Książka morska w Rzymie.

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Tadeusz Klimczyk

Książka morska w Rzymie.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Czy ktoś zna dobre adresy w Rzymie ? Ja znam jedynie księgarnię Il Mare na Via Ripetta (można kupować internetem).
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Przegapiłem ten temat, a teraz pewnie już za późno. Ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu nie znalazłem w Rzymie i Neapolu (a byłem w kilku dużych księgarniach) żadnych książek o MW. Chyba jednak trzeba mieć wcześniej namiar na jakieś specjalistyczne ksiegarnie/antykwariaty prowadzące dział/półkę o okrętach.

Najbardziej rozbawiła nas (moją żonę i mnie) obsługa jednej z księgarń w Neapolu. Długo tłumaczyłem o co mi chodzi. Już po paru minutach sympatyczny Włoch ze zrozumieniem kiwnał głową i pobieł na zaplecze. Jako że nie wracał kilka minut oczami wyobraźni widziałem go wracajacego ze stosem książek o włoskich okretach wojennych. Zdziwił mnie bardzo gdy wrócił z jedną małą książeczką. Był to słownik angielsko-włoski ...

Tadek, a Ty coś znalazłeś ?
Gość

Książka morska w Rzymie.

Post autor: Gość »

Księgarnia Il Mare na via Ripetta jest najpiękniejszym tego typu obiektem, jaki w życiu widziałem. Sprzedają książki morskie w pełnym zakresie tematycznym - od żeglarstwa, locji, map, przez pasażery, okręty wojenne, nawigacje, malarstwo morskie, wszystko z małymi działami antykwarycznymi. Do tego masa gadżetów, plakatów, płyt CD, obrazów i reprodukcji, breloki, czapki itd...wszystko się kręci wokół morza. Nie wiedziałem też, że Włosi wydają tyle pięknych ksiązek o popularnonaukowych o tematyce morskiej. Chylę czapkę !

TK
Adrian(a-graph)

Post autor: Adrian(a-graph) »

Witam wszystkich

ja jeszcze raz przypomne ze jest tam jeszcze jeden sklep-i chyba lepszy
od tego na Ripetta.Wysiada sie na stacji metra Piazza Bolognese i idzie sie w jedna z ulic(pamietam ze na litere M ale naprawde zapomnialem calej nazwy).jest to maly sklep ale jest wszystko,czasem mozna kupic rowniez stare Orrizonte Mare a z nowych Gakken Maru i rowniez francuskie z marines Editions.Niestety oba te punkty sa strasznie drogie sprzedajac drozej niz w wysylkowych firmach(wloskich).mam nadzieje ze teraz nikt nie wykasuje mojego postu.
Royal Navy first
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Sorki - to się chyba stało przy przeładowaniu forum.
ODPOWIEDZ