Zatopienia równoległe
Re: Zatopienia równoległe
Dla odmiany R.A.Burt w "British Battleships od World War One" po prostu napisał, że Invincible dostał się pod ogień kilku okrętów z początki linii niemieckich pancerników. Ze znanym efektem.
Oscar Parkes podobnie.
W sumie to trzeba by przeczytać dzienniki pokładowe Lutzowa i Derfflingera żeby do czegoś dojść. Choć w sumie zgadzam się z Colonelem, że może to być dość trudne.
Oscar Parkes podobnie.
W sumie to trzeba by przeczytać dzienniki pokładowe Lutzowa i Derfflingera żeby do czegoś dojść. Choć w sumie zgadzam się z Colonelem, że może to być dość trudne.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Fakt, że w opracowaniach jest mętlik. 
Dodam jeszcze, że za Derfflingerem opowiada się np. Antony Preston, który stwierdza wręcz (Battleships):
A Klimczyk w Pancernikach podał Lützowa.

Dodam jeszcze, że za Derfflingerem opowiada się np. Antony Preston, który stwierdza wręcz (Battleships):
O Derrflingerze jest też w Ospreyowskim opracowaniu pióra Charlesa Londona.the ultimate loss of the Lützow that night was directly attributable to HMS Invincible
A Klimczyk w Pancernikach podał Lützowa.
Do you fear death?
Do you fear that dark abyss?
All your deeds laid bare,
all your sins punished?
all your sins punished?
Miło mi.Maciej3 pisze:... w sumie zgadzam się z Colonelem, ....
Ale chyba się nie wypowiadalem na ten temat
Gary Staff, Ospreyowska monografia niemieckich krążowników liniowych, stwierdza ostrożnie:
Natomiast o trafieniach w Lützowa pisze wcześniej tak:1930hrs - The battlecruiser Invincible explodes under fire from Lützow and Derfflinger.
1926-1934hrs – Lützow under a hail of fire from III Battlecruiser Squadron. The port broadside and bow torpedo rooms are hit by four 12in shells and the forecastle compartments from XII to XVI immediately fill with water.
Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?
Właśnie zajrzałem do Antonego Prestona. Zwykle jakoś go omijam ( uprzedzony jestem czy jak? ).
On podaje, że Invincible ostrzelał Derfflinger i Kunig. Lutzowa w ogóle pominął.
On podaje, że Invincible ostrzelał Derfflinger i Kunig. Lutzowa w ogóle pominął.
Jakoś wcześniej przeoczyłem
Przepraszam.
W ramach rekompensaty za straty moralne stawiam piwo. Obydwu pomówionym. Jak się kiedyś spotkamy.
Przepraszam. Straszna ze mnie d. wołowa. Pomyliłem użytkowników. Chyba pomieszały mi się wątki, albo sam nie wiem co.Colonel pisze:Miło mi.Maciej3 pisze:... w sumie zgadzam się z Colonelem, ....
Ale chyba się nie wypowiadalem na ten temat
Przepraszam.
W ramach rekompensaty za straty moralne stawiam piwo. Obydwu pomówionym. Jak się kiedyś spotkamy.
Nigdy sie nie gniewałem.Maciej3 pisze:Przepraszam.
W ramach rekompensaty za straty moralne stawiam piwo....... Jak się kiedyś spotkamy.
A piwko? Czemu nie... może i będe kiedyś w tym roku przez Osieck przejeżdżał...
To jak będziesz miał zamiar to daj znać. Trzeba dotrzymywać obietnic.
Adminów przepraszam za publiczne załatwianie prywaty
Adminów przepraszam za publiczne załatwianie prywaty
Macieju- wydaje mi się że adminów możesz przeprosić tylko za to że to nie pod sympozjum pojawiła się Twa propozycja bo można powiązać przyjemne z pożytecznym 

Może jeszcze Breyera dopiszę: w jego Die Kaiserliche Marine und ihre Grossen Kreuzer stoi, że Invicka wysadziły Lucek i Derfi do spółki.
Do you fear death?
all your sins punished?
all your sins punished?