Ach te Ubooty
... cóż przekonanych o swych sukcesach było o wiele więcej ale trzeba im oddać sprawiedliwość iż sytuacji kiedy nie można zweryfikować co tonie było mnóstwo.To zaś co napisał Crolick - zauważcie jak szybko zmieniła się sytuacja po przeciwnej stronie barykady i jak obniżono kryteria "załapania" się Żelazny Krzyż ...
komanndant Winkler dostał Żelazny Krzyż za zatopienie Żbika pod Rozewiem, a ten jak wiadomo dał się internować cztery tygodnie później w szweckiej bazie, wówczas w Londynie pojawił się artykuł zatytułowany "Kapitanie Winkler oddaj Krzyż" wraz z informacją o internowaniu trzech polskich okrętów podwodnych w Szwecji i przybyciu dwóch (tego nie da się podważyć!) innych do Wielkiej Brytanii, tym samym pozbawiając argumenty kanlerza Hitlera do nadania odznaczenia Winklerowi (zmieniono mu ponoć uzasadnienie, ale ja tego dokumentu nie widziałem i nie czytałem o takim posunięciu). Artykuł ukazał się polskim magazynie ilustrowanym w Londynie.
przykre zdarzenie dla zainteresowanego, bo z opisu ataku można było wysnuć tezę o zatopieniu polskiego u-boota, a ostatecznie winna była torpeda magnetyczna użyta (prawdopodobnie) w tym ataku...
przykre zdarzenie dla zainteresowanego, bo z opisu ataku można było wysnuć tezę o zatopieniu polskiego u-boota, a ostatecznie winna była torpeda magnetyczna użyta (prawdopodobnie) w tym ataku...
Hallo Karol!
Zapewniam cie ze w kazdym razie nie byl to W.Winkler........mozesz mi wierzyc.........
Albo Ty albo Perepeczko cos pomylili.........
w kazdym razie Oblt.z.S Werner Winkler objal dowodztwo "swojego" o.p. U 630 9.VII.'42 i zginal ze swoim Okretem niecaly rok pozniej 4.V.'43 roku na Atlantyku.
........................................
A moze chodzi tobie o Kptlt. Werner Winter komendant U 22 (EK2 : 18.IX.'39)
Ch.
Zapewniam cie ze w kazdym razie nie byl to W.Winkler........mozesz mi wierzyc.........
Albo Ty albo Perepeczko cos pomylili.........
w kazdym razie Oblt.z.S Werner Winkler objal dowodztwo "swojego" o.p. U 630 9.VII.'42 i zginal ze swoim Okretem niecaly rok pozniej 4.V.'43 roku na Atlantyku.
........................................
A moze chodzi tobie o Kptlt. Werner Winter komendant U 22 (EK2 : 18.IX.'39)

Ch.
rak71 pisze:I tu Chris ma rację!
Mam w ręku "Małą flotę wielką duchem" Perepeczki gdzie jest reprodukcja tego artykułu, a w tytule "Kapitanie Winter - oddaj krzyż!" po prostu zdarzyła się literówkaJest powyżej równiez zdjęcie U-22.

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
jednak Winter? kurcze, kto me wbił do głowy tego Winklera?rak71 pisze:I tu Chris ma rację!
Mam w ręku "Małą flotę wielką duchem" Perepeczki gdzie jest reprodukcja tego artykułu, a w tytule "Kapitanie Winter - oddaj krzyż!" po prostu zdarzyła się literówkaJest powyżej równiez zdjęcie U-22.