OF Paris

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Wdzięcznym bardzo za uwagi, które są niezwkle cenne i wskazane.
Czy baterie plot nie są za nisko i zbyt blisko dziobu? Prawdopodobnie byłby mocno zalewane, a i pewnie podmuch dział artlerii głównej mógłby je z lekka zdemolować. Kąty ostrzału też nie wyglądają ciekawie.
Adamie, wieża plot na rufie, jak w oryginale, czyli na tej samej wysokości, co baterie burtowe. Skoro tamta istaniała w praktyce, to pewnie te też moga tak być. Zresztą, gdyby tak poprowadzono modyfikację, to pod wieżami jest platforma, zapobiegająca zalewaniu nawet przy małej fali. :wink: Wysokość pokładu głównego nad wodą - 4.8m.
Ze względu na mały prześwit między wieżą a nadbudówkami. Katapulta ma spore gabaryty i zachaczałaby o nadbudówki. Zobacz na jakimś rysunku francuskich KRL jak wystaje...
Dominiku, z długością katapulty jest tak, że prześwit między nadbudówką, a kominem wynosi w/g skali rysunku, 15 m, a katapulty, które sprawdzałem na innych okrętach ( np. Portland czy Takao) mają długość między 18m a 21m. Ponadto nie muszą być w osi symetrii okrętu, a na burcie, jak w rzeczywistości. I to nie całkiem na burcie, a bardziej w stronę osi symetrii, bo i tak się obrócą. W końcu oś obrotu jest prawie w środku urządzenia.

Czego mnie brakuje, to bocznego rysunku "Walrusa". Najbardziej mi pasuje, bo miał składane skrzydła i zajmował mało miejsca w hangarze, który by był na pokładzie poniżej katapult. :wink:
a ten zegar to co wskazuje ostatnia godzine czy czas na przerwe?
W rzeczy samej na przerwę. Angielska "5 o'clock" na herbatkę. :wink:
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Ze względu na mały prześwit między wieżą a nadbudówkami. Katapulta ma spore gabaryty i zachaczałaby o nadbudówki. Zobacz na jakimś rysunku francuskich KRL jak wystaje...
słuchaj, ale czy to musi być zainstalowane, jak na La Galissonniere? Otóż nie, katapulty posadowione na wieżach pancerników były zdecydowanie wysunięte na lufy, a jak Ryszard weźmie do obrotu niewielką maszynę, taki Walrus chyba jest umiarkowanych rozmiarów, to rozbieg katapulty wystarczy na 14-15 metrów, czyli biorąc pod uwagę długość wieży z lufami wynoszącą nawet nieco więcej...
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Czy ja wiem, popatrz na R-kę:
http://www.the-blueprints.com/modules/b ... hp?nr=8523

Rysiu - chodziło mi o umieszczenie katapulty na jednej z burtowych wież artylerii głównej.
Wydaje mi się to ciężkim do zrealizowania... Na Lorraine podczas modernizacji usunięto środkową wieżę żeby zainstalować wyposażenie lotnicze (z hangarem). Myślę że powinniście usunąć burtowe wieże i wtedy ewentualnie upychać katapulty itp. :)
Awatar użytkownika
karol

no właśnie, ta E-rka ma odpowiedni catapult :wink: całkiem sporo miejsca na wysunięcie tego do przodu, usunięcie wież burtowych i związana z tym przebudowa okrętu na systemie metrycznym w Anglii zajęłąby około dwóch lat, wymogi powieści według mojego scenariusza uniemozliwiają tak długi pobyt w stoczni :wink:
ten kołpak na kominie mi się bardzo podoba :D
PawBur

Post autor: PawBur »

karol pisze:no właśnie, ta E-rka ma odpowiedni catapult :wink: całkiem sporo miejsca na wysunięcie tego do przodu, usunięcie wież burtowych i związana z tym przebudowa okrętu na systemie metrycznym w Anglii zajęłąby około dwóch lat, wymogi powieści według mojego scenariusza uniemozliwiają tak długi pobyt w stoczni :wink:
ten kołpak na kominie mi się bardzo podoba :D
No tak ale wieża Erki jest chyba większa od wieży Paris? Przesunięcie katapulty do przodu chyba nie byłoby bezpieczne dla samolotu?
Awatar użytkownika
RyszardL

Obrazek

No, ja katapultę mam na śródokręciu, nieco bliżej burty.
Ma około 19m długości w/g skali rysunku i może się obracać. Tylko ten pieruński "Warlus" musze dorysować, ale to już jutro, bo już się zbliża godzina duchów prawie. :wink:
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
karol

o kurcze blade (nie dajcie tego czytać modowi, bo się wścieknie) jaki ładny okręt zmarnował imć Świrski :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly:
Awatar użytkownika
karol

No tak ale wieża Erki jest chyba większa od wieży Paris?
przy tej wielkości różnica może być kosmetyczna, metr, może ciut więcej, może mniej :D
Awatar użytkownika
Toff

Post autor: Toff »

A czy te stanowiska armat p.lot. od drugiej wieży aż do komina, to nie byłyby zalewane przy wzburzonym morzu (a co za tym idzie bezużyteczne)? W końcu większość pancerników mających średnią artylerię w kazamatach cierpiała na tego typu przypadłość. Może więc lepiej podnieść je o pokład wyżej, nawet kosztem zmniejszenia ilości stanowisk o jedno? ;)
Awatar użytkownika
RyszardL

Toff napisał:
A czy te stanowiska armat p.lot. od drugiej wieży aż do komina, to nie byłyby zalewane przy wzburzonym morzu (a co za tym idzie bezużyteczne)?
I jest to już druga opinia w tej sprawie. Zatem jest coś na rzeczy. Ja wiem, że kazamaty doświadczały "nieprzyjemności" z falami, ale te działa nie są chyba aż tak nisko nad lustrem wody. Jako przykład można wziąć artylerię rufową na niszczycielach. Jak wysoko nad wodą były ich rufowe pokłady ? Wiadomo, że to zależało od wielkości danego okrętu.

Karolu, jakie jest Twoje zdanie ? Pierwszą wieżę od dziobu można ustawić o pokład wyżej tuż pod drugą wieżą główną, jak w oryginale, ale na resztę nie ma aż tyle miejsca, żeby rzecz całą jakoś logicznie potraktować. Trzeba wówczas zrezygnować z jednej pary i ograniczyć liczbę dział do 18. :-(
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
karol

na fotografiach okrętów tego typu widać wyraźny nawis burtowy części dziobowej okrętu (poszycie jest odchylone bardzo mocno na zewnątrz), więc tymi opiniami Ryszardzie się nie przejmuj, bo tylko rosyjskie Świetłany miały tak naprawdę kłopot z działami kazamatowymi, ale tam samowolnie lub z braku dokumentacji zmieniono kształt części dziobowej (zresztą chyba to dotyczyło tylko Krasnego Krymu, bo Czerwona Ukraina miała inny zarys dziobu, co widać w moich opracowaniach zresztą), zaś Paris ma ulegancki, wyprofilowany mocno do zewnątrz obrys burtowych części dziobu :)
Awatar użytkownika
karol

z czym się musiał liczyć dowódca ORP Paris komandor Staniszewski wyruszając 16 stycznia 1941 na trasę islandzką w osłonie konwoju do Reykjawiku? :D oprócz u-bootów, bo te były wszędzie.
Awatar użytkownika
RyszardL

Obrazek

Karolu, "Walrus" jest, flaga, rozumiesz, na rufie też jest, czyli... do boju. :wink:
Gdyby były konieczne jakieś poprawki, to zawsze je można wprowadzić.

(Jedno mnie denerwuje, a mianowicie fakt, że nie mogę jakoś wstawić szerszego pliku niż 800 pikseli. Przydałby się rozmiar około 900 :-( )
Ostatnio zmieniony 2006-09-03, 12:39 przez RyszardL, łącznie zmieniany 1 raz.
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

karol pisze:...dowódca ORP Paris komandor Staniszewski ...
karol pisze:...akurat dobór aktorów jest głowną troską pisarza, a Wiktor Łomidze był już raz na flagowym PMW, więc tutaj też powinien być Very Important Chief, dlatego przewiduję, że jako II artylerzysta ...
Staniszewski i Łomidze, zaiste dziwna mieszanka :o.
JB
Awatar użytkownika
karol

a dlaczego? :)
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

karol pisze:a dlaczego? :)
Łączenie fikcyjnych postaci z postaciami historycznymi jest ryzykownym zabiegiem literackim.
JB
ODPOWIEDZ