Podchoinkowe znaleziska :)
Podchoinkowe znaleziska :)
Pochwalcie się swoimi prezentami spod choinki!
Ja prócz porcji słodkości i smakołyków znalazłem ślicznie zapakowane dwa tomy Wojen Morskich autorstwa P. Olendra:)))
Ja prócz porcji słodkości i smakołyków znalazłem ślicznie zapakowane dwa tomy Wojen Morskich autorstwa P. Olendra:)))
Dlatego sugerowałem by W. Mazurowi (znanemu jako Woj) dać "dostęp - nie siedzi w sprawach morskich - ale może zawsze na coś ciekawego trafićJB pisze:Dostałem książkę Marka Piotra Deszczyńskiego i Wojciecha Mazura Na krawędzi ryzyka, Eksport polskiego sprzętu wojskowego w okresie międzywojennym. Pozycja ciekawa i rzetelna, ale o okrętach tylko kilka zdań.
JB
- Darth Stalin
Znowu moja wina?!JB pisze: Pozycja ciekawa i rzetelna, ale o okrętach tylko kilka zdań.
JB

A mówiłem Adiemu - przełóż wojnę o parę lat, bo się nie wyrabiamy!

Mógłbyś podać adres tej księgarni/hurtowni ?Emden pisze:"Corregidor - 1945
Szturm na skałe"
Wydawnictwa Finna.
Jednak bardziej mnie ucieszyło, to ze w moim miescie jest ksiegarnia/hurtownia która wszystkie ksiązk Finny(w tym serie z kotwiczka&smigiełkiem) sprzedaje ponizej 15 zł.
Prz standardowej cenie takiego Corregidoru 41 zł siostra zaplaciła 14 zł
Serdecznie, i wcale niekurtuazyjnie, gratuluję książki. Spodziewałem się znaleźć coś o "śladzie" rumuńskim polskich traulerów typu "Jaskółka". Czy o imporcie broni do Polski też Panowie napisząWoj pisze:Znowu moja wina?!JB pisze: Pozycja ciekawa i rzetelna, ale o okrętach tylko kilka zdań.
JB![]()
A mówiłem Adiemu - przełóż wojnę o parę lat, bo się nie wyrabiamy!Do eksportu okrętów w 1939 r. właśnie się zaczynano brać (pominąwszy sprawę rozmów Stoczni Gdańskiej, która parę lat wcześniej rozmawiała w sprawie oferty na niszczyciele dla Greków).

JB
O "rumuńskim sladzie" nie wiemy więcej niż było w artykule w 1998 r. opublikowanym w MSiO. Sam dokumentów na których jego autor (p. Twardowski) się oparł nie widziałem - ale jak słusznie zauważył Mitoko - sprawami morskimi w trakcie archiwalnych poszukiwań niemal się nie zajmowałem (no chyba że coś samo w ręce się pchałoJB pisze:Spodziewałem się znaleźć coś o "śladzie" rumuńskim polskich traulerów typu "Jaskółka". Czy o imporcie broni do Polski też Panowie napiszą?
JB

Materia importowa byłaby naturalną kontynuacją dotychczasowych prac - za nią jednak wziął się wcześniej niż ja dr Deszczyński, teraz więc konkurencję robić mu byłoby bardzo niezręcznie. Chyba że jakieś kwestie poboczne... Tak się zaś złożyło, że lotnictwo, marynarka i może jeszcze obrona przeciwlotnicza oraz broń pancerna same się narzucają na tematy w tej kwestii.
ProszęJarek C. pisze:Mógłbyś podać adres tej księgarni/hurtowni ?Emden pisze:"Corregidor - 1945
Szturm na skałe"
Wydawnictwa Finna.
Jednak bardziej mnie ucieszyło, to ze w moim miescie jest ksiegarnia/hurtownia która wszystkie ksiązk Finny(w tym serie z kotwiczka&smigiełkiem) sprzedaje ponizej 15 zł.
Prz standardowej cenie takiego Corregidoru 41 zł siostra zaplaciła 14 zł
Rumia ul. Grunwaldzka 53
Hurtownia taniej ksiązki nazywa się to przedsiębiorstwo.
Nie wiem jakie tytuły tam sa dokładnie lecz z tego co siostra mi i mojemu ojcu kupiła, wszystko 70% tańsze.
-