bastia

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

bastia

Post autor: crolick »

czy ktos moze racjonalnie wytlumaczyc skad taka informacja?!?!
http://corsicanostra.free.fr/navires.htm - ile de beaute, czyli kreta zatopiona przez orp dzik :shock:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

Post autor: sebian »

to nie wtedy - 21.09. Dzik zatopił cośtam pod Bastią?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

tak dokladnie tego samego dnia...
Marek T

Post autor: Marek T »

Gdzieś widziałem kiedyś informację, że DZIK zatopił jakąś KRETĘ ...
Ale nie kojarzę gdzie to było i chyba to pominąłem jako ewidentną omyłkę.
A jak się wcześniej nazywał ten KRAFT czy inny NICOLAUS?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

kraft to byly wloski dino leoni, a nikolaus to ex grecki nicolau ourania

qrcze, szkoda ze nie pamietasz gdzie to bylo. mozna by zferyfikowac czy to zwykly babol, czy ma to jakies realne podstawy... :?
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Marek T pisze:Gdzieś widziałem kiedyś informację, że DZIK zatopił jakąś KRETĘ ...
Ale nie kojarzę gdzie to było i chyba to pominąłem jako ewidentną omyłkę.
A jak się wcześniej nazywał ten KRAFT czy inny NICOLAUS?
marku rozumiem ze nie przypomnisz sobie gdzie to moglo byc?! ja zaczynam traktowac to calkiem powaznie, i mysle ze warto sie nad tym chwile zastanowic...
Marek T

Post autor: Marek T »

Sprawdzałem notatki, ale nie ma śladu ...
Gringo

Post autor: Gringo »

Kurowski twierdzi, że Kreta (ex- Ile de Beaute) zatopiony został w dniu 21. 9. 1943, ale przez brytyjski okręt podwodny Unseen (Lt. Crawford), i to koło Capreira w Kalabrii. Patrząc od strony Bastii - akurat na przeciwnym krańcu Morza Tyrreńskiego.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

sprawa ma sie nastepujaco:
21.ix.43 dzik atakowal cos pod bastia [oprocz nikolausa]. poczatkowo myslano ze to champagne, ale z ostatnich badan wynika jasno, ze champagne nie mogl byc atakowany przez dzika pod bastia [pojawil sie tam dopiero 24.ix, kiedy dzik juz byl w drodze powrotnej]. powstaje pytanie co tam bylo atakowane przez dzika... :shock:

i natknalem sie na to info w necie. zrodlo jest dosc interesujace. albowiem, jest to strona korsykanska [nie francuska!!], a jak wiadomo korsykanczycy b lubia podkreslac swoja odrebnosc od francuzow. na tej stronie podane sa wszystkie korsykanskie statki plywajace pod francuska bandera, wiec wydaje mi sie ze co jak co, ale koryskanczycy dobrze wiedza jak zatonely ich statki [a z pewnoscia lepiej niz zagraniczni badacze...]. wiec to info ze dzik zatopil krete nie jest wcale taki z pozoru glupie. 8)

dodatkowo komplikuje sprawe unseen. wg jego raportu zatopil on 21.ix.1943 kolo capreiara [polowa drogi pomiedzy bastia a livrono, w prostej linii] dwa statki: branderburg i krete. oba zatopil strzelajac do nich po 4 torpedy, ta sama pozycja - zwyczajowo godziny totalnie sie rozjezdzaja i sie nie zgadzaja... :x

moja hipoteza jest taka ze unseen atkowal tylko branderburg , a dzik krete pod bastia. ale to tylko hipoteza, brak faktow na jej podparcie :?
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

crolick pisze:
wiec wydaje mi sie ze co jak co, ale koryskanczycy dobrze wiedza jak zatonely ich statki [a z pewnoscia lepiej niz zagraniczni badacze...].
Skąd niby mają dobrze wiedzieć? Tak jak Polacy powinni wiedzieć, co ich okręty zatopiły :P
Opierali się na jakichś źródłach, a jakie jest pochodzenie tych źródeł???
Dla mnie nie jest to żaden argument.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

popatrz na pmh - tu dobrze wiemy jak tonely nasze statki. tak samo z korsykanczykami...
Awatar użytkownika
sebian
Zwycięzca QUIZ-u FOW

ale niekoniecznie muszą mieć rację. Tak jak my nie wiemy, czy mamy mylne informacje odnośnie naszych okrętów.
Jeśli statek został zatopiony przez okręt podwodny - to sprawa nie jest przecież taka prosta.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

oczywiscie. ale mozemy oczekiwac ze polacy z wiekszym p-stwem beda lepiej wiedziec co zatopilo paderewskiego, niz zalozmy na to jakis angol czy giermaniec...
ZH

Post autor: ZH »

Znalazłem taką oto stronę, ale weryfikacja wszystkich zamieszczonych tam danych to całe miesiące pracy. Mimo to zobaczcie
http://www.schiffswrackliste.de/Statistik.htm
ZH
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

znana i b ciekawa strona :)
ale ma troche bledow :wink:
Gość

Post autor: Gość »

Wg J. Rohwera "Allied Submarine Attack of WW2" Annapolis 1997 s. 199: Data i czas ataku 21 Sept 1943, g. 16.23 HM/S Unseen d-ca Crawford zatopił czterema torpedami dwa parowce oceniane na 2000 BRT każdy. Pozycja z OP 43 st 08 min N, 09 st. 58 min E
data i czas w raporcie z atakowanej jednostki 21 wrz. godz 17.40 niem .ACM [auxil. Minelayer] Brandenburg/ ex Kita 3895 BRT off Capreia oraz data i czas w raporcie z atakowanej jednostki 21 września godz. 17.40 niem APC [Auxil. A/S Vessel lub Auxil. Patrol Vessel] V Kreta/ex Ille de Beaute 2600 BRT, poz. 43 st 06 min N, 17 st 40 min E tak jak przedstawiono ze strony atakowanego statku
Mój komentarz inna pozycja długości - prawie 8 st.! - podana przez Unseena, a inna przez Kretę.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Natomiast Groner w t. 7 s. 211 podaje dla Krety torpedy[lub torpede, bo nie wymienia luczby] Unseena, 5 zabitych 21 września 1943 g. 17.40 poz. 43 st. 06,5 min N, 10 st., 01,2 min E. ostlich Capreira.
Komentarz - jest planik - to ładny statek przebudowany na wojenny z dużymi antenami radarowymi - Freya AN = FuMo 303 i Wurzburg D = FuMo 213
Andrzej J.
PS Kaczmarek w swojej "Polskiej wojnie podwodnej", która jest w druku w "MSiO" 4/04 nie interesuje sie w o góle Kreta, zakładając zapewne, że Dzik nie ma z nią nic wspólnego.
A czy nie pisał to jakis Korsykańczyk o niskiej wiedzy merytorycznej?
Trzeba by znaleść numery torped, które zatopiły oba statki - może ich ogony gdzies leżą obok wraków? Silniki torped zapewne miały jakieś nymery, tak samo jak torpedy. Nie wiem tylko w którym miejscu.
ODPOWIEDZ