Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
dolek2

Re: Nowości wydawnicze: OKRĘTY (w tym numery specjalne)

Post autor: dolek2 »

Marek T pisze: Daty zamówienia dział do GRYFA w Borowiaku nie znalazłem, mogła być nieco wcześniejsza.
Umowę ( nr 195/34/35)na dostawę dział dla GRYFA podpisano 23 maja 1934r - tak rzecze moje źródło :czytaj: Wg tego samego źródła w umowie na działa dla niszczycieli był zapis że mają to być działa "identyczne jak według umowy nr 195/34/35"...
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
Marek T

Post autor: Marek T »

dolek2 pisze:Umowę ( nr 195/34/35)na dostawę dział dla GRYFA podpisano 23 maja 1934r - tak rzecze moje źródło :czytaj: Wg tego samego źródła w umowie na działa dla niszczycieli był zapis że mają to być działa "identyczne jak według umowy nr 195/34/35"...
Dzięki, oszczędziłeś mi kłopotu z rozważaniem "który pierwszy".
Adam

Post autor: Adam »

Jak wygląda sprawa podstaw dla naszych Boforsów (40 mm)? Amerykańska czy brytyjska literatura, opisując zastosowanie 40mm Boforsa na okrętach szczególnie dużo uwagi poświęca właśnie podstawom, których konstrukcja była jednym z elementów sukcesu tej broni. Najważniejsza była podstawa Hazemeyer'a zastosowana początkowo na okrętach holenderskich, a następnie adaptowana przez Amerykanów i Brytyjczyków. Obie nacje oficjalnie rozpoczęły "przygodę" z tymi działami na pokładach okrętów od wizyty na pokładach okrętów holenderskich (przynajmniej taka jest oficjalna wersja), natomiast nigdzie nie spotkałem wspomnienia o analizowaniu tych dział na naszych niszczycielach. Czy nasze podstawy były jakieś gorsze i czyja to była konstrukcja (Boforsa)?
tom

Post autor: tom »

A mnie zastanawia sprawa tego ataku torpedowego nieznanego OP na "Błyskawicę", który miał mieć miejsce w lutym 1943 r. i o którym w artykule też jest.
Pisał o tym już dawno Szczerkowski, ale inni autorzy ten fakt potem często "zgrabnie" omijali (czyżby to się nie stało?). Nie da rady ustalić (z dziennika działań bojowych) którego dnia to miało miejsce? Znałem przynajmniej po numerze jeden U-boot, który atakował torpedami na tym akwenie w tym miesiącu, ale muszę mieć pewność, że daty pasują.
Poszperałem i tych ataków było tam wcale niemało. W lutym 1943 atakowały: U 596 - zatopił LCI 162 , U 565 (uszkodził 2 statki), U 407 (niecelnie), U 458 (niecelnie), U 371 (zatopił 1 statek i 1 uszkodził). Być może to nie wszystko.
dino1984

Post autor: dino1984 »

Przepraszam, że zaśmiecę wątek, ale kiedyś na tym forum wypowiadał się autor modeli 3D w tym czasopiśmie. Ma ktoś kontakt do tej osoby?

Z góry dzięki.
jkrzew

Post autor: jkrzew »

Witam!
Autorów modeli 3D jest kilku. Ja "ogarniam" okręty współczesne.
jkrzew1@wp.pl
Pozdrawiam
jkrzew
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

Pewnie chodzi Ci o klienta noszącego nick goral_44

8)
marek8

Post autor: marek8 »

Ciekawe czy doczekamy się kolejnego numeru... W sumie szkoda byłoby gdyby tytuł zniknął z rynku.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Dyskusje o Takao z Super Drawings (to nie Okręty), przeniosłem tutaj:
http://fow.az.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 83#p145983
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

marek8 pisze:Ciekawe czy doczekamy się kolejnego numeru.
Możesz marek spać spokojnie. :P

W numerze:

Ostatnia próba odtworzenia floty wojennej Rzeczypospolitej
Jan Tymiński

Narodziny lotnictwa torpedowego. Część 2.
Leszek A. Wieliczko

„Kościuszko” – wojenny transatlantyk. Część 1.
Witold Koszela

Eksperymenty U-Bootwaffe: U 441 – pułapka na samoloty
Mieczysław Jastrzębski

Pancernik USS „Missouri” (BB-63). Część 1.
Stefan Dramiński

USS „Guadalcanal” – kowboj Atlantyku
Wojciech Lizakowski

„Oczakow” – symbol zimnej wojny
Jan Radziemski

Obrazek
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

Widział już ktoś najnowszy numer? Co jest w tekście o "Oczakowie"?
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

Widziałem. Ale przede wszystkim polecam wstępniak od redakcji...wynika z niego, że Missouri należy do typu South Dakota :o
Co na to redaktor naczelny?
8)
marek8

Post autor: marek8 »

Co do Oczakowa to artykuł moze być ciekawy głównie dla kogoś kto nie zetknął się z tematem. Dla kogoś kto temat choć trochę zna to tylko uzupełnienie wiedzy - np. o wygląd okrętu po planowanej modernizacji. Tylko dla tego artykułu chyba nie warto specjalnie kupować ale to moje zdanie...
Ciekawy jest artykuł na temat prób odtworzenia floty za Augusta II i Piotra Wielkiego - problem w tym, że tytuł wprowadza w błąd o tyle, że opisana przez autora próba wcale nie była ta ostatnią - była jeszcze jedna za życia tego samego króla juz po śmierci Piotra Wielkiego o tyle ciekawa, że o wiele bardziej realna i na skalę naprawdę dużą - miliśmy mieć najprawdziwsze liniowce... Tak, ze autor chyba sie trochę nie przyłożył w zbadaniu (późniejszego) materiału...
W numerze są dysyć fajne rysunki 3D ale czy nie zawierają rażących błędów truno mi oceniać - na tym się akurat nie znam :brawo:
Pozdrawiam
Adam

Post autor: Adam »

marek8 pisze:Co do Oczakowa to artykuł moze być ciekawy głównie dla kogoś kto nie zetknął się z tematem. Dla kogoś kto temat choć trochę zna to tylko uzupełnienie wiedzy - np. o wygląd okrętu po planowanej modernizacji. Tylko dla tego artykułu chyba nie warto specjalnie kupować ale to moje zdanie...
Ciekawy jest artykuł na temat prób odtworzenia floty za Augusta II i Piotra Wielkiego - problem w tym, że tytuł wprowadza w błąd o tyle, że opisana przez autora próba wcale nie była ta ostatnią - była jeszcze jedna za życia tego samego króla juz po śmierci Piotra Wielkiego o tyle ciekawa, że o wiele bardziej realna i na skalę naprawdę dużą - miliśmy mieć najprawdziwsze liniowce... Tak, ze autor chyba sie trochę nie przyłożył w zbadaniu (późniejszego) materiału...
W numerze są dysyć fajne rysunki 3D ale czy nie zawierają rażących błędów truno mi oceniać - na tym się akurat nie znam :brawo:
Pozdrawiam
Jeszcze nie czytałem, przejrzałem, ale brak odniesienia choćby do jednego artykuły K. Gerlacha wzbudzą moją nieufność, choć może na wyrost?
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

marek8 pisze:Co do Oczakowa to artykuł moze być ciekawy głównie dla kogoś kto nie zetknął się z tematem. Dla kogoś kto temat choć trochę zna to tylko uzupełnienie wiedzy - np. o wygląd okrętu po planowanej modernizacji. Tylko dla tego artykułu chyba nie warto specjalnie kupować ale to moje zdanie...
Czyli akurat dla mnie warto - mam o "Azowach" artykuły z MSiO, to się uzupełni tym tekstem; szczególnie, że kwestie dotyczące planowanej modernizacji są bardzo mało znane.
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Marek T

Post autor: Marek T »

Iron Duke pisze:Widziałem. Ale przede wszystkim polecam wstępniak od redakcji...wynika z niego, że Missouri należy do typu South Dakota :o
Co na to redaktor naczelny?
8)
Jeden i drugi i tak były najlepsze. Więc co za różnica.
ODPOWIEDZ