domek pisze:Sprawa niejest taka prosta.Bylem na stronie gdzie byly wszystkie flagi .
admiralskie nawet a tej niebylo wiec chyba skasowali
Koejny przykład myślenia "internetowego": nie ma w internecie, więc nie istnieje. Zapewniam Kolegę, że rezygnacja z używania proporca nie nastąpi po wycofaniu obrazka ze strony internetowej.
JB
Ustawa Znaki Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej.
Dz.U.1993.34.154
(...)
Rozdział 4
Znaki marynarki wojennej
(...)
Art. 20. 1. Proporzec marynarki wojennej, jako symbol męstwa i niezłomnego ducha bojowego załogi okrętu, nawiązuje do szczytnych dziejów i tradycji oręża polskiego na morzu.
2. Proporcem marynarki wojennej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej. Stosunek szerokości płata do jego długości wynosi 5:6. Pośrodku płata jest umieszczony krzyż kawalerski. Jego ramiona położone na białym pasie są koloru czerwonego, a ramiona położone na pasie czerwonym - białego. Pośrodku krzyża, w kręgu czerwonym, jest umieszczone zbrojne ramię. Stosunek wysokości krzyża do szerokości płata wynosi 4:5.
3. Wzór proporca marynarki wojennej zawiera załącznik nr 8.
(...)
Grzechu pisze:Ustawa Znaki Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej.
Dz.U.1993.34.154
(...)
Rozdział 4
Znaki marynarki wojennej
(...)
Art. 20. 1. Proporzec marynarki wojennej, jako symbol męstwa i niezłomnego ducha bojowego załogi okrętu, nawiązuje do szczytnych dziejów i tradycji oręża polskiego na morzu.
2. Proporcem marynarki wojennej jest prostokątny płat tkaniny o barwach Rzeczypospolitej Polskiej. Stosunek szerokości płata do jego długości wynosi 5:6. Pośrodku płata jest umieszczony krzyż kawalerski. Jego ramiona położone na białym pasie są koloru czerwonego, a ramiona położone na pasie czerwonym - białego. Pośrodku krzyża, w kręgu czerwonym, jest umieszczone zbrojne ramię. Stosunek wysokości krzyża do szerokości płata wynosi 4:5.
3. Wzór proporca marynarki wojennej zawiera załącznik nr 8.
(...)
No tak ale umieszczenie tego symbolu w proporczykach to i tak degradacja moim zdaniem powinien miec drugie miejsce po banderze
a napewno przed oznaczeniami rangi najwyrzszego oficera na pokladzie:(
domek pisze:
No tak ale umieszczenie tego symbolu w proporczykach to i tak degradacja moim zdaniem powinien miec drugie miejsce po banderze
a napewno przed oznaczeniami rangi najwyrzszego oficera na pokladzie:(
jako flaga
To też wziąłeś z internetu?
Zajrzałeś do tej ustawy?
Proporzec jest wymieniony zaraz po dwóch artykułach dotyczących bandery...
Ryszardzie spokojnie, nawet bez skrawka flagi okręt jest piękny i wiadomo, kto to!!! Jak chcesz flagi, to mogę Ci sskanować (ładne słówko wyszło), bo mam na jakimś opisie polskich krążowników, na okładce rufowej książeczki, dla mnie problemu nie ma, bo nie na paradę szykujemy Parisa, tylko do operacji atlantyckich
Ostatnio zmieniony 2006-09-05, 15:43 przez karol, łącznie zmieniany 2 razy.
karol pisze:Ryszardzie spokojnie, nawet bez skrawka flagi okręt jest piękny i wiadomo, kot to!!! Jak chcesz flagi, to mogę Ci sskanować (ładne słówko wyszło), bo mam na jakimś opisie polkich krążowników, na okładce rufowej książeczki, dla mnie problemu nie ma, bo nie na paradę szykujemy Parisa, tylko do operacji atlantyckich
Karolu, Proporzec MW jest już na dziobie i to nawet widoczny w tej skali. ( rysunku jeszcze nie wstawiłem ). Tylko ten znak dowódcy na maszt. Jakby co, to zeskanuj, a ja jakoś go wstawię, albo narysuję stosowny do rysunku na bazie Twojego skanu no i będzie komplet.
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
Domek wstawił linki do stron z proporcami i flagami, no to dodałem jeszcze znak dowódcy na dodatkowej flaglince.
Teraz jest już chyba oflagowany prawidłowo
Teraz ja się oflaguję i na styropian
wracając do naszych dyskusji Mitoko i Eustachy, nie wydaje się Wam, że Paris autorstwa Ryszarda jest taki jakby realniejszy i możliwy do zrealizowania?
Ostatnio zmieniony 2006-09-05, 17:53 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Domek wstawił linki do stron z proporcami i flagami, no to dodałem jeszcze znak dowódcy na dodatkowej flaglince.
Teraz jest już chyba oflagowany prawidłowo
Teraz ja się oflaguję i na styropian
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
no to jak Panowie co powinno byc jeszcze zmienione to taka podstawa wsumie to chyba wszedzie bylo takie same tylko wasza konstrukcja wymyka sie tym normom?
w sumie ja bym to kazal zmienic w projekcie ale co mi tam nie ja na tym bede plywal
Ja to bym zdjął przednią wieżę B, bo jakoś mi tak mało stabilnie wygląda.
A przynajmniej wymontujcie żeliwną wannę z łazienki dowódcy
I na poważniej: czy bom na sródokręciu jest istotnie potrzebny?
Nie wystarczy ten nad katapultą?
Do czego one właściwie służyły?
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
I na poważniej: czy bom na sródokręciu jest istotnie potrzebny?
Nie wystarczy ten nad katapultą?
Do czego one właściwie służyły?
Ksenofoncie, na pokładzie było do cholery łodzi ratunkowych, kutrów parowych itd. I to po obu stronach komina. Ja tego wszystkiego nie rysowałem, bo w tej skali łatwo się pogubić, jaki dziób do jakiej łodzi należy.