Małe pytanie o lotniskowce
Małe pytanie o lotniskowce
Przeglądam sobie rzuty japońskich lotniskowców i zaciekawila mnie jedna rzecz, a jakoś nigdy nie natrafiłem na wyjaśnienie tego.
Otóż co to są i do czego służą te małe "skrzydełka" na rufach pokładów startowych japońskich lotniskowców? Prawie wszystkie lotniskowce japońskie to miały, a żaden innej nacji. Wie ktoś może co co ta ustrojstwo?
Otóż co to są i do czego służą te małe "skrzydełka" na rufach pokładów startowych japońskich lotniskowców? Prawie wszystkie lotniskowce japońskie to miały, a żaden innej nacji. Wie ktoś może co co ta ustrojstwo?
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Być może, niby na rufach były tam motorówki, ale muszę obejżeć wszystkie lotniskowce jeszcze raz bo chyba nie na wszystkich. Co dziwniejsze sa te pomosty ażurowe, pełne, większe, mniejsze, ciekawe od czego to zależało. Chyba jeśli by tylko tej jednej funkcji służyły to powinny być jakoś podobne do siebie.
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Prawie na wszystkich japońskich lotniskowcach motorówki są na rufie, potwierdzeniem tego może być Akagi który nie posiadał tego typu konstrukcji ale w zamian w tym samym miejscu miał dwa duże żurawie do spuszczania i podnoszenia łodzi i wodnosamolotów. Skrzydła te na innych jednostkach spełniały rolę odchylanego na bok żurawia. Do konstrukcji tych była prawdopodobnie podwieszona szyna na której poruszały się podwieszone żurawiki i wysuwały motorówkę poza obrys kadłuba.
Witam.
Janik, niestety nie zgodziłbym się z Twoją sugestią, co do żurawia na tych skrzydłach. Wydaje mi się ze to były miejsca dla oficerów odpowiedzialnych za lądowanie. Żurawie, na przedstawionym przykładzie rufy Taiho, są umieszczone w belkach i zupełnie nie związane ze „skrzydełkami”. Pozdrawiam. Waldek

Janik, niestety nie zgodziłbym się z Twoją sugestią, co do żurawia na tych skrzydłach. Wydaje mi się ze to były miejsca dla oficerów odpowiedzialnych za lądowanie. Żurawie, na przedstawionym przykładzie rufy Taiho, są umieszczone w belkach i zupełnie nie związane ze „skrzydełkami”. Pozdrawiam. Waldek

- Daniel-Martola
- Kontakt:
Po przewertowaniu tego co mam .
Kaga Akagi mialy w tym miejscu system przeladunku co prawda nie przykryte pomostem ale wystawaly .
Hirju ma pomosty ale nanim byl zainstalowany skladany dzwig na pokladzie wiec pod pomostem brak suwnicy moze przerubka systemu.
Konstrukcje te mialy zwiazek z przeladunkami z barek na redzie albo z pirsu portowego (nieprzystosowanego)
Szinano mial ogromny dzwig Taicho skladany
mam tylko pytanie rufowe nadbudowki Akagi i Kaga maja w ty miejscu ogromne wrota(zero by przeszlo chyba) a jak to bylo z innymi mieli na rufie takie wrota ?
Ja stawiam platforma kierowania zaladonkiem.
pozdrawiam domek
Kaga Akagi mialy w tym miejscu system przeladunku co prawda nie przykryte pomostem ale wystawaly .
Hirju ma pomosty ale nanim byl zainstalowany skladany dzwig na pokladzie wiec pod pomostem brak suwnicy moze przerubka systemu.
Konstrukcje te mialy zwiazek z przeladunkami z barek na redzie albo z pirsu portowego (nieprzystosowanego)
Szinano mial ogromny dzwig Taicho skladany
mam tylko pytanie rufowe nadbudowki Akagi i Kaga maja w ty miejscu ogromne wrota(zero by przeszlo chyba) a jak to bylo z innymi mieli na rufie takie wrota ?
Ja stawiam platforma kierowania zaladonkiem.
pozdrawiam domek