Przede wszystkim, z zapewnień Kłoczkowskiego i postawy reszty załogi wynika, że Orzeł nie zmierzał się internować w Estonii, a jedynie wysadzić "chorego" dowódcę. Sęp, Ryś i Żbik mieli wyczerpać swoje możliwości prowadzenia walki i zdecydowali się internować w Szwecji (za co dowódcy Żbika i Rysia mieli być sądzeni). Motywacje i sposób postępowania były zatem różne.PorucznikSR pisze: ↑2022-11-21, 19:31 Wracając do Orła, ciekawe jest też to, czy gdyby Kłoczkowski zdecydował się na internowanie w Szwecji zamiast Estonii , to stamtąd też daliby nogę do Wielkiej Brytanii, czy zostali tam , jak pozostałe polskie okręty podwodne?
Edit [uwaga na temat małego rozmiaru mapy nr 2 już nieaktualna.
A może po trosze zdrajcą, i tchórzem, i jeszcze coś? Historia rozumiana jako zapis dziejów jest dla mnie mało interesująca. Oczywiście, żeby wyjaśniać zależności przyczynowo-skutkowe trzeba najpierw znać przebieg zdarzeń i w tym aspekcie przedmiotowy artykuł jest dużym krokiem naprzód, ale nawet przy poznaniu wszystkich faktów pozostaje pytanie - dlaczego?Marmik pisze: ↑2022-11-21, 23:58 OK, był zdrajcą lub tchórzem. Mi to naprawdę wszystko jedno dla przebiegu działań Orła we wrześniu . Fajnie byłoby się dowiedzieć, ale naprawdę mogę żyć z taką niewiedzą.
Ja staram się rozróżniać gdybanie od próby rekonstrukcji zdarzeń. Jedno i drugie ma pierwiastek niewiadomej, ale zasadniczo bardzo się od siebie różnią.
Trzymając się analogii losu na loterii, to chciałbym wiedzieć, że ktoś gdzieś próbuje go kupić.
Zakładam, że dokumenty, do których dotarł Andrzej, były przeglądane przez innych badaczy, być może nawet z Polski, ale szukali czegoś innego i nie interesowali się tym, na co patrzą.