No ale do tej pory budowano je zazwyczaj jako zdolne do walki ze wszyskimi okretami przeciwnika.Przynajmniej teoretycznie.Ja rozumiem rakietowy to priorytet ale czy pozbawienie jednostki innych cech niszczyciela nie pozbawia tej jednostki miana niszczyciela.Tak samo jak z pancerniczkiem odpowiednie zmniejszenie kalibru artyleri glownej pozbawiajac go mozliwosci walki z okreslonymi jednostkami wroga pozbawia go miana pancernikaMarmik pisze:Nigdy nie słyszałem by współczesnym wymogiem zaliczenia okrętu do klasy niszczyciel była zdolność do obrony przed wszystkimi zagrożeniami (lub nawet wyłącznie OPOP). To raczej określenie specyficznych cech podklasy.domek pisze:No takAle czy jednostka ktora do wpelni bezpiecznego operowania na akwenie wymaga jednostek eskorty to jest niszczyciel. Do tej pory robiono niszczyciele zdolne choc bronic sie przed OP.

Marmik pisze:No tak ale czy zastosowanie odpowiedniej ilosci smiglowcow odpowiednio uzbrojonych podnosi taka jednostke do rangi niszczyciela?domek pisze:No tak ale to ja powiem a w takim razie co z korwetami A co ma być? Są.
.
Marmik pisze:Śmigłowiec nie robi hybrydy tylko poszerza zakres zadań i zwiększa wyjściowy potencjał bojowy okrętu.domek pisze:t;]Od kiedy smiglowiec zrobil z prawie karzdej jednostki hybryde wszystko sie po![]()
Do tej pory bylo to proste bo bylo to tylko poszerzanie rozpoznania.
Teraz jest troche inaczej. Zmiana smiglowca pociaga za soba zmiane priorytetu jednoski morskiej poprzez zmiane tylko samego smiglowca.Dam ci taki przykad nasz gawronek uzbrojony w dwa smigowce przenoszace torpedy a ten sam gawronek przenoszacy rakiety ? A co jak ktos wpadnie na pomys wstawienia na rufie hangary na dwa f 35 uzbrojone w rakiety przeciw lotnicze

Ta jednostka to pewnego rodzaju przelom teraz niema niszczycieli eskortowych teraz buduje sie niszczyciele eskortowane

Hybrydy z lotniskowcem to znane przyklady ale czy one byly chybrydami bo mialy pokad startowy czy dalego ze przenoszone samoloty posiadaly zdolnosc do ofensywnej walki?Hybryda konstrukcyjna czy raczej srodkow razenia?
pozdrawiam