Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Bardzo mi się ta motorówka spodobała i postanowiłem spróbować sił w narysowaniu. Miałem dobrą motywację, bo czekałem na flaki, które dzisiaj kuchnia wydaje na niedzielny obiad i musiałem coś zrobić, żeby zapomnieć, co tam się gotuje.
Jeżeli ktoś z Kolegów uzna, że rysunek jest wart skopiowania na komputer i dodania go do swojej kolekcji, to prosze bardzo.
Nie ma żadnych "copyrightów" i innych fantasmagorii
Bardzo daawno (kiedy do podstawówki chodziłem) była taka ciekawa gazeta Żołnierz Polski ( nie ten survivalowy szajs, co teraz wychodzi) i tam był taki cykl Polskie okręty wojenne 1920-1945 i motorówki tez tam były, rysunek, charakterystyka i historia. Na ostatniej stronie na dole.
123 pisze:Bardzo daawno (kiedy do podstawówki chodziłem) była taka ciekawa gazeta Żołnierz Polski ( nie ten survivalowy szajs, co teraz wychodzi) i tam był taki cykl Polskie okręty wojenne 1920-1945 i motorówki tez tam były, rysunek, charakterystyka i historia. Na ostatniej stronie na dole.
Jak się nie mylę był to cykl Marka Soroki. Tak ogólnie to trochę wycinanek z tych lat posiadam do dziś. Między innymi i okręty polskie. Wychodziły one w kilku seriach.
Jeśli chodzi o plany motorówek patrolowych to wyszły one w opracowaniu Romana Kobierskiego i zamieszczone zostały w Modelarzu nr 10 z 1997 roku.
Na życzenie mogę zeskanować.
Bo że były one szare - "we wojsku" - to możliwe, ale wcześniej?
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Witam forumowiczow,
Ja a propos malowania. Jestem teraz kilka setek km od mojego archiwum (co widac po czcionce ) i nie moge zweryfikowac mojej wiedzy, ale kolacze mi sie po glowie, ze jednostki flotylli srodladowych nie byla malowane nie na popielato ale na kolor szarozielony, cos co odpowiada humbrolowskiej emalii "slate grey". Ze wzgledow maskowania na srodladziu byloby to logiczne. Zrodla nie pamietam, byc moze bylo to "Morze" (':hahaha:'). Czy ktos z szanownych kolegow moze to zdecydowanie potwierdzic albo zdecydowanie zaprzeczyc.
P.S. rysunek bomba!