Identyfikacja okrętów
Re: Identyfikacja okrętów
tak,tak
znam

znam

i moment bum

- dessire_62
Te otwory są łudząco podobne do wyrzutni torpedowych Myoko.MiKo pisze:I o te otwory właśnie mi chodzi
Na Mikumach też były?, a na pewno miały być burtowe wt.
Może to pozostałość po nich, nie zaślepiono ich, ale wykorzystywano np do załadunku.
- Załączniki
-
- MIkuma.jpg (63.65 KiB) Przejrzano 11645 razy
-
- Myoko1.jpg (58.4 KiB) Przejrzano 11645 razy
Nie bardzo chce mi się szukać, ale raczej na 99% Mogami od początku miały pokładowe wyrzutnie.dessire_62 pisze: Te otwory są łudząco podobne do wyrzutni torpedowych Myoko.
Na Mikumach też były?, a na pewno miały być burtowe wt.
Może to pozostałość po nich, nie zaślepiono ich, ale wykorzystywano np do załadunku.
Tak, czy owak to są jakieś otwory wentylacyjne (na niektórych fotkach są z głowicami nawiewowymi, czy tam wyciągowymi)
Mogami 1935

Hmmm... No to temat "przestrzelin" mamy zamknęty. Popsułeś teorię spiskową.
znaczy sie przestrzelilwpk pisze:Hmmm... No to temat "przestrzelin" mamy zamknęty. Popsułeś teorię spiskową.
czy macie to zdjecie gdzies w powiekszeniu?

co to za ship?
- dessire_62
第134号海防艦
- Załączniki
-
- kaibokantypedno13440445.jpg (151.09 KiB) Przejrzano 10587 razy
Witam
Ten przewrócony na burtę okręt to No.1 - eskortowiec typu C. Na dowód fragment skanu z japońskiej książki :

Drugi dowód - na eskortowcach typu C za głównym masztem znajdował się reflektor :

Natomiast na No.134 , który należał do typu D , reflektor znajdował się między kominem , a masztem rufowym tak jak tu (No.2 typ D) :

Tak więc sekwencja zdjęć , które pokazał dessire_62 to atak na jednostkę typu C. Ktoś kiedyś wrzucił te zdjęcia do sieci i błędnie je podpisał. Inni to kopiowali i wstawiali na swoich stronach , blogach itp. Podobna sytuacja jak z tym zdjęciem Mikumy często powielanym w necie z błędnym podpisem jako Mogami.
Ten przewrócony na burtę okręt to No.1 - eskortowiec typu C. Na dowód fragment skanu z japońskiej książki :

Drugi dowód - na eskortowcach typu C za głównym masztem znajdował się reflektor :

Natomiast na No.134 , który należał do typu D , reflektor znajdował się między kominem , a masztem rufowym tak jak tu (No.2 typ D) :

Tak więc sekwencja zdjęć , które pokazał dessire_62 to atak na jednostkę typu C. Ktoś kiedyś wrzucił te zdjęcia do sieci i błędnie je podpisał. Inni to kopiowali i wstawiali na swoich stronach , blogach itp. Podobna sytuacja jak z tym zdjęciem Mikumy często powielanym w necie z błędnym podpisem jako Mogami.
Prosiłbym o identyfikację tych dwóch statków. Wiem tylko , że oba są japońskie , a zdjęcia zostały zrobione albo przed wojną albo na jej początku.
Zdjęcia znalazłem na pewnej stronie , ale roi się w niej od błędów. Np. ta sama barka desantowa na jednym zdjęciu jest z prawidłowym podpisem jako Daihatsu , a na innych jako Hatu (cokolwiek to znaczy).Re: Identyfikacja okrętów
Ta pierwsza fotka jest u mnie podpisana, jako Hakuyou Maru, ale szybkie googlowanie pokazuje, że to raczej mało prawdopodobne.