Chemik pisze:Peperon pisze:Mam nadzieję, że ktoś Mądry wpadnie na prosty w sumie pomysł i udostępni statki MIR-u szerszej "publiczności".
Oby Peperonie, oby... bo to dotyczy nie tylko MIR-u, ale większości polskich muzeów morskich
Wiem o tym, bo na Błyskawicy też nie było modelu

Miły Pan (z którym chwilę pogadałem) powiedział, że już brak jest od dawna. Smutne to, że nikt
nie chce zarabiać na tak prostych sprawach. Według mnie (jako szczura lądowego, któremu miłe jest morze) modele na Błyskawicy, Darze Pomorza, w Akwarium Gdyńskim itp. powinny być "towarem podstawowym". Nie mogę zrozumieć
niechęci (by nie rzec braku zrozumienia) różnych instytucji, w kwestii promowania NASZEJ Tradycji morskiej.
Nie będę w tym miejscu ukrywał,
wielkiego wzruszenia, które mi towarzyszyło podczas ponownej (po 27 latach) wizyty na Darze Pomorza. Na Błyskawicy też. Ale to już było bez moich dziewczyn (czyli żony i córki). Szkoda, że nie miałem okazji poznać bosmana Popiela na Darze. Życzę Mu duuużo zdrowia.
Adamie, tu nie chodzi już o modele. Możliwość nabycia samych rysunków dla zainteresowanych tematem modelarzy (a pewnie nie tylko modelarzy) byłoby pewną atrakcją. Gdybym miał rysunki, to model sobie zrobię sam. A Profesor Siedlecki na rysunkach w Morzu był naprawdę ciekawy. Niestety byłem zbyt młody, aby zrobić model już wtedy

Na podstawie tego planiku.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.