Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?
Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?
Srogo kwikłem jak jeden czołowy przepisywacz oburzył się, że najnowszy tekst w GW o Adelaidach to ctrl-c, ctrl-v... Świat się kończy... 
Wolność dyskusji to niestety wolność pełną gębą. Póki nikt nie został znieważony to co mam nie tolerować. Nie usuwam żadnych krasomówczych popisów, bo nigdy na FOW tego nie było i raczej nie będzie. Ja nie jestem w stanie przeczytać niektóry postów (usypiam w połowie), więc jeśli dojdzie do czegoś co faktycznie kwalifikuje post do niesunięcia to jest taka ikonka zgłoś post, czy jakoś tak. Niech ktoś poratuje, bo ja nie ma w sobie tej nutki masochisty, by czytać wszystko co wychodzi spod opuszków palców klepiący w klawiaturę.Anwenoit pisze:Ustosunkowałem się.
Zgasiłeś mnie po pierwszym poście, który napisałem tu od miesięcy, tymczasem wierszokletów tolerujesz.
Może nie bezkrytycznie, ale sam dobrze wiesz, ze sporo pseudokrasomówczych popisów w tym wątku nadaje się do usunięcia.
Tym samym rozmyłeś jasny i klarowny dowód na to, ze kolega AdrianM nie ma pojęcia o językach obcych i cała ta dyskusja mija się z celem...
A napisałem ową prośbę pod Twoim postem, bo to dawało to największe szanse, że ją przeczytasz.
Tu nie trzeba ludzi z branży tylko czytelnikówWaldek K pisze:Tymczasem, nieco konkretów z twitera (w odróżnieniu od lania wody):
https://twitter.com/Cynikpolski1/status ... 6838336512Ów cynikpolski to jak się okazuje komandor w rezerwie, obecnie pracujący dla jakiegoś koncernu. Być może osoby z "branży" są w stanie go zidentyfikować. Z kontekstu wiadomo, że zna go gen. A Duda.FFG06 będzie w linii do 30.06.2019, FFG05 do 31.10.2019. Pierwszy ma ważny przegląd dokowy jeszcze przez 5 lat, drugi przez 3,5. Koszty doposażenia pojawią się w '20, a dozbrojenia pewnie w '21. Do tego czasu powinny być rozliczone nieszczęsne holowniki i jeden Kormoran
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Dzięki Marmik. To imię i pirwsza litera nazwiska pojawiły się dopiero co. Wcześniej ich nie było. Generalnie nie tyle chodzi o to, kto to jest, lecz, czy informacje, które czasem podaje są wiarygodne. Teraz wiadomo, że są.
-------------------------------
Co do Adriana i Marka, to nie możecie ich (go) po prostu ignorować? Przecież już wiadomo, że ani to specjaliści, ani ludzie (człowiek) z wiedzą, czy świeżymi informacjami. Być może oni (on) są (jest) tu tylko dlatego, że (być może chorobliwie) potrzebują znajdować się w centrum uwagi? Za słaby jestem z psychologii, ale wydaje mi się, że specjalista dał by radę zdiagnozować ten przypadek.
-------------------------------
Co do Adriana i Marka, to nie możecie ich (go) po prostu ignorować? Przecież już wiadomo, że ani to specjaliści, ani ludzie (człowiek) z wiedzą, czy świeżymi informacjami. Być może oni (on) są (jest) tu tylko dlatego, że (być może chorobliwie) potrzebują znajdować się w centrum uwagi? Za słaby jestem z psychologii, ale wydaje mi się, że specjalista dał by radę zdiagnozować ten przypadek.
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Nie WaldkuK a wiesz, że dobrze, że się tak "psychologicznie odezwałeś" - może tak by ktoś miast zawracać sobie głowiznę jakimiś malkontentami nie pozwalającymi zachwycać się dziurawymi portkami oficjela - pokusiłby się o analizę w tym stylu motywów naszych Rad, ekspertów i innych "twórców" koncepcyjnych?. Podejrzewam, że "konkretów" w stricte komediowym stylu mogłoby się trochę znaleźć...
Pozwól też że zadam tu na forum a nie jak lubisz w schizowym stylu czyli w jednej wersji na forum a innej prywatnie
niedyskretne pytanie - od czego sam tu jesteś ekspertem skoro tak autoratywnie wypowiadasz się w kwestii kompetencji innych nieznanych ci osób - od ortografii? Czy od kopiuj wklej?
Może z dziedziny psychologii językowej lub doktorantem mówienia jednym głosem?
No bo innych jakoś nie udało mi sie dostrzec mimo, że się nawet starałem...
Wkurzające jest jak się nalęgło tych "eksperten", któych jedyna kwalifikacja to chęci i zdolność do szybkiego kopiowania o ile są w miere pewni, że się nie przejadą na źródle...
A tak w ogole to bardzo możliwe, że jeden z holowników zostanie nazwany "Adelaida" 
Pozwól też że zadam tu na forum a nie jak lubisz w schizowym stylu czyli w jednej wersji na forum a innej prywatnie

Wkurzające jest jak się nalęgło tych "eksperten", któych jedyna kwalifikacja to chęci i zdolność do szybkiego kopiowania o ile są w miere pewni, że się nie przejadą na źródle...
Inspektorat Uzbrojenia ogłosił:
Niestety do pobrania jest tylko pierwsza strona z pięciu, więc za wiele nie wiadomo. W PMT jest zapisane uruchomienie fazy analityczno-koncepcyjnej w przyszłym roku i budowa 2 okrętów w latach 22-24Informacja o zamiarze przeprowadzenia dialogu technicznego dot.: "Zdolności do wykonywania pomiarów hydrograficznych, oceanograficznych i meteorologicznych dla zaspokojenia potrzeb sił MW oraz NATO kr."HYDROGRAF"."
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Po co dialogować jak z powodzeniem można znaleźć używaną jednostkę. Australia odpada bo ma za nowe hydrografy. Ale jak tak dobrze poszukać to znajdzie się jakaś okazja.
Marek zaczynam myśleć, że i ty to kolejny fantasta. Patrząc ile czasu zajeło naszemu Władziowi
(mimo licznych aluzji), kim się z tweeciaka podpiera.... to obawiam się, że przetworzenie kolejnej aluzji bez wysiłku wszystkich nas tu razem może wykraczać poza ramy naszego ziemskiego żywota
Wchodzimy w nową formę wiadomości merytorycznych, czyli najlepiej jednozdaniowych (tak by nam nikt czytając nie łusnoł), najważniejsze poprawnych stylistyczno-ortograficznie (bo to warunek konieczny merytoryczności każdej szkolnej wypowiedzi), mających się nijak do sprawy lub przynajmniej o trzeciorzędnym znaczeniu
, dających się dowolnie interpretować (choć może niekoniecznie po myśli autora) i co najciekawsze może być w obcych językach, żebyśmy mogli tłumaczyć to jedno zdanie po kilka razy, żeby tak napewno wszyscy mogli się zachwycić zdolnościami językowymi cwaniaka.
A ty Szafranie nie zapominaj, że w ministerstwie czuwają i wiedzą, że każde forum ma swojego Władzia, który to dba, aby wszystko było poprawnie skopiowane i oprawione w równie wyrafinowany i merytoryczny komentarz o brakujących stronach oraz bystrych spostrzeżeń ze szlachcianym rodowodem.
I jakby nie było to wtedy można w nieskończoność rozprawiać czemu tych strón akurat brakuje, bo przecie byśmy się tylu ciukawych i merytórycznych zdań naczytali, a tak to
ich mać ...... - lament.
Bo to jakby nie było chyba już z naszej historii znamy ży:
"Każdemu szlachcicowi wolno przemawiać bezkarnie, wypowiadać wszystko, co mu przyjdzie do głowy..."
A ty Waldemarze zamiast wysyłać nas do specjslisty, wybrałbyś się sam do łokulisty (nie znasz to ja mam dobrego partacza, na privie ci kontakt wyślę), bo jakbym nie patrzył to od początku "mireko" widniało, więc coś jakby nie halo
bo pilnie trza cóś brać na łoczy albo na fatamorgany 

A ty Szafranie nie zapominaj, że w ministerstwie czuwają i wiedzą, że każde forum ma swojego Władzia, który to dba, aby wszystko było poprawnie skopiowane i oprawione w równie wyrafinowany i merytoryczny komentarz o brakujących stronach oraz bystrych spostrzeżeń ze szlachcianym rodowodem.

Bo to jakby nie było chyba już z naszej historii znamy ży:
"Każdemu szlachcicowi wolno przemawiać bezkarnie, wypowiadać wszystko, co mu przyjdzie do głowy..."

A ty Waldemarze zamiast wysyłać nas do specjslisty, wybrałbyś się sam do łokulisty (nie znasz to ja mam dobrego partacza, na privie ci kontakt wyślę), bo jakbym nie patrzył to od początku "mireko" widniało, więc coś jakby nie halo

marek8 pisze:od ortografii?
Co Cię/Was aż tak zabolało w uwagach o tej waszej ortografii i stylistyce, że wracacie do tego w co drugim swoim poście?AdrianM pisze:najważniejsze poprawnych stylistyczno-ortograficznie
Oficer prowadzący Cię/Was obsztorcował za niechlujne wstawki, że teraz usiłujecie przykryć "wpadki" bagatelizowaniem??
Republika marzeń...
Dobrych parę lat temu napisałem, jakie są według mnie możliwości rozwoju floty lub jak ktoś woli modelu jej ukształtowania.AdrianM pisze:Peperon masz szansę, wykaż się proszę...
I zajęło mi to dużo mniej miejsca, niż Tobie lanie wody.
Innych chcesz oceniać to napisz, jak Ty widzisz przyszły kształt polskich sił morskich.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Napisał Grześ, co przed "aż" interpunkcji podstawowej nie potrafił zachować.
Pepciu moja obecna propozycja 6 holowników: "Adelaide", "Gawron", "Burek", "Iver", "Fremm" i "Durak" (mój/nas ulubieniec).
Jednozdaniowo i merytorycznie?
Ciekawie się robi nam/wam? Bo już chyba świra dostajemy z tym jak to można takie same banialuki opowiadać jak Waldemar vel Peperon vel Anwonoit vel X_Ray vel Grześ vel itd...? Oskar kochany ciebie do tej grupy nie zaliczam
Pepciu moja obecna propozycja 6 holowników: "Adelaide", "Gawron", "Burek", "Iver", "Fremm" i "Durak" (mój/nas ulubieniec).
Jednozdaniowo i merytorycznie?
Ciekawie się robi nam/wam? Bo już chyba świra dostajemy z tym jak to można takie same banialuki opowiadać jak Waldemar vel Peperon vel Anwonoit vel X_Ray vel Grześ vel itd...? Oskar kochany ciebie do tej grupy nie zaliczam

Zapomniałeś o jednym okręcie - "Troll" lub jeśli ktoś woli "Wodolej".AdrianM pisze:...Pepciu moja obecna propozycja 6 holowników: "Adelaide", "Gawron", "Burek", "Iver", "Fremm" i "Durak" (mój/nas ulubieniec)...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Czyżby zapomniałem? Trzymam tą nazwę dla naszej nowej fregaty.
Mało merytórycznie 2 zdania.
Mało merytórycznie 2 zdania.

Co do holowników to czegoś nie rozumiem. Niemcy i Holendrzy mają po 6 sztuk i my też mamy mieć tyle?
Dopytaj może jednak prowadzącego o tę interpunkcję.AdrianM pisze:Napisał Grześ, co przed "aż" interpunkcji podstawowej nie potrafił zachować.![]()
Przy okazji niech Ci wyjaśni co jest zdaniem, a co nie jest.
Republika marzeń...
Szafran uwaga! Trójzdaniowo i wedle gościa merytorycznego:
"Akurat te budowane sporo się różnią od tych 24/7 i mają całkiem spory wachlarz dodatkowych możliwości. Czy wszystkie potrzebne to już inna sprawa. Do tego każdy projekt realizowany dla naszej Navy to wartość dodana w obecnej sytuacji."
Kurna paka! To ci nasi chwaleni przez Władziów zezeksperci potrafią modele floty nie do ogarnięcia przez nas głupków-wielozdaniowych wymyślić!
A tobie Grzesiu, jeśli się jeszcze nie "połapałeś" (w tajemnicy zdradzę), że już w wieku przedszkolnym zdefiniowano u mnie dysfunkcje społeczne, polegające na braku podporządkowania się wielce (w owych czasach) wychwalanym autorytetom. Więc nie pisz mi tu bzdur na temat słuchania się kogoś, bo mam odpowiednie papiery, że mam ich wszystkich w....
Jak będę miał kaprys to się i z Markiem pokłucę (nasze początki bywały wszak różne
), a jeśli masz ochotę na polonistyczny pojedynek proponuję zimny ręcznik na głowę boś cóś zaś waść zbytnioś dalekoś od wielce poprawnej i klepanej latami formy odleciał. 
"Akurat te budowane sporo się różnią od tych 24/7 i mają całkiem spory wachlarz dodatkowych możliwości. Czy wszystkie potrzebne to już inna sprawa. Do tego każdy projekt realizowany dla naszej Navy to wartość dodana w obecnej sytuacji."
Kurna paka! To ci nasi chwaleni przez Władziów zezeksperci potrafią modele floty nie do ogarnięcia przez nas głupków-wielozdaniowych wymyślić!
A tobie Grzesiu, jeśli się jeszcze nie "połapałeś" (w tajemnicy zdradzę), że już w wieku przedszkolnym zdefiniowano u mnie dysfunkcje społeczne, polegające na braku podporządkowania się wielce (w owych czasach) wychwalanym autorytetom. Więc nie pisz mi tu bzdur na temat słuchania się kogoś, bo mam odpowiednie papiery, że mam ich wszystkich w....

Jak będę miał kaprys to się i z Markiem pokłucę (nasze początki bywały wszak różne
Nie mam ochoty na żaden pojedynek, bo będę musiał oglądać milion emotikonek przeplatanych zlepkami mało sensownych zdań.
Twoje dysfunkcje - wszelkie i niezależnie od wieku, w jakim Ci je zdiagnozowano - mnie osobiście interesują średnio.
Może poza osobliwą skłonnością do - wirtualnego co prawda, ale jednak - rozdawania całusów chłopcom i wypinania się, lecz...
...co kto woli, ja w każdym razie będę "od tej strony" Cię unikał.
Natomiast Twoja dysfunkcja może zainteresować dyskutantów - wszak sam się przyznajesz, że nie słuchasz nikogo, bo masz wszystkich w... no wiesz gdzie. I to na podstawie - uwaga! - cyt.: "odpowiednich papierów". (Swoją drogą coś w tym stylu podejrzewałem...)
Więc jakakolwiek "dyskusja" z Tobą zwyczajnie mija się z celem.
Podsumowując: jak dla mnie możesz iść być mądrym "gdzieindziej" - i tak Twoje posty nie będą mi się wyświetlały.
Twoje dysfunkcje - wszelkie i niezależnie od wieku, w jakim Ci je zdiagnozowano - mnie osobiście interesują średnio.
Może poza osobliwą skłonnością do - wirtualnego co prawda, ale jednak - rozdawania całusów chłopcom i wypinania się, lecz...
...co kto woli, ja w każdym razie będę "od tej strony" Cię unikał.
Natomiast Twoja dysfunkcja może zainteresować dyskutantów - wszak sam się przyznajesz, że nie słuchasz nikogo, bo masz wszystkich w... no wiesz gdzie. I to na podstawie - uwaga! - cyt.: "odpowiednich papierów". (Swoją drogą coś w tym stylu podejrzewałem...)
Więc jakakolwiek "dyskusja" z Tobą zwyczajnie mija się z celem.
Podsumowując: jak dla mnie możesz iść być mądrym "gdzieindziej" - i tak Twoje posty nie będą mi się wyświetlały.
Republika marzeń...