja, którą się podzielę, ma służyć innym. Czasem taka informacja sprawi, że inni będą mądrzejsi ode mnie...

Nie ma sensu obrażać się na tych, którzy zyskują więcej ode mnie dzięki wiedzy dostępnej na FOW.

Zawsze można zrezygnować z uczestnictwa w życiu społecznym i siedzieć samotnie w dziupli.

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Andrzej J.

Piwo dla Xenofonta

Post autor: Andrzej J. »

Xeno, gdyby na FOW można stawiać piwo, to byś je dostał ode mnie za ostatni post. Jestem zwolennikiem przepływu informacji i wrogiem autarkii. Patrząc w dłuższej perpektywie per saldo wszyscy na tym korzystają, choć w pierwszej chwili wyglada to tak jak podał Zelint i Jarek C.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Korzysta na tym sprzedający że ma bezpłatną reklamę na FOW.
ODPOWIEDZ