Przede wszystkim, z zapewnień Kłoczkowskiego i postawy reszty załogi wynika, że Orzeł nie zmierzał się internować w Estonii, a jedynie wysadzić "chorego" dowódcę. Sęp, Ryś i Żbik mieli wyczerpać swoje możliwości prowadzenia walki i zdecydowali się internować w Szwecji (za co dowódcy Żbika i Rysia mieli być sądzeni). Motywacje i sposób postępowania były zatem różne.PorucznikSR pisze: 2022-11-21, 19:31 Wracając do Orła, ciekawe jest też to, czy gdyby Kłoczkowski zdecydował się na internowanie w Szwecji zamiast Estonii , to stamtąd też daliby nogę do Wielkiej Brytanii, czy zostali tam , jak pozostałe polskie okręty podwodne?
Edit [uwaga na temat małego rozmiaru mapy nr 2 już nieaktualna.
A może po trosze zdrajcą, i tchórzem, i jeszcze coś? Historia rozumiana jako zapis dziejów jest dla mnie mało interesująca. Oczywiście, żeby wyjaśniać zależności przyczynowo-skutkowe trzeba najpierw znać przebieg zdarzeń i w tym aspekcie przedmiotowy artykuł jest dużym krokiem naprzód, ale nawet przy poznaniu wszystkich faktów pozostaje pytanie - dlaczego?Marmik pisze: 2022-11-21, 23:58 OK, był zdrajcą lub tchórzem. Mi to naprawdę wszystko jedno dla przebiegu działań Orła we wrześniu . Fajnie byłoby się dowiedzieć, ale naprawdę mogę żyć z taką niewiedzą.
Ja staram się rozróżniać gdybanie od próby rekonstrukcji zdarzeń. Jedno i drugie ma pierwiastek niewiadomej, ale zasadniczo bardzo się od siebie różnią.
Trzymając się analogii losu na loterii, to chciałbym wiedzieć, że ktoś gdzieś próbuje go kupić.Marmik pisze: 2022-11-21, 23:58 Może przytrafi się jakiś łut szczęści i przypadkowo ktoś coś odkryje .
Zakładam, że dokumenty, do których dotarł Andrzej, były przeglądane przez innych badaczy, być może nawet z Polski, ale szukali czegoś innego i nie interesowali się tym, na co patrzą.