Witam,
Przygotowuję tekst o japońskich okrętach podwodnych i mam problem z nazwami japońskich programów rozbudowy floty. Źródła podają bardzo różnie... Czy ktoś mółby mi pomóc?
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Wawrzyniec
Nie wiedziałem, że to studiujesz. W nie istniejącym juz niestety "Marine Rundschau" był ciekawy materiał:
Jengerer Hans, Rehm-Takahara Tumoku (??), Kobler-Edamatsu Sumie: Die Bauprogramme der Kaiserlich-Japanischen Marine 1937-1945: Teil I [w:] "Marine Rundschau" nr 1 (= styczeń-luty) 1988, s.35-41; Teil II [w:] nr 2 (= marzec-kwiecieŃ 1988, s.101-107; Teil III [w:] nr 3 (= maj-czerwiec) 1988, s.165-...; Teil IV [w:] nr 4 (= lipiec-sierpieŃ 1988, s.231-237; Teil V [w:] nr 5 (= wrzesień-październik) 1988, s.295-299. J
Mam xerokopie bądx oryginał, nie pamiętam.
Trochę też infomrcji może być - ale nie musi - w Lacroix & Wells "Japanese Cruisers of the Pacific War" Aneksy tam sa najlepsze jakie w życiu widziałem.
Generalnie Japończycy sami zamieszali z nazwami programów. Im dalej w drugą wojnę światową tym coraz więcej zamieszania.
W angielskojęzycznych źródłach najwięcej chyba można znaleźć w Kaigun: Strategy, Tactics and Technology in the IJN 1887-1941 (nie jest to ksiązka do poduszki ). Oczywiście nie ma tam wymienionych kompletnych list okrętów, ale jest wyjaśnione np. dlaczego wszystkie programy rozbudowy IJN nazywały się np. Circle 5. Podsumowując te 2 zdania. Zrozumienie japońskich programów rozbudowy jest piekielnie trudne. Najlepiej jeśli ma się niewielkie pojęcie o języku japońskim.