Okręty podwodne ZSRR
Okręty podwodne ZSRR
Tak wiele mówi sie o niemieckiej flocie podwodnej a pomija się radzieckiego giganta a przecież liczyła ona w 1939 roku aż 228 jednostek!
Na samym Bałtyku Rosjanie dysponowali aż 65 okretami (dla przypomnienia w 1939 roku III Rzesza dysponowała tylko 57 okretami).
A były to bardzo różnorodne jednostki od duzych typ "K" do małych przybrzeżnych typ "M".
Pytania jaka była ta flota? Czy groźna i nowoczesna czy też był to "papierowy tygrys"?
Na samym Bałtyku Rosjanie dysponowali aż 65 okretami (dla przypomnienia w 1939 roku III Rzesza dysponowała tylko 57 okretami).
A były to bardzo różnorodne jednostki od duzych typ "K" do małych przybrzeżnych typ "M".
Pytania jaka była ta flota? Czy groźna i nowoczesna czy też był to "papierowy tygrys"?
Witam!
Papierowy tygrys - to chyba komplement. Zbudowali flotę 1000 OP i nie zatopili niczego (prawie niczego) Tutaj jest kilka uwag o tych partaczach:
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?p=25393#25393
Pozdrawiam
Ksenofont
Papierowy tygrys - to chyba komplement. Zbudowali flotę 1000 OP i nie zatopili niczego (prawie niczego) Tutaj jest kilka uwag o tych partaczach:
http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?p=25393#25393
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Trzeba zacząć od tego że po rozpoczęciu działań wojennych żadna ze stron walczących na Bałtyku nie podjęła energicznych działań zaczepnych. Niemcy, Finowie, Rosjanie potworzyli liczne pola minowe również przy pomocy o.p. Wiele radzieckoch o.p. zostało zniszczonych przez miny, samoloty, okręty oraz szybko poówające się oddziały lądowe. Jedynym sukcesem było zatopienie przez Szcz-307 kaczki U-144 która sama zatopiła M-78. Sukces o tyle znaczący że po stracie U-144 OKM wycofał wszystkie kaczki z Zatoki Fińskiej.
Pamiętajmy o tym że Niemcy będąc agresorem praktycznie jeszcze przed wybuchem wojny przeprowadzili trzy wielkie operacje minowe (w tym jedną obronną) praktycznie odcinając Zatokę Fińską od Bałtyku. To tyle w temacie. Popieram mac w sprawie logowania by nie było problemów proponuje się zarejestrować i zalogować się.
OP ZSRR
Floty Czarnomorska i Północna również na nadmiar celów nie cierpiały.
Za to nasunął mi sie ciekawe pytanie. Przeciwko komu ZSRR stworzył tak potężną Flotę OP?
I jak na razie doszedłem do jednego wniosku: ZSRR stworzył tak ogromną Flotę do walki z Wielką Brytanią.
W wojnie przeciwko Niemcom była nieprzydatna.
Za to nasunął mi sie ciekawe pytanie. Przeciwko komu ZSRR stworzył tak potężną Flotę OP?
I jak na razie doszedłem do jednego wniosku: ZSRR stworzył tak ogromną Flotę do walki z Wielką Brytanią.
Re: OP ZSRR
W takim razie wiekszość floty powinna stacjonowac na ponocy. Czy tak było?Milrek pisze:Floty Czarnomorska i Północna również na nadmiar celów nie cierpiały.
Rosyjskim zmartwieniem zawsze była mozliwość zamkniecia jej floty na morzach bałtyckim i czarny
Dodajmy:Emden pisze:W takim razie wiekszość floty powinna stacjonowac na ponocy. Czy tak było?Milrek pisze:Floty Czarnomorska i Północna również na nadmiar celów nie cierpiały.
Rosyjskim zmartwieniem zawsze była mozliwość zamkniecia jej floty na morzach bałtyckim i czarny
Stalin planował ofensywę na Zachód i to wojska lądowe miały przebić wyjście przez Cieśniny Duńskie.
Witam!
Ksenofont
Wojska lądowe miały zdobyć także Cieśniny Tureckie, żeby Flota Czarnomorska odcięła Egipt, Indie, od Wielkiej BrytaniiMilrek pisze:Dodajmy:Emden pisze:W takim razie wiekszość floty powinna stacjonowac na ponocy. Czy tak było?Milrek pisze:Floty Czarnomorska i Północna również na nadmiar celów nie cierpiały.
Stalin planował ofensywę na Zachód i to wojska lądowe miały przebić wyjście przez Cieśniny Duńskie.
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

-
Podczas II wojny Rosjanie (a może powinienem pisac ludzie radzieccy?) stracili 108 okrętów podwodnych. Z tego aż 38% czyli 42 okręty zgineły na minach. Okręty nawodne zatopiły 16% radzieckich OP czyli 18 jednostek. Podobna ilość to ofiary tzw. straty niebojowych - 17 okrętów. Wrogie okręty podwodne zniszczyły kolejne 9 jednostek radzieckich. Lotnictwo zniszczyło tylko 5 radzieckich okrętów podwodnych powiaedziałbym że to zadziwiajaco mało. Wspólpraca lotnictwa i okretów nawodnych kosztowała Rosjan 4 okręty.Jeden oket padl ofiara artylerii nabrzeżnej. O 13 okrętach nie wiadomo co było przyczyną ich zniszczenia.
Skąd tu tak słabe wyniki lotnictwa?
Skąd tu tak słabe wyniki lotnictwa?