Plany Peter von Dantzig są w jakiś niemieckich XX-wiecznych książkach. O polskich sporo pisał p. Mieczysław Prosnak z Łodzi na łamach bodaj "Kwartalnika Historii Materialnej" (lub jakis pobony tytuł, może mnie ktos sprostuje) wydawanego przez PAN (mieszka w Łodzi, jest chyba dentystą, tak wiec można tel. via nr 913 dostać, mieszka na ul. Mazurskiej). W tym jego cyklu jest troche rysunków. Jest też dr Tadeusz Górski "Flotylle Kozackie w słuzbie Jagiellonów i i Wazów" Wydawnictwo L&L Gdańsk 2003,
troche nie na temat prof. Jerzy Trzoska "Kaprzy króla augusta mocnego 1716-1721". Gdańsk 1993. O czajkach były jakie artykuły w miesieczniku "Sudostrojenije". Ponadto jakąś wiedzę o kozaczczyźnie posiada p. Maciej Franz z UAM mieszkający w Swarzędzu pod Poznaniem (znowu 913) i pracujący na UAM na wydziale historii - vide Internet www uniwersytetu. Przepraszam za te tytuły (nie jestem z Krakowa

) - bo jest stara niemiecka maksyma: Vierzig und Acht Professoren und Vaterland ist verloren (48 profesorów - w parlamencie - i ojczyzna jes zgubiona, to o 1848 r.). Tyle wiem. Znacznie wiecej Krzysztof Gerlach i Piotr Olender, ale to już kontaktuj się na własną rękę.
Pozdr. Andrzej J.