PMW AD 2010

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

PiterNZ

PMW AD 2010

Post autor: PiterNZ »

Aktualnie z jednej strony trwa proces redukcji PMW z drugiej strony kontynuowane są zakupy/modernizacje wg poprzednich planów (Gawron/modernizacja Mi-14/doposażenie Orkanów). Na wielu forach rozważane są kwestie zakupu nowych śmigłowców dla MW, budowy Gawrona itp.
Prawda jest moim zdaniem taka, że dopóki nie będzie całościowej wizji PMW to zakup np. śmigłowców mija się z celem.

Niestety jedynym pewnikiem jest niewielka ilość pieniędzy w budżecie.
Stąd proponowałbym PMW za 4 lata w następującym kształcie:
1) 5 OP Kobben + 1 OP Orzeł. Praktycznie nie mamy mozliwości zakupu nowych OP jako następców stąd trzeba rozejrzeć się za kolejnymi używanymi.
2) 2 OHP po remontach powinny popływać kilka lat. Jeżeli faktycznie zgodnie z wymogami NATO musimy posiadać 2 okręty tej klasy to kolejne również używane.
3) Trałowce. Klasa Gopło wymaga modernizacji ale potrzebujemy niszczycieli min i tutaj przeznaczyłbym maksymalnie duże środki tak żeby wyprodukować kilka okrętów w stoczniach krajowych.
4) ZOP. Zrezygnowałbym z budowy Kaszuba i zakupił 4 nowoczesne śmigłowce ZOP.
5) Okręty rakietowe. Wyposażyłbym w RBS-y Orkany i kupił brzegowe wyrzutnie RBS-ów.
6) Śmigłowce i Samoloty. Bryzy + 4 nowe śmigłowce ratownicze. Jako uzupełnienie Anakondy. Nie wiem czy jest sens kupować ŚW-4 ale może przydałyby się?
7) OPL. Gromy i ZUR-23-2G.

Poza budową niszczycieli min i śmigowcami co do reszty skupiłbym się na remontach i uzupełnieniu uzbrojenia.

Wiem, że powyższe jest bardzo pobieznym podejściem ale marynarka wojenna jest najmniej znanym przeze mnie rodzajem sił zbrojnych. Pominąłem okręty logistyczne i desantowe (Lubliny stopniowo do wycofania, wcześniej do rezerwy). Dodatkowo maksymalnie ograniczyłby jednostki brzegowe. Baz morskich to już chyba zbyt dużo nie posiadamy.

Byłbym wdzięczny za bardzioej fachowe koncepcje.
ODPOWIEDZ