Ach te Ubooty

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Adler zadzwoń 301-53-11 (Gdańsk)do k-ka ww. działu p. Iwony Pomian lub do dra Waldemara Ossowskiego, ewtl. p. tomasza Bednarza. Sam jestem ciekawy co oni wiedzą.
Ale z moich długotrwałych obserwacji wynika, ze jak coś nie jest drewniane, to znawstwo CMM jest mniemane (choć mogą być wyjątki, tyle że nie instytucjonalne - na zasadzie prywatnej wiedzy kilku konkretnych osób).
Andrzej J.
A co ~~www.balticwrecks.pl~~ Popka i Rułki, tudzież oni sami?
Mirek S (Skwiot)

Post autor: Mirek S (Skwiot) »

Oglądałem wczoraj film z nurkowaniu na Uboocie - dobrej jakości - więc po pierwsze jest to NA PEWNO VII C - wczesnej wersji, ma dobrze zachowane elementy identyfikacyjne. Jednak największą ciekawostką jest to że jest prawdopodobnie po kolizji, bo widać na zdjęciu na wysokości kiosku rozerwane blachy poszycia zbiorników balastowych co by wskazywało że może to być U 272. We wrześniu będzie na nim nurkowała ekipa i poproszę ich o dokładne zdjęcia kiosku i myslę że wtedy na pewno bedzie wiadomo który z nich leży pod Helem.
Pracowałem w CMM na M/S Wodnik i M?S Kaszubski Brzeg więc tak pochopnie nie kwestionowałbym ich wiedzy dotyczącej stalowych wraków.
pefu

Post autor: pefu »

Jak będziesz miał więcej informacji to podziel się z nami. Ja czekam z niecierpliwościa. Chwilowo jestem sceptyczny co do U 272.

pozdrawiam
pefu
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Mirek dlatego piszę o tych wyjątkach, które przeciwstawiam wiedzy instytucji
Co np. Dział Dokumentacji Naukowej CMM ma nt. stalowych wraków - kto wie?
Andrzej J.
karolk

Post autor: karolk »

niestety badania drogą technicznych doradców we Włoszech nie potwierdziły, że pod Nawarino naprawiano niszczyciel typu Soldati po torpedach, tylko po bombach lotniczych i wcale go nie musiano wydobywać :( nie mam już koncepcji
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

karolk pisze:niestety badania drogą technicznych doradców we Włoszech nie potwierdziły, że pod Nawarino naprawiano niszczyciel typu Soldati po torpedach, tylko po bombach lotniczych i wcale go nie musiano wydobywać :( nie mam już koncepcji
bo odp na to jest tylko jedna - pudlo :roll:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
karolk

emitawana wczoraj od 18.30 do 20.30 Thallassa program morski TV3 France (emisja na TV 5 Europe) pokazywał francuski okręt dowodzenia atomowymi OP z rakietami balistycznymi :o , nietstety całośc po francusku, więc tylko domyslałem się wielu rzeczy, jednak swoją drogą nie wiedziałem, że Marine Nationale dysponuje takimi pływajacymi punktami dowodzenia strategicznymi OP, może ktoś wie więcej niż ogladane przez me obrazki? :(
Mirek S

Ach te Ubooty

Post autor: Mirek S »

Witam
pogoda nie dopisywała na nurkowania i nie udało się wykonać zdjęć podwodnych wraku Uboota pod Helem. Musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać na zdjęcia bo bez nich nie da się dokładnie zidentyfikować jednostki. Jak będę miał fotki w garści to zamieszczę je wraz z odpowiednim komentarzem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mac

Post autor: mac »

Fdt, mam pytanie, wg jakiego układu współrzędnych podałeś pozycje na pierwszej stronie ??
karolk

crolick pisze:
karolk pisze:niestety badania drogą technicznych doradców we Włoszech nie potwierdziły, że pod Nawarino naprawiano niszczyciel typu Soldati po torpedach, tylko po bombach lotniczych i wcale go nie musiano wydobywać :( nie mam już koncepcji
bo odp na to jest tylko jedna - pudlo :roll:
jeden z okrętów był holowany z Navarino, navigatori to czasami nie odpowiednik niszczyciela? normalnie niewiarygodne, po dwóch rybach nie zatonął? :)
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

chodzi ci o ten typ - http://warships.web4u.cz/lode.php?langu ... atori#lode ?!

Jesli tak, to kiedy to bylo, jaka to jednostka, i jakie jest zrodlo informacji...
karolk

bardzo ładne i silne okręty, ale to nie typ Soldati
karolk

jednak czasami warto o pewne sprawy pytać adminów stron zagranicznych, nawet z moją bardzo bardzo ciężką barbarzyńskością (niektoorym to się wydaje, że nawet za 100 lat nie opanuję english, sam też tak myślę), jednak zastanawia mnie jedno, dlaczego Admiralicja i Intelligence niemal na siłę przypisywały sukces Sokołowi? :) Przecież znaczenia wojennego żadnego nie miał... i ten przydomek.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Zobacz na date - 19.XI.1941. Popatrz co sie wtedy dzialo - Alianci potrzebowali sukcesow - morale bylo niskie. A to podnosi na duchu - o prosze jak nasi chlopcy tluka faszystow...
Marek T.

Post autor: Marek T. »

Czy byłaby to pierwsza pomyłka wywiadu?
karolk

tak, to prawda nie pierwszy i nie ostatni, jednak martwi mnie feta, jakiej poddano polskie submaryny po tych "błędach", sam z uczuciem przykrości kiedyś czytałem artykuł pt. Kapitanie Winkler oddaj Krzyż. A ten gość był przekonany, że naprawdę upolował polski OP typu Wilk.
ODPOWIEDZ