Karolku, albo sie poczekaj do Bożego Narodzenia, bo wtedy będzie nowe sprzątanie i znajdziesz pismo, albo Ci poślę artykuły, bo ja mam listę "zabronionych" do dotykania przez osoby trzecie i zawsze wiem, gdzie leży.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
Panowie, może któryś z Was dysponuje porządnymi rysunkami bocznokołowców i kutrów z flotylli pińskiej?
Jest strona w Internecie i adres e-mailowy autora, ale musiał się zmienić, bo poczta od niego wraca.
Chciałem sporządzić rysunki pozwalające na wykonanie modeli kartonowych, a zamieszczone na stronie są tak małe, że próba uchwycenia skali i rozrysowania jakiś detali nie jest praktycznie możliwa.
Chyba były w starych „Morzach”, ale ich nie mam. Może jeszcze gdzieś są.
Pomóżcie, jeśli możecie.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
Kuligiewicz opisywał monitory, trałowce, kutry "austriackie" i KILIŃSKIEGO. Do bocznokołowców nie doszedł. Jedyne dostępne rysunki to szkice z dodatku do "Wielkich Dni Małęj Floty", a rysunki na stronie R Kadowa są w zasadzie ich powtórzeniem. .
Marek T pisze:Kuligiewicz opisywał monitory, trałowce, kutry "austriackie" i KILIŃSKIEGO. Do bocznokołowców nie doszedł. Jedyne dostępne rysunki to szkice z dodatku do "Wielkich Dni Małęj Floty", a rysunki na stronie R Kadowa są w zasadzie ich powtórzeniem. .
Ad Ryszard L w kwestii monitora Żelezniakow. Mam gdzies planiki tego monitora zamieszczone w Modelist-Konstruktor, jak i w którymś ze starych numerów "Modelarza". Musiałbym poszperać i to by troszkę potrwało ( nie mam tego na miejscu)ale są na pewno więc jeśli by Cię dalej to interesowało zawsze mogę zeskanować lub skserować.
Andrzej Kliszewski pisze:Ad Ryszard L w kwestii monitora Żelezniakow. Mam gdzies planiki tego monitora zamieszczone w Modelist-Konstruktor, jak i w którymś ze starych numerów "Modelarza". Musiałbym poszperać i to by troszkę potrwało ( nie mam tego na miejscu)ale są na pewno więc jeśli by Cię dalej to interesowało zawsze mogę zeskanować lub skserować.
Pozdrawiam Andrzej
Bardzo proszę, jak możesz i znajdziesz chwilę czasu to poszukaj.
Z góry dzięki polon@iinet.net.au
Marek T pisze:Kuligiewicz opisywał monitory, trałowce, kutry "austriackie" i KILIŃSKIEGO. Do bocznokołowców nie doszedł. Jedyne dostępne rysunki to szkice z dodatku do "Wielkich Dni Małęj Floty", a rysunki na stronie R Kadowa są w zasadzie ich powtórzeniem. .
Dzięki za informację. Szkoda, że nie ma
Mam nigdy nie wydrukowany art. p. Prosnaka, gdzie sa rysunki REKONSTRUKCYJNE bocznokołowćów Wisła, Pułkownik Sikorski, Kiliński (napęd nie bocznokołowy), Emilja Plater,Pancerny 1, Wawel (2 wersje przed i po przb.) i Zamoyski.
Nie poszedł on do druku z powodu zastrzeżeń natury merytorycznej Waldka Danielewicza
Jeśłi by ten txt o okretach rzecznych Polski Odrodzonej sprawdzili Marek T. wspólnie z Waldkiem to wtedy mógłbym puscic to w "MSiO". ale decyzja nalezy od nich - sa tu wyjątkowo kompetentni...
Andrzej J.
Strona zapewne bardzo przyjemna, ale jak wszedłem w "podstronę" (sorry, kiepski jestem w informatyce) o konkretnych monitorach, to się tekst ukazał w jakimś języku dziwnym, niezrozumiałym kompletnie. Może to mowa Kosmitów?