Tarz to bredzisz jak potluczony.karol pisze:no Eustachy - badania stronki i serwisu nalowego pokazują, że korzysta on z oferty iq.pl, co nie jest w stu procentach tożsame z prv.pl, gdyż jego jest płatną usługą, a priv jak to priv, żeruje na dyskusyjnym postepowaniu wobec domen, niezbyt etycznym
Lotniskowce na wojnie
- SmokEustachy
- Kontakt:
Re: Lotniskowce na wojnie
Przyplynely na lotniskowcach
2. WAKE umiescilem w tymze samym katalogu[/quote]
No więc wylosowałem sobie wersję losową Wake, grałem z przerwami 2 dni i .... Amerykanie się nie pojawili. Skonczyło się na bombardowaniu Wake i storpedowaniu DD Oboro przez am OP.
W sumie w oparciu o te scenariusze CCAW mozna rozegrać kampnię kolejnych scenariuszy.
Aha. Zeby pokazać historię rozgrywki co kilka h zapisywałem stan bitwy, więc można nawzajem przeanalizować sobie rozwój zdarzeń
2. WAKE umiescilem w tymze samym katalogu[/quote]
No więc wylosowałem sobie wersję losową Wake, grałem z przerwami 2 dni i .... Amerykanie się nie pojawili. Skonczyło się na bombardowaniu Wake i storpedowaniu DD Oboro przez am OP.
W sumie w oparciu o te scenariusze CCAW mozna rozegrać kampnię kolejnych scenariuszy.
Aha. Zeby pokazać historię rozgrywki co kilka h zapisywałem stan bitwy, więc można nawzajem przeanalizować sobie rozwój zdarzeń
- SmokEustachy
- Kontakt:
No więc wylosowałem sobie wersję losową Wake, grałem z przerwami 2 dni i .... Amerykanie się nie pojawili. Skonczyło się na bombardowaniu Wake i storpedowaniu DD Oboro przez am OP.radar1 pisze:Przyplynely na lotniskowcach
2. WAKE umiescilem w tymze samym katalogu
Aha. Zeby pokazać historię rozgrywki co kilka h zapisywałem stan bitwy, więc można nawzajem przeanalizować sobie rozwój zdarzeń[/quote]
Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.
Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.[/quote]
dokładnie to sterowałem zespołem Abe i niczym więcej. Gra Am. jest o tyle nieobiektywna, że twój ciąg do bitwy pozostaje w oddaleniu do zapału am dowódców, szukających wszelkich powodów, by opóźnić marsz na Wake, stąd tyle scenariuszy, aby opóźnieinie Am. było losowo zmienne.
Amerykanami masz grac.[/quote]
dokładnie to sterowałem zespołem Abe i niczym więcej. Gra Am. jest o tyle nieobiektywna, że twój ciąg do bitwy pozostaje w oddaleniu do zapału am dowódców, szukających wszelkich powodów, by opóźnić marsz na Wake, stąd tyle scenariuszy, aby opóźnieinie Am. było losowo zmienne.
CCAW Wake Błąd !!!
Do wszystkich zainteresowanych
Duzy błąd w ustawieniach dot. dyw. rozpoznawczych US-Navy. W edytorze wartość SEARCH VALUE z 15 trzeba zmienić na 3. (testowałem grę i wykrywam japsów odległych od sam. rozpoznawczego nawet o 140 mm)
OPIS historycznych zadań dla poszcz. TF:
SARA = dostarczyć dyw. Buffalo na W., Osłonić grupę zaopatrzeniową
Enter = Osłonić operację 200 mm na PN od Sary (ok. Midway)
Lex = dywersyjne uderzeie na Marschalle
Do wszystkich zainteresowanych
Duzy błąd w ustawieniach dot. dyw. rozpoznawczych US-Navy. W edytorze wartość SEARCH VALUE z 15 trzeba zmienić na 3. (testowałem grę i wykrywam japsów odległych od sam. rozpoznawczego nawet o 140 mm)
OPIS historycznych zadań dla poszcz. TF:
SARA = dostarczyć dyw. Buffalo na W., Osłonić grupę zaopatrzeniową
Enter = Osłonić operację 200 mm na PN od Sary (ok. Midway)
Lex = dywersyjne uderzeie na Marschalle
Zrobiłem mały test scenariusza Midway, przy założeniu zaskoczenia Amerykanow (Lotn. + OP w Pearl w momencie uderzenia + uwzględniłem przybycie Sary).
Grając Nagumo kosztem 24 maszyn oraz po zbombardowaniu wyspy przez Kuritę zneutralizowałem lotnisko. Mimo to Akagi dostał bombę i stracił kolejne kilka Zeke.
Potem nastąpiła bitwa lotniskowców i gdyby nie to, ze część SBD uderzyła na grupy wsparcia, to wynik byłby podobny do historycznego. Skończyło sią na utracie Akagi + Soryu, wyłaczeniu z akcji Hiryu przy zatopieniu Horneta i Yorkt. (nawet w wirtualnej grze Enter. miał szczęscie !!)
Wnioski:
Nawet posiadając wirt. zaskoczenie Sily Cesarstwa nie posiadały wystarczającej przewagi. Lądowanie i osłona operacji trwała ponad 2 dni. Odparcie ataku 4 am. lotn. ok 09-06-42 było zadaniem badzo trudnym, czy wręcz niemozliwym. Czas mozliwy do "załatwienia" Midway jako kolejnego lotn. spowodował znaczne uszczuplenie potencjału Kido Butai.
Czy ktoś nadal uważa, że było to nieprawdopodobne zwycięstwo ?
Grając Nagumo kosztem 24 maszyn oraz po zbombardowaniu wyspy przez Kuritę zneutralizowałem lotnisko. Mimo to Akagi dostał bombę i stracił kolejne kilka Zeke.
Potem nastąpiła bitwa lotniskowców i gdyby nie to, ze część SBD uderzyła na grupy wsparcia, to wynik byłby podobny do historycznego. Skończyło sią na utracie Akagi + Soryu, wyłaczeniu z akcji Hiryu przy zatopieniu Horneta i Yorkt. (nawet w wirtualnej grze Enter. miał szczęscie !!)
Wnioski:
Nawet posiadając wirt. zaskoczenie Sily Cesarstwa nie posiadały wystarczającej przewagi. Lądowanie i osłona operacji trwała ponad 2 dni. Odparcie ataku 4 am. lotn. ok 09-06-42 było zadaniem badzo trudnym, czy wręcz niemozliwym. Czas mozliwy do "załatwienia" Midway jako kolejnego lotn. spowodował znaczne uszczuplenie potencjału Kido Butai.
Czy ktoś nadal uważa, że było to nieprawdopodobne zwycięstwo ?
---Uważasz, że łatwiej ?1Anonymous pisze:Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.
Anonymous pisze:---Uważasz, że łatwiej ?1Anonymous pisze:Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.
- SmokEustachy
- Kontakt:
Amerykanie jako przeciwnicy czasem wariuja.Anonymous pisze:---Uważasz, że łatwiej ?1Anonymous pisze:Ty sie czasem nie podszywasz?
Amerykanami masz grac.