Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Mitoko

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Mitoko »

Waldek K pisze:Chory będę jak się nie przyczepię :D
Dlaczego lądowe i morskie śmigłowce ratownicze nazwali SAR?, czy te lądowe nie określa się zwykle CSAR?
NIE

CSAR to Combat SAR - zupełnie inna klasa. U nas te funkcje będzie spełniać 7 eds w Powidzu.

Czasem spotykałem (choć rzadko) określenie morskich śmigłowców jako NSAR (Naval SAR), ale z zasady stosuje się jednolite oznaczenie SAR pomimo zróżnicowania funkcji.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Marek T

Post autor: Marek T »

Ciekawa oferta.
http://www.shipbroker.pl/en/statki-na-s ... d_205.html

Statki na sprzedaż - The Dutch Corvette P 840 HOLLAND
Cena (EUR) - best offer invited
Konstrukcja - stal
Opis - Jednostka dostępna w Holandii.
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Ta oferta to na serio? Bo nigdzie nie znalazłem informacji, że Holendrzy chcieliby wycofać Hollanda czy inne jednostki tego typu.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Marek T

Post autor: Marek T »

Wicher pisze:Ta oferta to na serio? Bo nigdzie nie znalazłem informacji, że Holendrzy chcieliby wycofać Hollanda czy inne jednostki tego typu.
Nie wiem. Też jestem ciekaw.
oskarm

Post autor: oskarm »

Informacje o sprzedaży 2 z 4 Hollandów pojawiały się już w okresie wodowania pierwszej jednostki. Natomiast jeśli nawet Holendrzy ich nie potrzebują, mając obszary zamorskie, to tym bardziej nasza MW. Z tego co pisał MaxDur i mówią Holendrzy, jednostki te nie są przystosowane do dozbrojenia.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Czekam kiedy ostatecznie ludzie zrozumieją bezsensowność eksperymentu pod nazwą "okręty patrolowe dla wszystkich i do wszystkiego". Może gdy okaże się, że jacyś tam "piraci" zatopią taki okręt? No, akurat Hollanda nie byłoby łatwo, ale gdyby tak podesłać im coś bardziej bezbronnego.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Awatar użytkownika
Wicher

Daleka droga. Najpierw z Inspektoratu Uzbrojenia, MON czy BBN muszą odejść ci, co uważają się za znawców w każdy temacie a T-34 jest w/g nich lekarstwem na wszystko...
szafran

Post autor: szafran »

Proszę bardzo :D
Obrazek

Koło MON powinien kręcić się jakiś doradca-lobbysta żeby wybijać specjalistom wizje rozwoju MW o uniwersalne okręty, NDR i morskiego Głuszca.
Awatar użytkownika
Molnar

Post autor: Molnar »

Myślę, że ciekawy news. Uruchomiona została procedura zakupu 3 sztuk C-295 (MPA) dla Marynarki Wojennej. Samoloty będą miały możliwość podwieszenia dodatkowego uzbrojenia/wyposażenia pod skrzydłami. Bazą docelową będzie lotnisko w Siemirowicach.
lotnictwo.net.pl

Kolejny przykład, że jakiekolwiek plany na kilka lat do przodu nie mają u nas żadnego sensu.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

Nie było ich w monowskim planie modernizacji. Ciekawe czy można to jakoś potwierdzić...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
Wicher

Na twitterze Siemoniak zaprzeczył.
marek8

Post autor: marek8 »

A jak było z niedoszłą sprzedażą Tarantul do Wietnamu? :) Rynek i ostra konkurencja powodują, że nic nie jest tu pewne... Kto wie może kiedyś i Burka nawet zobaczymy jako towar oferowany ? :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Molnar pisze:
Myślę, że ciekawy news. Uruchomiona została procedura zakupu 3 sztuk C-295 (MPA) dla Marynarki Wojennej. Samoloty będą miały możliwość podwieszenia dodatkowego uzbrojenia/wyposażenia pod skrzydłami. Bazą docelową będzie lotnisko w Siemirowicach.
lotnictwo.net.pl

Kolejny przykład, że jakiekolwiek plany na kilka lat do przodu nie mają u nas żadnego sensu.
Zbyt piękne aby było prawdziwe, niezależnie od faktu, że w pełni uzasadnione
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Marek T pisze:
Wicher pisze:Ta oferta to na serio? Bo nigdzie nie znalazłem informacji, że Holendrzy chcieliby wycofać Hollanda czy inne jednostki tego typu.
Nie wiem. Też jestem ciekaw.
niezależnie od tego, czy w tym konkretnym przypadku zamiar sprzedaży był oficjalnie sygnalizowany - w branży brokerskiej jest m.in. tak, że:

- do brokerów nierzadko rozpuszcza się oferty na zasadzie "nie chcę / nie muszę koniecznie teraz, od razu sprzedawać, ale jak się trafi korzystna oferta, to why not ?..."
dla przykładu PŻB miało niektóre swoje promy wystawione na kilka lat przed faktyczną sprzedażą...
i to wcale nie musi oznaczać, że faktycznie bardzo chcieli, ale tak długo nikt nie chciał kupić...

- wystawianie ofert do brokerów czasami ma na celu "badanie rynku", a nie o znacza faktycznej chęci sprzedaży...

- niektórzy brokerzy "podczepiają" się do określonego statku nie mając do niego realnego "dojścia"...
dopiero, gdy pojawi się potencjalny kupiec wyglądający na poważnie zainteresowanego - broker zaczyna kombinować, jak się dobrać do tego statku (jak dotrzeć do faktycznego sprzedającego)...
dość spora część ofert / opisów statków spotykanych w WWW u różnych brokeró, to takie, w pewnym sesnie fikcyjne, oferty...

- czasami trudno jest się zorientować, u którego brokera ten statek jest tak naprawdę dostępny...
zdarza się, że jakiś broker dostaje statek (ofertę) na wyłączność, a w dodatku oferujący sam nie chce się zajmować zbieraniem ofert, etc.... wtedy broker jest pewny swego i nawet podaje wiele szczegółów "identyfikujących" statku...
jednak niektóre oferty są rozpuszczane nie na wyłączność, wtedy brokerzy na ogół ukrywają konkretną tożsamość statku... jeśli chodzi o większe statki - znawca tematu w niektórych / wielu przypadkach może dojść - o jaki konkretnie statek chodzi (jednak na stronach brokerów jest często wiele zmyłek - np. zdjęcia jednostek bliźniaczych)... w przypadku wielu małych statków to zacieranie tożsamości bardziej działa... komuś, kto by chciał, naprawdę niełatwo się zorientować - co to konkretnie za stataek i jak dotrzeć bezpośrednio do jego pierwotnego źródła (z ominięciem brokera, u którego zobaczył ofertę z "zasłoniętą" tożsamością statku)
zacieranie tożsamości ma na celu m.in. utradnienie potencjalnemu zainteresowanemu dostanie się bezpośrednio do oferującego (sprzedającego), a poza tym ma utrudnić życie tym "podczepiającym" się brokerom wspomnianym wcześniej...
Ostatnio zmieniony 2013-01-24, 22:01 przez polsteam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

marek8 pisze:A jak było z niedoszłą sprzedażą Tarantul do Wietnamu? :) Rynek i ostra konkurencja powodują, że nic nie jest tu pewne... Kto wie może kiedyś i Burka nawet zobaczymy jako towar oferowany ? :)
Pozdrawiam
ktoś dokładnie podliczył / upilnował, które pocięte?...

jedna niby faktycznie miała iść do Wietnamu i długo stała nie cięta (o ile mnie pamięć nie myli)... ale w końcu chyba jednak trafiła pod palnik...
szafran

Post autor: szafran »

Zakupy C-295 bez przetargu to u nas już tradycja. Nie oszukujmy się w Bryzę więcej nie da się już upchać sprzętu. No chyba, że pozbędziemy się załogi i powstanie bsl :wink:
ODPOWIEDZ