Lotniskowce na wojnie

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

karol pisze:no Eustachy - badania stronki i serwisu nalowego pokazują, że korzysta on z oferty iq.pl, co nie jest w stu procentach tożsame z prv.pl, gdyż jego jest płatną usługą, a priv jak to priv, żeruje na dyskusyjnym postepowaniu wobec domen, niezbyt etycznym
Tarz to bredzisz jak potluczony.
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

co za niedowiarek, spowoduj błąd, to się przekonasz :lol:
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Gość

Post autor: Gość »

Koledzy, ta strona na temat "Lotniskowce na wojnie"
Andrzej J.
Awatar użytkownika
karol

okej andrzejku, tylko kogo te pudła interesują? ani to okręt, ani lotnisko, ani beczka prochu.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Za to skuteczność Karolu. Zresztą nazwa trochę myli, gdyż winno to brzmieć "lotniskowce w głównej roli na wojnie" lub coś w tym stylu.
Gość

karol pisze:okej andrzejku, tylko kogo te pudła interesują? ani to okręt, ani lotnisko, ani beczka prochu.
TO JEST NA PEWNO NA TEMAT, ALE JUŻ WYSTARCZY TAK POWAŻNYCH WNIOSKÓW
radar1

Re: Lotniskowce na wojnie

Post autor: radar1 »

Przyplynely na lotniskowcach
2. WAKE umiescilem w tymze samym katalogu[/quote]

No więc wylosowałem sobie wersję losową Wake, grałem z przerwami 2 dni i .... Amerykanie się nie pojawili. Skonczyło się na bombardowaniu Wake i storpedowaniu DD Oboro przez am OP.
W sumie w oparciu o te scenariusze CCAW mozna rozegrać kampnię kolejnych scenariuszy.

Aha. Zeby pokazać historię rozgrywki co kilka h zapisywałem stan bitwy, więc można nawzajem przeanalizować sobie rozwój zdarzeń
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

radar1 pisze:Przyplynely na lotniskowcach
2. WAKE umiescilem w tymze samym katalogu
No więc wylosowałem sobie wersję losową Wake, grałem z przerwami 2 dni i .... Amerykanie się nie pojawili. Skonczyło się na bombardowaniu Wake i storpedowaniu DD Oboro przez am OP.
W sumie w oparciu o te scenariusze CCAW mozna rozegrać kampnię kolejnych scenariuszy.

Aha. Zeby pokazać historię rozgrywki co kilka h zapisywałem stan bitwy, więc można nawzajem przeanalizować sobie rozwój zdarzeń[/quote]

Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.
Gość

Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.[/quote]

dokładnie to sterowałem zespołem Abe i niczym więcej. Gra Am. jest o tyle nieobiektywna, że twój ciąg do bitwy pozostaje w oddaleniu do zapału am dowódców, szukających wszelkich powodów, by opóźnić marsz na Wake, stąd tyle scenariuszy, aby opóźnieinie Am. było losowo zmienne.
Gość

CCAW Wake Błąd !!!

Do wszystkich zainteresowanych

Duzy błąd w ustawieniach dot. dyw. rozpoznawczych US-Navy. W edytorze wartość SEARCH VALUE z 15 trzeba zmienić na 3. (testowałem grę i wykrywam japsów odległych od sam. rozpoznawczego nawet o 140 mm)

OPIS historycznych zadań dla poszcz. TF:
SARA = dostarczyć dyw. Buffalo na W., Osłonić grupę zaopatrzeniową
Enter = Osłonić operację 200 mm na PN od Sary (ok. Midway)
Lex = dywersyjne uderzeie na Marschalle
radar1

Zrobiłem mały test scenariusza Midway, przy założeniu zaskoczenia Amerykanow (Lotn. + OP w Pearl w momencie uderzenia + uwzględniłem przybycie Sary).

Grając Nagumo kosztem 24 maszyn oraz po zbombardowaniu wyspy przez Kuritę zneutralizowałem lotnisko. Mimo to Akagi dostał bombę i stracił kolejne kilka Zeke.

Potem nastąpiła bitwa lotniskowców i gdyby nie to, ze część SBD uderzyła na grupy wsparcia, to wynik byłby podobny do historycznego. Skończyło sią na utracie Akagi + Soryu, wyłaczeniu z akcji Hiryu przy zatopieniu Horneta i Yorkt. (nawet w wirtualnej grze Enter. miał szczęscie !!)

Wnioski:

Nawet posiadając wirt. zaskoczenie Sily Cesarstwa nie posiadały wystarczającej przewagi. Lądowanie i osłona operacji trwała ponad 2 dni. Odparcie ataku 4 am. lotn. ok 09-06-42 było zadaniem badzo trudnym, czy wręcz niemozliwym. Czas mozliwy do "załatwienia" Midway jako kolejnego lotn. spowodował znaczne uszczuplenie potencjału Kido Butai.

Czy ktoś nadal uważa, że było to nieprawdopodobne zwycięstwo ?
Awatar użytkownika
karol

holendzium, a ja nie wiem jak zleźć z mielizny w silent hunterze :( chyba poczekam na przypływ, ale czy realizm tej gry jest aż tak wysublimowany? :?
Gość

karol pisze:holendzium, a ja nie wiem jak zleźć z mielizny w silent hunterze :( chyba poczekam na przypływ, ale czy realizm tej gry jest aż tak wysublimowany? :?
Aces of the deep. W tym temacie nie znajdziesz nic lepszego
Gość

Anonymous pisze:Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.
---Uważasz, że łatwiej ?1
radar1

Anonymous pisze:
Amerykanami masz grac.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Anonymous pisze:
Amerykanami masz grac.
Amerykanie jako przeciwnicy czasem wariuja.
ODPOWIEDZ