Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

maw pisze:Wczoraj wieczorem wszedłem w posiadanie drogą kupna nowego numeru OW. Niestety artykuł o d`Entrecasteaux rozczarował mnie.
Zdecydowanie tekst na poziomie wiedzy z lat 80-tych ubiegłego wieku. Natomiast zdjęcia zdecydowanie dobre!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Tadeusz Klimczyk

Nowe książki i czasopisma (3).

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Wczoraj wieczorem wszedłem w posiadanie drogą kupna nowego numeru OW. Niestety artykuł o d`Entrecasteaux rozczarował mnie.
Dziwny ten artykuł. W środku znajduje się jakby pod-artykuł, który traktuje o historii tarana i zajmuje prawie połowę całego tekstu. Nie ma w nim słowa o d'Entrecasteaux (i słusznie) ale równie na rzeczy byłoby pisać przy okazji o rakietach balistycznych Polaris. Wygląda jakby autor wierszówkę wyrabiał. Doceniam też dostrzeżenie faktu, że pokład pancerny nie znaduje się "na pokładzie" tylko w głębi kadłuba.
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

crolick pisze:
maw pisze:Wczoraj wieczorem wszedłem w posiadanie drogą kupna nowego numeru OW. Niestety artykuł o d`Entrecasteaux rozczarował mnie.
Zdecydowanie tekst na poziomie wiedzy z lat 80-tych ubiegłego wieku. Natomiast zdjęcia zdecydowanie dobre!
Nie obtrazaj wiedzy wybranych z lat 80.tych.

Wtedy powstawala produkowane w Polsce Conwaye
i artykuly w Warship International.

Biarac uwage mozliwosci, materialy i wykonanie,
toteraz poziom sie obnizyl jesli chodzin o tego typu opracowania.

Moje artykuly o chinskich pancernikach w WARSHIP INTERNATIONAL i SEA POWER (Japonia) niejaki Walczyk tylko przetlumaczyl 1-szy a 2-go nawet nie mial. Nic lepszego do tej pory nie wyszlo. A byly napisamne i opublikowane w stanie wojennym. 1.szy poszed do Angflii po ocenzurowaniu przez dzial bezpieki CTO w Gdansku (oficjalnie).
Tadeusz Klimczyk

Nowe książki i czasopisma (3)

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Trochę się z Toba zgadzam - mamy zalew wojennomorskich tekstów ale króluje nieudolne przepisywactwo, wypełnianie wierszówki pseudoinformacjami. Teksty z Warship International i książek wydanych 20 lat temu rżniete są bez jakiejkolwiek żenady i podpisywane jako swoje. Jak robiłem materiał o Tigerze to w artykule jednego z polskich autorów książka Burta leciała słowo w słowo - facetowi nawet wyrazów nie chciało się poprzestawiać. No ale liczy się sztuka, nie Sztuka...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

AvM pisze:A byly napisamne i opublikowane w stanie wojennym. 1.szy poszed do Angflii po ocenzurowaniu przez dzial bezpieki CTO w Gdansku (oficjalnie).
A wycięli coś? :?
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

pothkan pisze:
AvM pisze:A byly napisamne i opublikowane w stanie wojennym. 1.szy poszed do Angflii po ocenzurowaniu przez dzial bezpieki CTO w Gdansku (oficjalnie).
A wycięli coś? :?
Nic :-)
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

przestrzegam przed tą książeczką:

http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php? ... 788&page=0

Obrazek

przykład z tej książki:

..."krążownik ze 154 pasażerami na pokładzie"...

(o wycieczkowcu - statku pasażerskim - ang.: cruise vessel, cruise ship, potocznie cruiser, niem.: kreuzfahrtschiff)

podobnych (i gorszych) wpadek jest dużo...

opisana jest m.in. katastrofa barkowca Muenchen...
w książce tej, we fragmencie o nim, nie pada ani razu słowo "barkowiec"... określany jest on wyłącznie jako "frachtowiec" i "towarowiec"...

nie mogę się odnieść do oryginału, bo nie czytałem, choć pobieżne przejrzenie książki nie napawa nadzieją... delikatnie mówiąc...

ale za to tłumaczenie - wiadomo, że jest BEZNADZIEJNE...

opamiętajcie się! nie dawajcie tej kobiecie (CHYBA tej: http://www.123people.de/s/olga+kaczmarek) już niczego więcej do tłumaczenia z tematyki morskiej :)

autor: widać od razu, że specjalista od taniej sensacji na poziomie SuperExpresu i Faktu:
http://www.nigel-cawthorne.com/cv.html
jefe de la maquina

Post autor: jefe de la maquina »

autor: widać od razu, że specjalista od taniej sensacji na poziomie SuperExpresu i Faktu:
http://www.nigel-cawthorne.com/cv.html
Polsteam
Chyba sie mylisz. Wyglada raczej, ze ulubiona tematyka autora jest seks
W jego dorobku
as author – The Empress of South America, A Life as History, Turning the Tide, Fighting Them on the Beaches, The Bamboo Cage, The Iron Cage, Takin’ Back My Name – the Confessions of Ike Turner, Sex Lives of the Popes, Sex Lives of the US Presidents, Sex Lives of the Great Dictators, Sex Lives of the Kings and Queens of England, Sex Lives of the Hollywood Goddesses, Sex Lives of the Hollywood Idols, Sex Lives of the Great Artists, Sex Lives of the Great Composers, Sex Lives of the Hollywood Goddesses 2, Sex Lives of the Famous Gays, Sex Lives of the Famous Lesbians, Sex Lives of the Roman Emperors, The Secrets of Love.....
Jefe
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

nie mylę się, tylko to pominąłem, bo przeciez seks jest ulubionym tematem każdego normalnego człowieka ;)

natomiast u tego autora "od wraków i katastrof", można chyba mówić o sensacyjno-plotkarskim podejściu do tematu seksu... (czyli potwierdza się moja teoria, że jego ulubiona tematyka, to tania sensacja)

poza tym, skoro tak dużo książek napisał o seksie innych ludzi, to zapewne mamy do czynienia z erotomanem teoretykiem, czyli erotomanem gawędziarzem ;)
Bukowa

Post autor: Bukowa »

W przypadku tego autora chyba można zastosować stosunkowo mało znaną "babską" sentencję cyt. "Kochajcie mężczyzn... tak szybko głupieją"
:lol:
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Sławomir Lipiecki
Kontakt:

Post autor: Sławomir Lipiecki »

polsteam pisze:nie mylę się, tylko to pominąłem, bo przeciez seks jest ulubionym tematem każdego normalnego człowieka ;)
Czyli jestem nienormalny, super! :-D
Fuck the system! \m/ \m/
Awatar użytkownika
Grom

Post autor: Grom »

Sławomir Lipiecki pisze:Czyli jestem nienormalny
Skoro tak twierdzisz. :P
Shinano

Post autor: Shinano »

Grom pisze:
Oj, chłopcy, tylko o sexie :D :lol: Zaraz nienormalny! Odbiegający od normy, a to różnica. :-D

A o zapalnikach magnetycznych nie chcecie pogadać, albo o dupach? Ja zacznę! Niemieckie zapalniki magnetyczne w 1939 roku były do dupy.
Ktoś podejmie rękawicę? :D
Duże koty zjadam na przystawkę.
Awatar użytkownika
Sławomir Lipiecki
Kontakt:

Post autor: Sławomir Lipiecki »

Shinano pisze:
Grom pisze:
Oj, chłopcy, tylko o sexie :D :lol: Zaraz nienormalny! Odbiegający od normy, a to różnica. :-D

A o zapalnikach magnetycznych nie chcecie pogadać, albo o dupach? Ja zacznę! Niemieckie zapalniki magnetyczne w 1939 roku były do dupy.
Ktoś podejmie rękawicę? :D
Może ja lubię być nienormalny? :x
Jedno jest pewne, nie jestem trendy :P
Fuck the system! \m/ \m/
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Nowe MSiO

Obrazek

http://magnum-x.pl/index.php?option=com ... &Itemid=15

Z życia flot
Nowe „statki inspekcyjne” czyli Duńczycy na Grenlandii