Lodołamacz Stiepan Makarow jest jednym z najmniej znanych radzieckich krążowników pomocniczych (5 dział kal. 130 mm i 2 wkm kal. 12,7mm plot). Bardzo interesujące informacje można o nim znaleźć w nowych rosyjskich książkach.
Istnieje prawdopodobieństwo że jest to jedyny duży okręt wojenny, który zatonął w wyniku ataku gazami bojowymi.
Przebieg wydarzeń mógł być następujący: Dnia 17 listopada 1941 wieczorem o 20.35 Stiepan Makarow wyszedł z Sewastopola do Tuapse z ładunkiem gazów bojowych i w czasie przejścia torem wodnym numer 3 wszedł na radziecką minę zerwaną z kotwicy. Detonacja miny spowodowała eksplozję w komorach amunicyjnych i wydostanie się gazu, który „wybił” całą załogę pozostałą przy życiu. Wiadomo że telegrafiści nadali sygnał o wejściu na minę lodołamacza Kiercz (takiego na Morzu Czarnym nie było i właśnie tak dla zmylenia przeciwnika przemianowano prawdopodobnie Makarowa) Jest kilka poszlak wskazujących na taki przebieg wydarzeń. Po pierwsze okręt szedł z „tajnym ładunkiem” taka tajemnica mogła dotyczyć tylko jakiegoś rodzaju gazów bojowych. Pomimo tego że okręt zatonął blisko Sewastopola nie wysłano na pomoc żadnych kutrów z Ochrony Wodnego Rejonu Bazy Głównej.(prawdopodobnie nie chciano ryzykować życia załóg) poza tym Makrow szedł początkowo z transportowcem Nogin, trałowcem Szczit i kutrem dozorowym (prawdopodobnie zawrócił do bazy w Sewastopolu)… okręty także płynęły do Tuapse… jednak 19 listopada o 18.00 weszły do Sewastopola (brak wzmianek o wejściu do portu przeznaczenia gdzie normalnie dotarłyby po dwóch dniach rejsu). Coś spowodowało że jednostki te zawróciły. Możliwe że to właśnie one podjęły się ratowania rozbitków z Makarowa. Nie wiadomo także czy Makarow został utracony bezpowrotnie. Lodołamacze miały bardzo mocną konstrukcję kadłuba i raczej jedna mina nie powinna go tak łatwo zatopić. Wątpliwości czy Makarow na pewno zatoną nasuwają się gdy spojrzymy na informacje mówiącą, że w styczniu 1942 roku Makarow został zatopiony przez radzieckie (!) lotnictwo, bo rzekomo załoga podniosła bunt. Jeszcze inne źródła podają że bunt na tym krążowniku pomocniczym skończył się sukcesem i Makarow pływał następnie na trasie Konstanca-Odessa do końca wojny. W każdym razie jest to chyba najbardziej tajemnicza historia związana z krążownikiem pomocniczym jaką udało mi się znaleźć.
A może ktoś z was ma jaką koncepcję.
Tajemnica Makarowa
Re: Tajemnica Makarowa
Gdzie tu widzisz atak gazami bojowymi?deglock pisze:Lodołamacz Stiepan Makarow jest jednym z najmniej znanych radzieckich krążowników pomocniczych (5 dział kal. 130 mm i 2 wkm kal. 12,7mm plot). Bardzo interesujące informacje można o nim znaleźć w nowych rosyjskich książkach.
Istnieje prawdopodobieństwo że jest to jedyny duży okręt wojenny, który zatonął w wyniku ataku gazami bojowymi.
wiem wiem czepiam się...
Witam!
2 grudnia 1943 roku Niemcy zbombardowali (dość niewielkimi siłami) port w Bari. Na jednym z amerykańskich statków przewożono amunicję oraz iperyt. W wyniku jego eksplozji zatonęło kolejnych 16 statków.
Ile z nich udałoby się uratować, gdyby nie chmura iperytu?
Także straty ludzkie były ogromne ~1000 ofiar śmiertelnych.
Porażeni gazem przez tydzień byli leczeni na zatrucie spalinami - zanim FBI nie powiedziało co się stało.
Pozdrawiam
Ksenofont
2 grudnia 1943 roku Niemcy zbombardowali (dość niewielkimi siłami) port w Bari. Na jednym z amerykańskich statków przewożono amunicję oraz iperyt. W wyniku jego eksplozji zatonęło kolejnych 16 statków.
Ile z nich udałoby się uratować, gdyby nie chmura iperytu?
Także straty ludzkie były ogromne ~1000 ofiar śmiertelnych.
Porażeni gazem przez tydzień byli leczeni na zatrucie spalinami - zanim FBI nie powiedziało co się stało.
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Moje źródła:
Moją uwagę na ten temat zwrócił Szirokorad A. B., Bitwa za Cziernoje Morie, Moskwa 2005…sprawdziłem te informacje w źródłach długo utajnionych między innymi w:
- Zbiorowa, Potieri bojewych korabljej i sudow wojenno-morskogo fłota, transportnych rybołwnych i drugich sudow SSSR w Wielkuju Otiecziestwiennuju wojnu 1941-1945 gg, Moskwa 1959.
- Zbiorowa, Chronika Wielkoj Otiecziestwiennoj Wojny Sowietskogo Sojuza na cziernomorskim teatrie t. 1. 21 VI 1941-31 XII 1941, Moskwa 1946.
Jeżeli chodzi to ten tekst o ataku bombowym to jest to tylko taka licencja poetica aby wrócić uwagę czytających, gdyż sprawa jest ciekawa i bardzo tajemnicza, a poza tym chodzi tu o całkiem duży okręt…
Moją uwagę na ten temat zwrócił Szirokorad A. B., Bitwa za Cziernoje Morie, Moskwa 2005…sprawdziłem te informacje w źródłach długo utajnionych między innymi w:
- Zbiorowa, Potieri bojewych korabljej i sudow wojenno-morskogo fłota, transportnych rybołwnych i drugich sudow SSSR w Wielkuju Otiecziestwiennuju wojnu 1941-1945 gg, Moskwa 1959.
- Zbiorowa, Chronika Wielkoj Otiecziestwiennoj Wojny Sowietskogo Sojuza na cziernomorskim teatrie t. 1. 21 VI 1941-31 XII 1941, Moskwa 1946.
Jeżeli chodzi to ten tekst o ataku bombowym to jest to tylko taka licencja poetica aby wrócić uwagę czytających, gdyż sprawa jest ciekawa i bardzo tajemnicza, a poza tym chodzi tu o całkiem duży okręt…