"Dalmor", Świnoujście i "ptaszki"

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Peperon

Re: "Dalmor", Świnoujście i "ptaszki"

Post autor: Peperon »

Jeśli można wtrącić.
W tym roku spędziłem urlop w Gdańsku. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zawlókł moich dziewczyn (żony i córki) do Akwarium Gdyńskiego. Oczywiście placówka MIR-u bardzo się podobała córce. O dziwo żonie też :lol: Jednak mnie spotkał zawód w sklepiku. Zapytałem miłą Panią (by nie powiedzieć - Dziewczynę, która była również bardzo urodziwa :-) ) o model Birkuta lub Profesora Siedleckiego. Niestety odpowiedzią na moje pytanie były wielkie oczy dziewczęcia (zresztą dodały jej uroku 8) ). Szkoda, naprawdę wieka szkoda, że w placówce MIR-u można kupić chińskie zabawki, a nie modele jej statków :(
Nie można nabyć nawet rysunków tych jednostek, bo o to również się pytałem.
Mam nadzieję, że ktoś Mądry wpadnie na prosty w sumie pomysł i udostępni statki MIR-u szerszej "publiczności".
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Chemik

Post autor: Chemik »

Peperon pisze:Mam nadzieję, że ktoś Mądry wpadnie na prosty w sumie pomysł i udostępni statki MIR-u szerszej "publiczności".
Oby Peperonie, oby... bo to dotyczy nie tylko MIR-u, ale większości polskich muzeów morskich
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Chemik pisze:,,,W ogóle świnoujska numeracja "ptaszków" jest dziwna ...
Reasumując mi się wydaje że one miały początkowo znaki gdyńskie...
Nie widzę nic dziwnego w oznakach rybackich trawlerów ze Świnoujścia. Przecież jednostki "Delfina" (trawler i 3 lugry) nosiły oznaki Świ 101 -- Świ 104.
JB
Awatar użytkownika
Chemik

JB pisze:
Chemik pisze:,,,W ogóle świnoujska numeracja "ptaszków" jest dziwna ...
Nie widzę nic dziwnego w oznakach rybackich trawlerów ze Świnoujścia. Przecież jednostki "Delfina" (trawler i 3 lugry) nosiły oznaki Świ 101 -- Świ 104.
JB
JB a ja widzę... i nie w stosunku do statków byłego Delfina, tylko do typu B-11 (nie wiem dlaczego przywołujesz jednostki Delfina, skoro cytujesz fragment gdzie wyraźnie stoi "Ptaszki")... numeracja ta raz idzie normalnie do przodu (od numeru 105), by potem cofnąć się przed "setkę" i dążyć do "jedynki", czyli im nowszy statek tym mniejszy numer
Adam

Post autor: Adam »

Peperon pisze: Mam nadzieję, że ktoś Mądry wpadnie na prosty w sumie pomysł i udostępni statki MIR-u szerszej "publiczności".
Modele to może nie tak łatwo, ale np. pocztówki z wizerunkami statków MIR to już jest coś. Postaram się ten pomysł "sprzedać" właściwym osobom ;)

Swoją drogą - był przynajmniej jeden rysunek A. Werki przedstawiający Profesora Siedleckiego, niestety nigdzie nie mogę znaleźć skanu dobrej jakości, czy też (najlepiej) właściciela oryginału. Będę wdzięczny za ewentualną pomoc.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Chemik pisze:
Peperon pisze:Mam nadzieję, że ktoś Mądry wpadnie na prosty w sumie pomysł i udostępni statki MIR-u szerszej "publiczności".
Oby Peperonie, oby... bo to dotyczy nie tylko MIR-u, ale większości polskich muzeów morskich
Wiem o tym, bo na Błyskawicy też nie było modelu :-( Miły Pan (z którym chwilę pogadałem) powiedział, że już brak jest od dawna. Smutne to, że nikt nie chce zarabiać na tak prostych sprawach. Według mnie (jako szczura lądowego, któremu miłe jest morze) modele na Błyskawicy, Darze Pomorza, w Akwarium Gdyńskim itp. powinny być "towarem podstawowym". Nie mogę zrozumieć niechęci (by nie rzec braku zrozumienia) różnych instytucji, w kwestii promowania NASZEJ Tradycji morskiej.
Nie będę w tym miejscu ukrywał, wielkiego wzruszenia, które mi towarzyszyło podczas ponownej (po 27 latach) wizyty na Darze Pomorza. Na Błyskawicy też. Ale to już było bez moich dziewczyn (czyli żony i córki). Szkoda, że nie miałem okazji poznać bosmana Popiela na Darze. Życzę Mu duuużo zdrowia.

Adamie, tu nie chodzi już o modele. Możliwość nabycia samych rysunków dla zainteresowanych tematem modelarzy (a pewnie nie tylko modelarzy) byłoby pewną atrakcją. Gdybym miał rysunki, to model sobie zrobię sam. A Profesor Siedlecki na rysunkach w Morzu był naprawdę ciekawy. Niestety byłem zbyt młody, aby zrobić model już wtedy :? Na podstawie tego planiku.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Chemik

i jak może być dobrze z tradycjami, gdy lugrotrawler urasta do miana okrętu wojennego?
Wikipedia pisze:W roku 1966 ministerstwo żeglugi sprawiło szkole prezent, przekazując jej były okręt polskiej marynarki wojennej "Pelikan", który po wyremontowaniu i przystosowaniu do wymogów praktyki uczniowskiej otrzymał nazwę "Franek Zubrzycki II" i zastąpił starą wysłużoną jednostkę szkoleniową. "Franek Zubrzycki II" nieprzerwanie służy uczniom szkoły morskiej do chwili obecnej , zapewniając miejsce na pokładzie jednocześnie dla 24 uczniów podczas rejsu szkoleniowego i jest niezwykle istotnym elementem szkolnej praktyki zawodowej.
Tyle strona Zespołu Szkół Morskich w Darłowie na "ukochanej" Wiki :D
Muszę to koniecznie poprawić, bo młodzież głupot się naczyta :mrgreen:
Marek T

Post autor: Marek T »

Przy okazji dyskusji o RUTKOWSKIM pojawił się taki wpis:
Jacek Pytkowski pisze:... znalazłem! http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3 ... _Zubrzycki Jeśli przebudowywali go w 1954/55 , to w wykazie z 1959 miał już większe BRT ...
Zajrzałem i znalazłem taką informację:
W roku 1963 ministerstwo żeglugi sprawiło szkole prezent, przekazując jej lugrotrawler "Pelikan", który po wyremontowaniu i przystosowaniu do wymogów praktyki uczniowskiej otrzymał nazwę "Franek Zubrzycki" (Dar 205) i planowano iż zastąpi starą wysłużoną jednostkę szkoleniową. Jednak pierwszy "Franek Zubrzycki" był w dobrym stanie technicznym i nie było potrzeby aby go wycofywać (wycofano go ze służby dopiero na początku lat 70-tych) eks-"Pelikana" przemianowano na "Franek Zubrzycki II", nieprzerwanie służy uczniom szkoły morskiej do chwili obecnej , zapewniając miejsce na pokładzie jednocześnie dla 24 uczniów podczas rejsu szkoleniowego i jest niezwykle istotnym elementem szkolnej praktyki zawodowej.
Wynika z tego, że ZSRM przez kilka lat miała dwa statki. Czy tak?
Dla jasności: PELIKAN jako własność ZSRM wykazany jest w rejestrze PRS z 1966 r. Nie sprawdziłem, co się dzieje w rejestrach z poprzednim ZUBRZYCKIM (dawną KFK-ą), ale Zientara pisze, że pływał do 1973 r. Czy w ZSRM?
Awatar użytkownika
Chemik

Przyznaję się do tego niecnego czynu, jakim było wyprostowanie historii statków darłowskiej szkoły morskiej na Wikipedii. Ale nie mogłem patrzeć na okręt eks-Pelikan :roll: . Ale skoro chcieli mieć w swojej historii jednostkę bojową to dostali historię pierwszego "Franka".

Wojciech Zientara podaje że ZSRM w Darłowie przejęło i przebudowało "Pelikana" w 1964, strona podawała że ministerstwo podarowało lugrotrawler w 1963 (zapewne i tak było).
Co do pierwszego "Franka" to brak danych co do losów po 1964 roku, biorąc pod uwagę iż eks-Pelikan dostał dwójkę w nazwie, wysunąłem takie przypuszczenie (może zbyt pochopne), że nadal pływał w darłowskiej szkole. :x
Marek T

Chemik pisze:... biorąc pod uwagę iż eks-Pelikan dostał dwójkę w nazwie, wysunąłem takie przypuszczenie (może zbyt pochopne), że nadal pływał w darłowskiej szkole.
Coś mi chodzi po głowie., że wg polskich przepisów od zaprzestania używania nazwy danego statku (kasacja, sprzedaż, zmiana nazwy itp) musi minąć kilka lat, zanim można innemu statkowi nadać tę samą nazwę. Jeżeli chcemy mieć od razu tę samą nazwę na nowym statku, to trzeba dodać coś - np. II. I dlatego jeden z polskich dużych zbiornikowców SOKOLICA, który został sprzedany w 1983 r. Grekom i nazwany ARGOSY, po ponownym przejęciu przez PŻM musiał dostać nazwę SOKOLICA II.
Awatar użytkownika
Chemik

Rozmawiałem ze pracownikami szkoły w Darłowie i wyjaśniłem sprawę "Franków" na Wikipedii.
Stary "Zubrzycki" został przekazany do kasacji w chwili przejęcia obecnego "Franka" czyli w 1964 roku.
Marek T

Chemik pisze:Stary "Zubrzycki" został przekazany do kasacji w chwili przejęcia obecnego "Franka" czyli w 1964 roku.
"Został skierowany do kasacji" to nie to samo, co "rozebrany". Mógł jeszcze stać przez parę lat.
Awatar użytkownika
Chemik

Marek T pisze:
Chemik pisze:Stary "Zubrzycki" został przekazany do kasacji w chwili przejęcia obecnego "Franka" czyli w 1964 roku.
"Został skierowany do kasacji" to nie to samo, co "rozebrany". Mógł jeszcze stać przez parę lat.
Oczywiście, że tak... ale tego w darłowskiej szkole się raczej nie dowiemy
Awatar użytkownika
Chemik

Chemik pisze:A co do "ptaszków"... tak sobie siedzę i myślę... i mnie to wyglądana taki układ wydarzeń (oczywiście jest to jak na razie tylko gdybanie, bo brak potwierdzenia na piśmie)
Ptaszki były najpierw rejestrowane w Gdyni (co potwierdzał by po części gdyński znak "Birkuta"), nie wydaje mi się, aby pierwsze z nich były od razu rejestrowane w Świnoujściu... "Kulik" ukończenie 1.V.1951 - świnoujski znak Świ 105, jeżeli od razu rejestrowano by je w Świnoujściu to otrzymałby zapewne numer 101 lub 100. Ówczesna władza dbała o propagandowe gesty. Pierwszy trawler z UNRRY (notabene "dalmorowski") otrzymał znak z wyprzedzeniem --> Gdy 100, był to "Kastor". Pierwszy supertrawler (jak je wówczas nazywano) typu B-10 --> Gdy 101, to "Radunia". Pierwszy trawler uprzemysłowiony --> Gdy 300, to oczywiście "Dalmor"... również w przypadku Świnoujścia postanowiono wykorzystać propagandę i gdy otwierano bazę rybacką to pierwszy statek "Dalmoru" przerejestrowany do Świnoujścia otrzymał znak Świ 101 (była to przedwojenna "Deltra I"), kolejne trzy znaki otrzymały przedwojenne lugry z byłego Delfina (jest o nich troszkę tutaj: http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 64#p124164) i dopiero po nich pojawia się "Kulik"... A bazę otwierano 22.VII.1951 roku... prawie trzy miesiące po ukończeniu prototypu serii B-11. W ogóle świnoujska numeracja "ptaszków" jest dziwna ...
Wydaje mi się, że mam potwierdzenie, iż lugrotrawlery (a może tylko Kulik), pierwotnie rejestrowano w Gdyni.
Na pocztówce "ptaszek" o znaku rybackim GDY-200 Czyżby "Kulik"?
czyżby Kulik Gdy-200?
czyżby Kulik Gdy-200?
ZM340E.jpg (141.22 KiB) Przejrzano 12824 razy
http://postcard.com.pl/pocztowki/katego ... en-rybacki
Awatar użytkownika
Chemik

Właśnie otrzymałem, dzięki uprzejmości pana Mirosława, lepszy skan lugrotrawlera i teraz nie mam żadnych wątpliwości co do oznaki rybackiej.
Pozostaje kwestia czy to na pewno jest prototypowy "Kulik", ale chyba tak.
GDY-200.jpg
GDY-200.jpg (68.16 KiB) Przejrzano 12800 razy
Jacek Pytkowski

Post autor: Jacek Pytkowski »

Chemiku, przepraszam za małą dygresję, ale czy wiesz w którym roku wykonano to zdjęcie? Bo te kutry w tle wyglądają bardzo znajomo... bardzo KFK-owato... (płaska skośna pawęż rufowa) zaś 1951 r. to jeszcze na B-12 za wcześnie? Czyżby widać tam było m.in. GDY-76 ? A te pozostałe? - wszystkie wyglądają na budowane/przebudowywane wedle tego samego planu.
ODPOWIEDZ