Przy okazji czytania Nalowej cz.2 B5 nasunął mi się dość ciekawy problem samego New Mexico, który miał jako pierwszy pancernik US Navy (poza węglowcem Jupiter - przyszłym Langleyem i budowanym na eksport dla Japonii Kamoi) napęd turboelektryczny.
Czy to był ten sam model zespołów turbin, generatorów i silników elektrycznych co na B5 (liczba kotłów była inna 9 – zapewne trzy po trzy, patrz rys. as completed)?
Dla potrzeb mojego topica i żeby ułatwić Tellerowi i Nali prawidłową rekonstrukcję siłowni B5 podaję tu – dla porównania – schemat energetyczny N.Mexico.
Z rysunku Mexa as completed z Friedmana BB-IDH s.127 i przekroju wzdłużnym s.130 na rok 1930 (a wiec sprzed przebudowy, tego rysuknu jako jedynego nie zamieszczam, bo mi nie chce ze wzgklędu na wielkośc wgrac na album) wynika, że w czterech długich równoległych maszynowniach były „liniowo” po jednym, silniku elektrycznym i chyba (hipotetycznie?) po jednym zespole turbin z generatorem. Z tego wniosek, że jeśli na B5 były dwa podwójne zespoły turbin i każdy tandem napędzał jeden z dwóch generatorów głównych, ta na Mexie „mogły” być cztery mniejsze generatory napędzane przez cztery „pojedyncze” zespoły turbin. Ale temu przeczy załączony rys. schematu energetycznego.
A więc idąc dalej - co było w takim razie w czterech równoległych maszynowniach, skoro wg schematu energetyki były tylko dwa zespoły turbin (nie wykluczone, że tez w tamdemie, bo inaczej skąd podobna moc? – tylko czy zmiesciłyby się po szerokości w tych wąskich przedziałach). W dwóch z nich musiały być w takim razie jakies inne urządzenia, np. agregaty pomocnicze etc.
I wreszcie najważniejsze pytanie:
Dlaczego w połowie lat 30. zamieniono na N.Mex siłownie turboelektryczną na zwykłą turboparową z przekładniami zębatymi (wiem z Friedmana, że zamawiając trzy zapewne identyczne komplety siłowni dla modernizowanej trójki Mississippi, Idaho i New Mexico, zaoszczędzono 300 tys. $). Czyżby z prototypową (bo chyba nie doswiadczalną?) siłownią Mexa miano jakieś kłopoty?
Z kolei z anexu u Friedman BB-IDH s.443 wynika że w 1933 as rebuilt miał 4 tylko kotły, mogłyby potwiedzić rys. Friedmana z BB D&D 1905-1945, s.94-95. Tylko co było np. w „17” ? – bo Friedman zapomniał o tym numerze w legendzie.
Podsumowanie - Czy ktoś ma rozplanowanie siłowni Mexa na as completed i po przebudowie ok. 1933 z pełnym wyposażeniem przedziałów, a nie tylko załączone tu friedmanowskie szkice przedziałów? Takie rysunki dałyby odpowiedź na 90% ww. pytań. Może ktoś poszuka w sieci na guglach, m.in. w image lub altavista image...
Andrzej J.