Witam!
Maciej pisze:Dawno takich bzdur nie czytałem - przepraszam...
Dawno Cie nie było, to się odzwyczaiłeś.
BTW - twoja uwaga tyczy się spraw ogólnych, czy czegoś szczególnego?
Seba pisze:Ksenofont pisze:
Jugosłowiańska - parodia.
Grecka - uciekła, walczyła dalej (z reguły - pomiędzy sobą).
Możesz rozwinąć te dwa punkty.
- Mogę, ale konflikty polityczne wewnątrz greckich sił zbrojnych na przełomie 1943-1944 roku, nie mają większego znaczenia dla studiów Pekingu.
Grekom udała się ewakuacja floty do Egiptu, ale prowadzili działania wojenne od pół roku, więc mieli czas się przygotować. Zresztą to tyle co za miedzę.
Dużo większe znaczenie ma postawa marynarki jugosłowiańskiej - podobnej do PMW.
Jugosławia miała plany ewakuacji Floty do Grecji (i dalej) ale zadania nie wykonała. Jest to o tyle ciekawy przypadek, że zbliżony do polskiego ale o znacznie mniejszym stopniu trudności (szersza Cieśnina Otranto, sojusznik na południu, RN szalejąca na Śródziemnym).
pothkan pisze:Ksenofont pisze:Duńska - nie zrealizowała podstawowego zadania, przejęta, następnie samozatopiona.
A miała jakieś zadanie?

Nie - tak ją sobie zbudowali: królowi ku rozkoszy, a muzom dla podniety.
pothkan pisze:Poza tym wpierw samozatopiona, a potem dopiero podniesiona i przejęta.
Pothkan jeśli już musisz mnie poprawiać - to poprawiaj mnie dlatego, że popełniłem błąd, a nie dlategoy żeby popisywać się erudycją rodem z Wikipedii.
W kwietniu 1940 roku Dania została okupowana przez Niemców. Król, rząd, siły zbrojne zostały zachowane.
Jej siły zbrojne zostały przejęte przez Niemców - wykonywały ograniczone działania przeciwko Brytyjczykom (Duńczykom powierzono utrzymywanie bezpieczeństwa szlaków morskich w rejonie Cieśnin - wykonywali zadania ZOP, czynna OPL, zwalczali miny, itp).
W 1941 roku Dania stała się sygnatariuszem paktu antykominternowskiego i wysłała swoje wojska na front wschodni.
Latem 1943 roku armia duńska została rozbrojona. Część floty została zatopiona przez Duńczyków.
Jeśli chcesz się zastanawiać, czy użyte przeze mnie słowo "przejęcie" miało wymiar operacyjny, czy techniczny - rozpocznij wątek w Psycholach.
A najlepiej - ze względu na stosunki pomiędzy nami panujące - jeśli zauważysz błąd w moim poście - daj mi znać na priva.
Powtarzam to po raz kolejny - bo inaczej (ze względu na swoją nadgorliwość i niemożność panowania nad językiem) - staniesz się Palikotem FOW-u.
Pozdrawiam
Ksenofont