Brytyjskie jednostki torpedowe typu CMB
- Janusz Kluska
Brytyjskie jednostki torpedowe typu CMB
Będę wdzięczny za podanie spisu jednostek CMB (strona internetowa lub książka) wraz z losami końcowymi. Z grubsza wiem że istniał podział na jednostki 40ft, 55ft i 70ft.
W ostatnim numerze "OW nr.81" w artykule o kutrach torpedowych typu"G-5" znajduje się odnośnik że Rosjanie 10.05.1920 zdobyli w porcie Enzeli teraz Pahlawi/Iran 10 jednostek typu CMB-40. Z tego 5 wcielili do swojej Czarnomorskiej Floty jako Bodryj, Brawyj, Biedowyj, Bystryj i Bujnyj a dalsze 5 do Bałtyckiej. Jakie miały brytyjskie oznaczenia cała dziesiątka?
Pozdrawiam Janusz.
W ostatnim numerze "OW nr.81" w artykule o kutrach torpedowych typu"G-5" znajduje się odnośnik że Rosjanie 10.05.1920 zdobyli w porcie Enzeli teraz Pahlawi/Iran 10 jednostek typu CMB-40. Z tego 5 wcielili do swojej Czarnomorskiej Floty jako Bodryj, Brawyj, Biedowyj, Bystryj i Bujnyj a dalsze 5 do Bałtyckiej. Jakie miały brytyjskie oznaczenia cała dziesiątka?
Pozdrawiam Janusz.
- pothkan
- Kontakt:
Spis CMB jest m.in. w F. Dittmar, J. Colledge, British Warships 1914-1919, Shepperton 1972. Wzięty stamtąd przesłałem panu na maila (cztery strony).
Należy dodać, że w późniejszym okresie jeszcze "wyszło" kilka CMB, np. 55-stopowe: dwa dla Szwecji (1925) i dwa dla Grecji (1929).
Co do radzieckich jednostek, Bierieżnoj nie podaje ich brytyjskich numerów. Natomiast są dość dokładne losy od momentu przejęcia. Innych opracowań na ten temat niestety, nie znam.
Należy dodać, że w późniejszym okresie jeszcze "wyszło" kilka CMB, np. 55-stopowe: dwa dla Szwecji (1925) i dwa dla Grecji (1929).
Co do radzieckich jednostek, Bierieżnoj nie podaje ich brytyjskich numerów. Natomiast są dość dokładne losy od momentu przejęcia. Innych opracowań na ten temat niestety, nie znam.
Re: Brytyjskie jednostki torpedowe typu CMB
Podobne pytanie bylo niedawno postawione na rosyjskim forum , ale bez odpowiedzi.Janusz Kluska pisze:Będę wdzięczny za podanie spisu jednostek CMB (strona internetowa lub książka) wraz z losami końcowymi. Z grubsza wiem że istniał podział na jednostki 40ft, 55ft i 70ft.
Pozdrawiam Janusz.
http://tsushima3.fastbb.ru/?1-5-0-00000 ... 1169692676
AvM
Re: Brytyjskie jednostki torpedowe typu CMB
Szukałem długo, ale nie udało mi się tego ustalić na podstawie tych opracowań, którymi dysponuję.Janusz Kluska pisze:Z tego 5 wcielili do swojej Czarnomorskiej Floty jako Bodryj, Brawyj, Biedowyj, Bystryj i Bujnyj a dalsze 5 do Bałtyckiej. Jakie miały brytyjskie oznaczenia cała dziesiątka?

Nie szukałem za to zbyt namiętnie, ponieważ jest to wątek dość poboczny w stosunku do zasadniczego tematu.
Jest szereg inny artykulowpothkan pisze:Ciekawy artykuł na ten temat jest tutaj. Niestety, numerów brak.
w The Belgian Shiplover,
z rosyjskiej prasy emigracyjnej
troche angielskich
Jednak o ile pamietam nie widzialem nigdzie oryginalnych numerow CMB tylko
CMB + numer kolejny z Morza Kaspijskiego.
AvM
- Janusz Kluska