Projekt 778

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Grzegorz P.
Kontakt:

Post autor: Grzegorz P. »

Dzień dobry wszystkim... Mam na imię Grzegorz...
Mam nadzieję, że zwracam sie o pomoc we właściwym temacie, jeśli nie to proszę o wyrozumiałość (jest to moje pierwsze wejście na wasze forum...).

Otóż rzecz dotyczy budowanych u nas okrętów projektu 775 dla MW ZSRR. Czy słyszał ktoś, albo być może ktoś posiada więcej informacji o budowanym u nas i niedokończonym okręcie na bazie 775 (prawdopodobny projekt 778...) dla MW ZSRR?
Informacje które posiadam to planowana nazwa docelowa "Контр-адмирал Грен" , przypuszczalnie nie dokończony okręt pocięto na złom w latach 1992-1993.
Te informacje uzyskałem od marynistów z Federacji Rosyjskiej którzy hobbystycznie śledzili rozwój tej kategorii okrętów.
Czytając ten temat pomyślałem, ze być może jest to ten okręt Jemenu.
Za wszelkie informacje i korekty tych które podałem, będę niezmiernie wdzięczny...
Pozdrawiam Grzegorz.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Projekt 778 nie miał nic wspólnego z 775. Był kilka razy wiekszy :)
Grzegorz P.
Kontakt:

Post autor: Grzegorz P. »

Dziękuję za odzew, a mógłbyś jakoś przybliżyć, jakieś informacje o różnicach chociaż w zarysie, i czy faktycznie go zaczęliśmy budować?...

"Nakarmcie" spragnionego wiedzy... proszę... :-)
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

Okręt typu "Iwan Grien' " jakoś teraz niedawno został zwodowany w którejś z bałtyckich stoczni - coś takiego wpadło mi w oko w informacjach ze świata albo w "Misiu" albo w "nTW".
Nie znam tylko szczegółów tego projektu, ale to może być coś związanego z owym projektem 778?
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
ODPOWIEDZ