Logika awansów itd. [ US Navy i nie tylko]
Logika awansów itd. [ US Navy i nie tylko]
Troszkę mnie zastanowiła info. jakoby Nimitz został wyznaczonyc na ComincPac będąc w stopni Readm. Wyższych stopniem było wielu
Gdzie jest tu logika
Wake 1941
TF14 pod dow. Fletchera mimo, że na pokładzie Sary "siedzi " sztab I dyw. CV z dowodcą Fitchem, stopnie identyczne, rok ukończenia akademii 1906, aaa wiem, Fletcher był "wcześniej nominowany". Więc nie ma znaczenia co jest celem TF ?. Liczy się tylko najstarszy stopniem, niezależnie, że może to być kpl. laik [Fletcher]
Z drugiej strony identyczna sytuacja:
Abe dowodzi 8 dyw. CA, Yamaguchi 2 dyw. CV. Ale dowodzi starszy stopniem Abe
Coral Sea wyglądało identycznie [Takagi - Hara]
Gdzie jest tu logika
Wake 1941
TF14 pod dow. Fletchera mimo, że na pokładzie Sary "siedzi " sztab I dyw. CV z dowodcą Fitchem, stopnie identyczne, rok ukończenia akademii 1906, aaa wiem, Fletcher był "wcześniej nominowany". Więc nie ma znaczenia co jest celem TF ?. Liczy się tylko najstarszy stopniem, niezależnie, że może to być kpl. laik [Fletcher]
Z drugiej strony identyczna sytuacja:
Abe dowodzi 8 dyw. CA, Yamaguchi 2 dyw. CV. Ale dowodzi starszy stopniem Abe
Coral Sea wyglądało identycznie [Takagi - Hara]
Na początku było słowo!
Koncentracja słów - Informacja
Koncentracja informacji - Energia
Koncentracja energii - Materia
Informacja + Energia + Materia = Życie
Slowo to życie!
Używaj Słów ostrożnie, gdyż mogą zabić!
Slowo to życie!
Re: Logika awansów itd. [ US Navy i nie tylko]
To chyba dość logiczne ?radarro pisze:TF14 pod dow. Fletchera mimo, że na pokładzie Sary "siedzi " sztab I dyw. CV z dowodcą Fitchem, stopnie identyczne, rok ukończenia akademii 1906, aaa wiem, Fletcher był "wcześniej nominowany". Więc nie ma znaczenia co jest celem TF ?. Liczy się tylko najstarszy stopniem, niezależnie, że może to być kpl. laik [Fletcher]
A co ja cytowałem ? 
Szczerze powiedziawszy to nie wiem jak to było z tymi nominacjami.
Wydaje mi się, że nawet szefowie Biur musieli zostać zaakceptowani przez prezydenta, a co tu mówić CinCPac.
Jak się kiedyś Hooverowi nie podobał kandydat na szefa do któregoś Biur to prosił Marynarkę trzy razy o listę nominacji aż wreszcie na samym dole trzeciej listy zobaczył swojego faworyta i to jego właśnie wybrał....
Szczerze powiedziawszy to nie wiem jak to było z tymi nominacjami.
Wydaje mi się, że nawet szefowie Biur musieli zostać zaakceptowani przez prezydenta, a co tu mówić CinCPac.
Jak się kiedyś Hooverowi nie podobał kandydat na szefa do któregoś Biur to prosił Marynarkę trzy razy o listę nominacji aż wreszcie na samym dole trzeciej listy zobaczył swojego faworyta i to jego właśnie wybrał....
I dlaczego capitan > commander ?
Dalej, skoro adm = 4X, vadm 3X, radm 2X, to komu pozostaje 1 X ?
Na początku było słowo!
Slowo to życie!
Slowo to życie!
No jak to komu?radarro pisze:I dlaczego capitan > commander ?
"Dolnej połówce tylnego admirała"
W Wikipedii masz stopnie:
Rear admiral lower half
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Re: Logika awansów itd. [ US Navy i nie tylko]
W siłach zbrojnych USA każdy posiada dwa stopnie. Tzw. "permanent rank" i "temporary rank".radarro pisze:Troszkę mnie zastanowiła info. jakoby Nimitz został wyznaczonyc na ComincPac będąc w stopni Readm. Wyższych stopniem było wielu
Gdzie jest tu logika
Ten pierwszy może być odebrany wyłącznie wyrokiem sądu wojennego jest bowiem gwarantowany przez ustawę kongresu.
Ten drugi odpowiada pełnionej aktualnie funkcji i może być równy albo wyższy od "permanent". Można go także stracić "bez hańby" kiedy np. likwidowana jest jednostka a nie ma możliwości przeniesienia na podobne stanowisko.
Obecnie ten system ma marginalne zastosowanie ze względu na dużą liczebność US ARMY, NAVY czy AIR FORCE i, co za tym idzie, sporą elastyczność personalną. Dawniej jednak kiedy siły zbrojne USA były stosunkowo nieliczne, zwłaszcza w porównaniu do czasu "W" było to na porządku dziennym. Czytałem na przykład że George Marschall dwa razy awansował powyżej stałej rangi kapitana i "powracał" spowrotem, raz był podpułkownikiem i szefem sztabu brygady i stracił tę funkcję właśnie w związku z likwidacją tej jednostki, za drugim razem był majorem. Dopiero za trzecim razem awansował już nieprzerwanie aż do osiągnięcia rangi generalskiej. Na marginesie przepisy emerytalne regulują taki przypadek w ten sposób, że na emeryturę odchodzi się w stopniu najwyższym z osiągniętych ("temporary")jeśli tylko nosiło się go przez conajmniej 90 dni.
Pozdrawiam
Adaś