Bardzo fajne, ciekawe czy daloby rade wrzucic jeszcze podwojnego Boforsa 40mm na pozycje B? Masowo chyba wyszloby zawsze troche mniej niz dwie 130?Maciej pisze:Czterocalówki na Burzy:
- http://zapodaj.net/6680948f4ba52.jpg.html
Nasze fantazje okrętowe
Re: Nasze fantazje okrętowe
Myślałam raczej o czymś takim, pomiędzy dziobowym stanowskiem 4" a nową nadbudówką:
- http://zapodaj.net/17f9b5f54ab8e.jpg.html
Jeden podwójny Bofors 40mm zmieści się - widzę go jednak w innym miejscu.
Ogólenie chciałbym obniżyć sylwetkę i odciążyć dziób. Okręty, jak wiadomowo, miały bardzo słąbą stateczność.
Nowa nadbudówka jest już niższa (dolna kondygnacja o 1m).
Pojawi się na niej jeszcze "dajrektor" plot (prawie uniwersalny).
Panowie, a co wyrzutniami torped? Pozostawiamy oba aparaty czy kosztem jednego rozbudujemy coś innego?
Bo z czterocalówkami to zamiast kontrtorpedowców mamy bardziej okręty eskortowe i w takim właśnie charakterze wyobrażam sobie obie po modernizacji.
Nigdy nie będą dostatecznie silne i szybkie jak Gromy.
Pozdrawiam,
Maciej
- http://zapodaj.net/17f9b5f54ab8e.jpg.html
Jeden podwójny Bofors 40mm zmieści się - widzę go jednak w innym miejscu.
Ogólenie chciałbym obniżyć sylwetkę i odciążyć dziób. Okręty, jak wiadomowo, miały bardzo słąbą stateczność.
Nowa nadbudówka jest już niższa (dolna kondygnacja o 1m).
Pojawi się na niej jeszcze "dajrektor" plot (prawie uniwersalny).
Panowie, a co wyrzutniami torped? Pozostawiamy oba aparaty czy kosztem jednego rozbudujemy coś innego?
Bo z czterocalówkami to zamiast kontrtorpedowców mamy bardziej okręty eskortowe i w takim właśnie charakterze wyobrażam sobie obie po modernizacji.
Nigdy nie będą dostatecznie silne i szybkie jak Gromy.
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony 2015-05-17, 12:07 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedną wyrzutnię można zdjąć. Ewentualnie dla równowagi, można by tą drugą zamienić na 4 rurową. Może by się gdzieś udało taką kupić?
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Fajnie to zaczyna wyglądać, ale...Maciej pisze:W tym kierunku, proszę Panów...
1. Po co zaokrąglać przód nowej nadbudówki ? Kanciasty daje więcej miejsca tak na pomoście, jak również w sterówce.
2. Jaki jest cel wprowadzania 20 mm Oerlikonów ? Wprowadzenie nowego modelu działek tylko na dwóch okrętach (bo jak sądzę chcesz przebudować Wichra i Burzę) i to po jednej sztuce, jak dla mnie jest robieniem zbędnego zamieszania w logistyce.
Postawienie zdwojonego 40 mm Boforsa na pozycji "B" (jak proponuje oskarm) nie wymusza postawienia nadbudówki. Można to zrobić przy użyciu pomostu na lekkiej konstrukcji wsporczej w kształcie np. cylindra o odpowiedniej średnicy. Taka konstrukcja pozwala na obniżenie pomostu do np. 3/4 wysokości kondygnacji nadbudówki.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
- de Villars
- Kontakt:
Przyłączam się do Macieja i oczekuję rozwinięcia tego twierdzenia.crolick pisze:Popatrz na przekroje BURZY, wtedy otrzymasz odpowiedź.
Żadna z w/w nie jest możliwa do realizacji.
Si vis pacem, para bellum
http://springsharp.blogspot.com/
http://springsharp.blogspot.com/
Peperonie, argumenty w kilku punktach:
- Sterówka i mostek jak na Gromie są i tak spore. Oba większe niż w brytyjskich niszczycielach a mostek większy niż na Burzy/Wichrze.
- Dążymy do unifikacji wizualnej
- oraz najważniejsze: okręty mają być ładne!
Nadbudówka Groma na przebudowanej Burzy:
- http://zapodaj.net/e5eafc712e91c.jpg.html
A co do 20-stek, jest kilka powodów ich instalacjii zamiast Hotchkinsów 13,2mm?
- większa skuteczność pocisków
- większa szybkostrzelność
- planowaliśmy takie przezbrojenie w PMW
- i kto powiedział, że jedno takie stanowisko?
Pozdrawiam,
Maciej
- Sterówka i mostek jak na Gromie są i tak spore. Oba większe niż w brytyjskich niszczycielach a mostek większy niż na Burzy/Wichrze.
- Dążymy do unifikacji wizualnej
- oraz najważniejsze: okręty mają być ładne!

Nadbudówka Groma na przebudowanej Burzy:
- http://zapodaj.net/e5eafc712e91c.jpg.html
A co do 20-stek, jest kilka powodów ich instalacjii zamiast Hotchkinsów 13,2mm?
- większa skuteczność pocisków
- większa szybkostrzelność
- planowaliśmy takie przezbrojenie w PMW
- i kto powiedział, że jedno takie stanowisko?
Pozdrawiam,
Maciej
Jak 20 mm to dlaczego Oerlikon? Mieliśmy przecież własną konstrukcję (nkm wz. 38) którą rozwijaliśmy, bo testy Oerlikona (jak również Madsena i Hispano-Suiza) nie wypadły pozytywnie.
Pokaż mi tę własną konstrukcję.. 
Poza tym, kto powiedział, że Oerlicon?
Pozdrawiam,
Maciej
Poza tym, kto powiedział, że Oerlicon?
Pozdrawiam,
Maciej
Jeśli chodzi o unifikację wyglądu, to według mnie powinieneś stawiać nadbudówki zbliżone do planowanego Huragana, a nie Groma. Też miały być duże i ładne, a przy okazji kanciaste.Maciej pisze:Peperonie, argumenty w kilku punktach...

Te same argumenty można podać za 40 mm Boforsami. I jeszcze jeden dodatkowy - uproszczona logistyka i istotne wzmocnienie siły ognia. NKM-y lub 20-stki można ewentualnie postawić w rejonie uskoku kadłuba.Maciej pisze:...A co do 20-stek, jest kilka powodów ich instalacjii zamiast Hotchkinsów ...
Pytanie: Jakie planujesz działka 20 mm na przebudowaną Burzę ? Jedno z wymienionych przez Adama, czy może jeszcze Rheinmetala ?
Można jeszcze wziąć pod uwagę Hotchkissa, ale to już 25-tka.
Zaczynam się zastanawiać Peperonie, czy czasem nie pracujesz w administracji państwowej?
Masz taki, nazwijmy to, styl szukania argumentów przeciw..
Zatem, jak w urzędzie:
- zwiększenie kalibru z 13,2mm systemu Hotchkins na 20mm (nabój Oerlikon) jest polepszeniem właściwości taktyczno-technicznych w ramach tej samej grupy broni, czyli bezpośredniej obrony plot.
- działka 40mm Bofors to zupełnie inna kategoria (masa, zasięg, obsługa). Wszystko inne. Szukając takiej analogii mógłbyś od razu zaproponować działa 4" - wtedy chłopaki od uzupełnień (logistyka) byliby w siódmym niebie. Na serio już, kolejna podwójna czterdziesta to dużo za dużo dla tego krętu.*
- działka 25mm Hotchkins w ogóle nie były brane pod uwagę - słusznie raczej ze względu na ich mechanikę, osiągi i ciężar
- poza tym, podjeliśmy przed wojną decyzje o zastąpieniu Hotchkinsów NKM-ami o kalibrze 20mm nie przypadkowo.
- szybkostrzelność 40-stki 3-4 krotnie mniejsza od 20-stki
Co do samego systemu działka (nkmu) 20mm;
Będzie oparty na systemie Oerlikona, tak jak planowaliśmy w II RP.
Urzeczywistnieniem czego był Polsten.
W kwestii nadbudówki dziobowej ale nie tylko, bo całej sylwetki, chcę dążyć do unifikacji wizualnej z Gromami - nie z niedoszłymi Huraganami, przede wszystki ze względu na nadbudówkę właśnie. Nic na to nie poradzę - jestem estetą jak mawiał pewien klasyk.
Tu też mała uwaga; Nowe Huragany zmienią się bardziej w stosunku do planowanych.
Na Gromy też przyjdzie czas..
* Jeszcze w kwestii mas a stabilności modernizowanej Burzy i Wichra;
Najprawdopodobniej "dajrektor", który wstawiłem w miejscu dotychczasowego reflektora też usunę i powrócę do reflektora, który uważam za bardzo ważny.
Przy modernizacji tych okrętów należy obniżyć sylwetke i usunąć ciężkie i wysoko umieszczone elementy.
To samo zresztą, tyczy się również, dużo lepszych pod tym względem Gromów.
Dlatego tak się jeżę na masywne stanowisko w superpozycji na dziobie i dlatego obniżam i zmieniam nadbudówkę dziobową oraz zastępuję kominy jednym.
Pozdrawiam,
Maciej
Masz taki, nazwijmy to, styl szukania argumentów przeciw..
Zatem, jak w urzędzie:
- zwiększenie kalibru z 13,2mm systemu Hotchkins na 20mm (nabój Oerlikon) jest polepszeniem właściwości taktyczno-technicznych w ramach tej samej grupy broni, czyli bezpośredniej obrony plot.
- działka 40mm Bofors to zupełnie inna kategoria (masa, zasięg, obsługa). Wszystko inne. Szukając takiej analogii mógłbyś od razu zaproponować działa 4" - wtedy chłopaki od uzupełnień (logistyka) byliby w siódmym niebie. Na serio już, kolejna podwójna czterdziesta to dużo za dużo dla tego krętu.*
- działka 25mm Hotchkins w ogóle nie były brane pod uwagę - słusznie raczej ze względu na ich mechanikę, osiągi i ciężar
- poza tym, podjeliśmy przed wojną decyzje o zastąpieniu Hotchkinsów NKM-ami o kalibrze 20mm nie przypadkowo.
- szybkostrzelność 40-stki 3-4 krotnie mniejsza od 20-stki
Co do samego systemu działka (nkmu) 20mm;
Będzie oparty na systemie Oerlikona, tak jak planowaliśmy w II RP.
Urzeczywistnieniem czego był Polsten.
W kwestii nadbudówki dziobowej ale nie tylko, bo całej sylwetki, chcę dążyć do unifikacji wizualnej z Gromami - nie z niedoszłymi Huraganami, przede wszystki ze względu na nadbudówkę właśnie. Nic na to nie poradzę - jestem estetą jak mawiał pewien klasyk.

Tu też mała uwaga; Nowe Huragany zmienią się bardziej w stosunku do planowanych.
Na Gromy też przyjdzie czas..

* Jeszcze w kwestii mas a stabilności modernizowanej Burzy i Wichra;
Najprawdopodobniej "dajrektor", który wstawiłem w miejscu dotychczasowego reflektora też usunę i powrócę do reflektora, który uważam za bardzo ważny.
Przy modernizacji tych okrętów należy obniżyć sylwetke i usunąć ciężkie i wysoko umieszczone elementy.
To samo zresztą, tyczy się również, dużo lepszych pod tym względem Gromów.
Dlatego tak się jeżę na masywne stanowisko w superpozycji na dziobie i dlatego obniżam i zmieniam nadbudówkę dziobową oraz zastępuję kominy jednym.
Pozdrawiam,
Maciej
Masa artylerii po przebudowie na okręt obrony przeciwlotniczej to około 84 tony. Pytanie ile warzy wyrzutnia z torpedami.
Niby jakim cudem.?!
Pozdrawiam,
Maciej
Pozdrawiam,
Maciej
4x 13,5 t + 4x 7,2 t = 82,9 t
Czy cos pomyliłem?
Czy cos pomyliłem?
Możesz wierzyć lub nie, ale pracuję w prywatnej firmie - dużej firmie.Maciej pisze:Zaczynam się zastanawiać Peperonie, czy czasem nie pracujesz w administracji państwowej?
Masz taki, nazwijmy to, styl szukania argumentów przeciw.....
Argumenty "przeciw" jakoś tak same przychodzą. Może dlatego, że jestem "jakiś taki przekorny".
Weź pod uwagę, że takie "przeciwy" mogą podpowiedzieć jakiś pomysł - czasem nawet mimowolnie.
Czy dwa zestawy 40-tek Boforsa to za dużo dla Burzy ? Biorąc pod uwagę zmianę uzbrojenia na pokładzie - myślę, że nie. Wiele zależy też od przyjętej przez Ciebie liczby zestawów dwudziestek.
@oskarm:
Nie wiem co liczysz ale wariant przebudowy Burzy i Wichra na okręt uzbrojony w działa uniwersjalne kalibru 102mm (3 podwójne stanowiska po 16,8 tony) oraz w jedno zdwojone stanowisko 40mm Bofors (poniżej 10ton) to raptem 60 tom łącznie.
@Peperon:
Dużo za dużo, bez względu na to gdzie pracujesz..
Zwracam uwagę na Wasze sugestie. Z niektórymi nie zgadzam się jednak.
Te okręty były przeciążone i niestateczne - przebudowa ma to zmienić.
Boforsy są ciężkie nie tylko swoją masą ale też koniecznością trzymania na podorędzi sporego zapasu amunicji.
Pozdrawiam,
Maciej
Nie wiem co liczysz ale wariant przebudowy Burzy i Wichra na okręt uzbrojony w działa uniwersjalne kalibru 102mm (3 podwójne stanowiska po 16,8 tony) oraz w jedno zdwojone stanowisko 40mm Bofors (poniżej 10ton) to raptem 60 tom łącznie.
@Peperon:
Dużo za dużo, bez względu na to gdzie pracujesz..

Zwracam uwagę na Wasze sugestie. Z niektórymi nie zgadzam się jednak.
Te okręty były przeciążone i niestateczne - przebudowa ma to zmienić.
Boforsy są ciężkie nie tylko swoją masą ale też koniecznością trzymania na podorędzi sporego zapasu amunicji.
Pozdrawiam,
Maciej
Ostatnio zmieniony 2015-05-18, 21:34 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.