Zbieram materiały do recenzji książki z serii "diabły Morskie" Bellony.
Chodzi mi tylko o smaczki tłumacza w rodzaju "walizki z torpedami".
Podawajcie mi swoje typy cytaty całych bzdurnych zdań z podaniem strony. Łącznie może ich być nawet dużo
Andrzej J.
http://www.ubootwaffe.pl/forum/viewtopic.php?t=156 - po kilku wstępnych postach zaczyna się 'jazda' z 'Szarym Wilkiem' - znajdziesz tam dość dużo błędów w tłumaczeniu, choć nie wszystkie, po prostu szkoda nam było marnować czasu na czytanie tej książki.
Pozdrawiam...
PS. Proponuję również zaznajomić się z reakcją Bellony na nasze uwagi
Dziękuję, nie wiedziałem, że ktoś już tio gówno ruszył.
BTW tekst "Rekiny i małe rybki" szedł przez kilkanaście numerów w starym "Przekroju", mniej więcej w latach 1957-1970 (miałem roczniki do przejrzenia od ciotki).
Andrzej J.
POLSAT Informacje.
Materiał emitowany bodaj kilka dni przed atakiem na Irak. Dotyczył sił skoncentrowanych m.in. na lotniskowcach i śmigłowcowcach. Była tam wypowiedź (tak zwana "setka" w telewizyjnym slangu) jednego z jankesów - podoficera marynarki. Podpisano go imieniem i nazwiskiem. A jego stopień to: SIERŻANT US NAVY
Kurier TVP3
W tym samym okresie.
RAKIETY TOMAHOWK...
No przecież to są pociski odrzutowe, ale co tam...
30 lat temu. Katalog biblioteczny - tematyczny Umiwesytetu (UAM) w Poznaniu na Ratajczaka Między książkami o "krążownikach" (niewielu) była praca o ,krążnikach" (zapewne wielokrążkach) z Politechniki Śląskiej w Gliwicach.
Andrzej J.
... no i ja Sebian zrobiłem oczy i i już i serce mocniej zabiło , ale Miko szybko ugasił mój zapał ...
mnwatt - czy mógłbyś się nie znęcać nad kolegami i rozbudzać apetyt ? . - skoro człowiek głodny ...
... a do tematu wracając do tej pory BARDZO MNIE DENERWUJE określenie używane - poniekąd i w wydawałoby się bliżej teamtem związanych - łódż podwodna ...
a czy przypadkiem przed wojna nie uzywano terminu - lodz podwodna?!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...