Dziadek w Wermachcie...

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Bukowa pisze:Wniosek: jesteś niegrzeczny a innym próbujesz to zarzucać, pomimo dość "swobodnego" charakteru tego Forum.
Robercie, w dyskusjach odnosimy się do treści, a nie do osób...

Mam na imię Tymoteusz. Nie obrażam się, gdy ktoś mówi do mnie Tymek.
Ale Ty, Robercie, nie jesteś w stanie tego zrozumieć.
Bukowa pisze:Donald Tusk jako polityk występuje li tylko we własnym imieniu i swojej partii. Ze spraw swojej rodziny nie musi się "spowiadać", zwłaszcza, że w tych, o których mowa - nie brał udziału.
Ale ja nie mam pretensji, że jego dziadek służył w Wehrmachcie.
Mój służył w Armii Czerwonej - i co z tego. Obaj nie mieli wyjścia.

Mam natomiast do niego pretensję (i nie wiem, czy jest to najlepsze słowo) - o jego zachowanie "we własnym imieniu".
Nie wiem, czy jako historyk był tak złym fachowcem, że nie znał przeszłości swojej rodzimy, czy jako polityk, próbował okłamać - Ciebie i mnie.

Gdy mnie toś okłamuje, to mi to przeszkadza.
A Tobie?

Pozdrawiam
Ksenofont

P.S.
Forteca_69 pisze:
Gdzie Rzym, a gdzie Krym?

Pomijając już całkowicie zrozumiałą pamięć o przeszłych pokoleniach Jeśli zapomnę o Nich, Ty Boże zapomnij o mnie - to niechęć do Sowietów jest racjonalnym podejściem.
O właśni, Ksenofoncie - teraz dobrze - SOWIECI, do których niechęć jest jak najbardziej uzasadniona. Niezależnei czy są to sowieci narodowści (choć, dla internacjonałów sowieckich pojęcie narodowości było obce) gruzińskiej, rosyjskiej czy akurat "pełniący obowiązki Polaka".
W Warszawie stoi pomnik "braterstwa broni".
Popularnie nazywany jest "czterech śpiących", co dość dobrze oddaje sens pomnika "polsko-sowieckiego braterstwa broni" stojącego 500 m od Wisły.
Niebawem zostanie on usunięty - elegancko i spokojnie - będzie tam stacja metra.
Kto zaprotestuje? Ambasada Ukrainy? Bo przecież jakieś 75% żołnierzy Armii Czerwonej poległych w Polsce to Ukraińcy.
Nie! Zaprotestują Rosjanie.
Bo Rosjanie nie tylko są "subiektywnie" kojarzeni z Sowietami.
Oni chcą być kojarzeni - Rosja przejęła nie tylko spuścuiznę prawną po ZSRS, ale i tradycje.
Kto sieje wiatr, zbiera burzę.

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
Forteca_69
Kontakt:

Post autor: Forteca_69 »

Niebawem zostanie on usunięty - elegancko i spokojnie - będzie tam stacja metra.
Kto zaprotestuje? Ambasada Ukrainy? Bo przecież jakieś 75% żołnierzy Armii Czerwonej poległych w Polsce to Ukraińcy.
Nie! Zaprotestują Rosjanie.
Nie, zaprotestuje ex-bolszewicki rząd Rosji. Rosjanie (Ci, dla których Rosja to dokładnie coś odwrotnego niż ZSRR) w większości chcą wyjaśnienie wszystkich zbrodni komunizmu i żeby w końcu przestano łączyć Stalina i bolszewię z Rosją. A że większość współczesnych "rosjan" to mentalne sieroty po ZSRR, to nic dziwnego że każdy atak ZSRR traktuja jak atak na "radinę". Zresztą, u nas jest lepiej ?
Bo Rosjanie nie tylko są "subiektywnie" kojarzeni z Sowietami.
Oni chcą być kojarzeni - Rosja przejęła nie tylko spuścuiznę prawną po ZSRS, ale i tradycje.
Nie, tak chcą ex-bolszewickie elity - dla Putina największa tragedia XX w. to rozpad ZSRR, dla Rosjan zaś taką tragedia było powstanie ZSRR. Różnica oczywista.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Forteca_69 pisze:Nie, tak chcą ex-bolszewickie elity - dla Putina największa tragedia XX w. to rozpad ZSRR, dla Rosjan zaś taką tragedia było powstanie ZSRR. Różnica oczywista.
http://wyborcza.pl/1,76842,5447771,Rosj ... alina.html
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Pisanie jacy sa Rosjanie , na podstawie wypowiedzi i polityki Putina,
to jak pisanie o Polakach na podstawie wypowiedzi Kaczynskich.
Niestety jest to delikatnie mowiac tylko kwestia czasu,
mniej delikatnie zmiany generacji,
inaczej nie nbdede mowil, bo tez chyba wieczny nie jestem.

avm
Awatar użytkownika
Ksenofont

To nie o to chodzi, jacy są Rosjanie.
Tu chodzi o to, jak są postrzegani.
A są postrzegani tak, a nie inaczej, właśnie ze względu na działania polityczne ich rządów...

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Bukowa

Post autor: Bukowa »

Drogi Ksenofoncie!
Nie wszyscy ich tak postrzegają jak usiłujesz tutaj wmówić całemu Towarzystwu.
AVM wytłumaczył to dokładnie.
W ten sposób doszlibyśmy do absurdu oceniania nacji (narodów) tylko przez pryzmat aktualnych (z reguły krótkotrwałych) rządów.
Zgodzisz się, że to co najmniej "ułomna" optyka.
Pozdrowienia
Robert
Awatar użytkownika
Ksenofont

Bukowa pisze:Drogi Ksenofoncie!
Nie wszyscy ich tak postrzegają jak usiłujesz tutaj wmówić całemu Towarzystwu.
AVM wytłumaczył to dokładnie.
W ten sposób doszlibyśmy do absurdu oceniania nacji (narodów) tylko przez pryzmat aktualnych (z reguły krótkotrwałych) rządów.
Zgodzisz się, że to co najmniej "ułomna" optyka.
Pozdrowienia
Robert
Ależ oczywiście że nie wszyscy. Przecież o tym pisałem.

Radzę uważnie czytać to, co jest napisane :D

X
Obrazek
Bukowa

No cóż!
AVM mylił się w jednym.
Potrzeba zmiany przynajmniej dwóch generacji :-D
Pozdrowienia
Robert
Awatar użytkownika
Ksenofont

:o

:?:

:roll:

Nie zrozumiałeś?

Ubolewam nad faktem, że wielu Polaków wrzuca do jednego worka Sowietów i Rosjan.

Jeśli moja wypowiedź była dla Ciebie zbyt zagmatwana - przepraszam.

Napisałem na FOW jakieś 1700 postów. Sprawdź, w ilu użyłem słowa "Rosjanin" w charakterze "Obywatel Związku Sowieckiego".

Życzę miłego samopoczucia i napawania się własnymi przewagami moralnymi.

X
Obrazek
Bukowa

Witaj Drogi Ksenofoncie!
Nie zrozumiałem!
Również ubolewam nad faktem, że wielu Polaków wrzuca do jednego worka Sowietów i Rosjan. Zwłaszcza, że obie definicje są do dzisiaj nieokreślone.
Za zagmatwanie swojej wypowiedzi nie musisz przepraszać.
Nie była pierwszą i jak mniemam nie ostatnią.
Napisałeś na tym Forum trochę więcej niż 1700 postów i chwała Ci!!!
Nie będę ich sprawdzał, bo nie mam czasu a "jaki jest koń każdy widzi" ;)
Nie napawam się żadnymi przewagami moralnymi.
W dyskusji z Tobą byłby to duży wstyd dla mnie :(
Ale i tak serdecznie pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Ksenofont

Bukowa pisze:Nie napawam się żadnymi przewagami moralnymi.
W dyskusji z Tobą byłby to duży wstyd dla mnie :(
Dobrego samopoczucia!

X
Obrazek
ODPOWIEDZ