Lotniskowce US Navy w portach europejskich
- Janusz Kluska
Lotniskowce US Navy w portach europejskich
Mam pytanie czy któryś z atomowych lotniskowców typu" Nimitz" zawinął do któregoś portu w Europie. Czy wogóle jakiś lotniskowiec uraczył jakieś miejsce w Europie, choc bazą 6 Floty jest Neapol. Janusz
- Janusz Kluska
- Janusz Kluska
Natomiast na którymś z kanałów Discovery emitowany był film dokumentalny o amerykańskim "Reaganie" w rejsie z Atlantyku na Pacyfik.Adam pisze:Kiedyś ogladałem program w jakiejś francuskiej TV
Okręt zaszedł do któregoś z brazylijskich portów, a prócz tego lądowali na nim brazylijscy piloci na bodaj Etandartach.
Skrzydlata Polska podaje, że Ch. d.Gaulle idzie na remont średni, a zastąpi go amerykaniec bądź brazylijczyk, czyli to raczej było juz wcześniej stosowane.Janusz Kluska pisze:Czy wogóle jest możliwośc aby piloci innych państw startowali lub lądowali na amerykańskich lotniskowcach. Chyba że chodzi o jakieś cwiczenia.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Brazylijczyk?! A co ma Brazylia do NATO?!karol pisze:Skrzydlata Polska podaje, że Ch. d.Gaulle idzie na remont średni, a zastąpi go amerykaniec bądź brazylijczyk, czyli to raczej było juz wcześniej stosowane.Janusz Kluska pisze:Czy wogóle jest możliwośc aby piloci innych państw startowali lub lądowali na amerykańskich lotniskowcach. Chyba że chodzi o jakieś cwiczenia.

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Francja za dużo z NATO też nie ma ( zwłaszcza w strukturach wojskowych paktu ) ,a brazylijczyk to były francuski Fochcrolick pisze:Brazylijczyk?! A co ma Brazylia do NATO?!karol pisze:Skrzydlata Polska podaje, że Ch. d.Gaulle idzie na remont średni, a zastąpi go amerykaniec bądź brazylijczyk, czyli to raczej było juz wcześniej stosowane.

Skrzydlata Polska nr 4/2007 kwiecień, artykuł Na pokładzie De Gaulle`a strona 35 cytat: Po krótkim rejsie Charles de Gaulle powrócił do macierzystego portu i rozpoczął przygotowania do trzymiesięcznej misji w rejonie Zatoki Perskiej. W połowie br. okręt trafi do suchego doku, celem przeprowadzenia remontu okresowego (po1,5 roku eksploatacji). Francuscy piloci będą wówczas utrzymywać swoje umiejetności i szkolic się na lotniskowcu należącym do USA lub Brazylii.
Mamy w tym artykule aż dwie informacje, Francuzi biorą udział w ekspedycjach w Zatoce Perskiej oraz istnieje ścisła współpraca między trzema wymienionymi w artykule flotami.
Mamy w tym artykule aż dwie informacje, Francuzi biorą udział w ekspedycjach w Zatoce Perskiej oraz istnieje ścisła współpraca między trzema wymienionymi w artykule flotami.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Cytat z innego wątku, ale niezwykle trafny.AvM pisze:Wiekszosc na tym forum oczekuje , ze wszystko z nieba spadnie, ewentualnie z netu.
AvM
Popracuj tu:
http://www.seawaves.com/navcall-old/index.htm
ZH
http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... p?t=109670
Tu więcej. Z tego co widać to wszędzie jest "touch-and-go landing", czyli w zasadzie jest to tylko podejście do lądowania. Czy aby na pewno byłoby możliwe pełne lądowanie? Co np. z "dopasowaniem" lin hamujących do haka samolotu, ich naciągiem itp. To tak obojętnie jaki samolot może lądować czy jakoś specjalnie musi być przystosowany?
Nie wspominając o tym czy dałby radę wystartować z amerykańskiej katapulty
Edit: doczytałem tam do końca i już mam odpowiedź
Tu więcej. Z tego co widać to wszędzie jest "touch-and-go landing", czyli w zasadzie jest to tylko podejście do lądowania. Czy aby na pewno byłoby możliwe pełne lądowanie? Co np. z "dopasowaniem" lin hamujących do haka samolotu, ich naciągiem itp. To tak obojętnie jaki samolot może lądować czy jakoś specjalnie musi być przystosowany?
Nie wspominając o tym czy dałby radę wystartować z amerykańskiej katapulty
Edit: doczytałem tam do końca i już mam odpowiedź