aktualny rejestr statków pod polską banderą...
aktualny rejestr statków pod polską banderą...
będę próbował wybadac sprawę sam, ale nie chcę wyważać otwartych drzwi...
może coś ktoś już wie...
gdzie jest dostępna w jednym miejscu, pełna, aktualna lista statków pod polska banderą ?...
rozumiem, że w Izbie Morskiej...
ale w której ?...
czy np. w gdyńskiej są wszystkie statki pod polską banderą, czy tylko te z portem macierzystym Gdynia, a te szczecińskie w oddzielnym rejestrze w Izbie Morskiej w Szczecinie ?...
czy ktoś "ćwiczył" już kopiowanie rejestru?...
bo z tego co wiem, to rejestry są tylko "na miejscu do wglądu"...
swoją drogą to "bieda", że w przeciwieństwie do już niemałej liczby krajów, których rejestry są odostępnione w WWW, u nas nadal trzeba się fatygować do Izby Morskiej...
może coś ktoś już wie...
gdzie jest dostępna w jednym miejscu, pełna, aktualna lista statków pod polska banderą ?...
rozumiem, że w Izbie Morskiej...
ale w której ?...
czy np. w gdyńskiej są wszystkie statki pod polską banderą, czy tylko te z portem macierzystym Gdynia, a te szczecińskie w oddzielnym rejestrze w Izbie Morskiej w Szczecinie ?...
czy ktoś "ćwiczył" już kopiowanie rejestru?...
bo z tego co wiem, to rejestry są tylko "na miejscu do wglądu"...
swoją drogą to "bieda", że w przeciwieństwie do już niemałej liczby krajów, których rejestry są odostępnione w WWW, u nas nadal trzeba się fatygować do Izby Morskiej...
kodeks morski pisze:Statek stanowiący polską własność podlega obowiązkowi wpisu do polskiego rejestru okrętowego prowadzonego przez izbę morską właściwą dla portu macierzystego statku
Ale z tego co mi się wydaje każdy statek ma własną księgę rejestrową. Nie wiem czy mają w Izbach Morskich zbiorcze rejestry statków... Ponadto za odpisy i wyciągi izba Morska pobiera opłaty. Jest to chyba 6 zł za stronę...Rejestry, o których mowa w art. 23 i 39 § 1, są jawne. Osoby zainteresowane mogą żądać poświadczonych wyciągów i odpisów z rejestrów.
chciałbym, z pewną taką nieśmiałością, zwrócić uwagę na fakt, że grupa statków z klasą PRS (znajdujących się w rejestrze PRS) nie obejmuje wszystkich statków pod polską banderą ORAZ w rejestrze PRS są także statki pod obcymi banderami (i obcej przynależności - zagranicznych włascicieli i zarazem pod obcymi banderami)...
mi chodziło o to, czy jest gdzieś jakiś aktualny i _aktualizowany_, dostępmy "publicznie" spis statków pod polską banderą (choćby taki "statków morskich" - z jakimś zawężeniem - np. bez łodzi rybackich i bez jachtów)...
no więc byłem dziś w Izbie Morskiej i okazjuje się, że... nie ma...
mi chodziło o to, czy jest gdzieś jakiś aktualny i _aktualizowany_, dostępmy "publicznie" spis statków pod polską banderą (choćby taki "statków morskich" - z jakimś zawężeniem - np. bez łodzi rybackich i bez jachtów)...
no więc byłem dziś w Izbie Morskiej i okazjuje się, że... nie ma...

e-ships.net jest niekomercyjny i daje masę rekordów, niestety ma też braki i praktycznie wszystko wymaga weryfikacji.
LR Fairplay jest najpełniejszą bazą, ale ma też masę rekordów statków już nieistniejących, różnych "duchów" w postaci statków zamówionych, wpisanych, ale nigdy niezbudowanych itd. itp.
LR Fairplay jest najpełniejszą bazą, ale ma też masę rekordów statków już nieistniejących, różnych "duchów" w postaci statków zamówionych, wpisanych, ale nigdy niezbudowanych itd. itp.
pothkan pisze:Pewnie dałoby się takowy sporządzić poprzez bazę danych LRS (Fairplaya), niestety jest ona komercyjna (płatna).
prawdopodobnie rzeczywiście jest to najlepszy sposób z możliwych / dostępnych (choćby teoretycznie dostępnych)
i faktycznie, wg mojej wiedzy, baza danych Sea-Web LR Fairplay jest "najlepszą" (najszerszą, najpełniejszą i najbardziej aktualną) z podobnych baz danych, ALE nie jest pewna w 100% i nieomylna...
MIEWA błędy.... najmniej na tle innych źródeł, ale ta ilość błędów jest, ujmę to tak "dyplomatycznie, "_nie_ mikroskopijna"...
Dlatego ja przy podobnych poszukiwaniach staram się weryfikować wszystko "na krzyż", korzystając z różnych baz, przydaje się też przejrzenie Shipspotting.
Generalnie Equasis jest najbardziej wiarygodny (ma jednak opóźnienia, głownie przy zmianie nazw i armatorów), ale kiepsko się tam szuka (praktycznie tylko dwa kryteria). Wspomniany e-ships.net jest bardzo przydatny przy "szerokich" poszukiwaniach, ale wymaga weryfikacji. Prosto kiedy statek jest klasyfikowany przez GL, DNV, ABS czy też Japończyków (także Rosjan) - te towarzystwa mają znakomite, darmowe bazy i wyszukiwarki, niestety nie ma tego Lloyd...
Generalnie Equasis jest najbardziej wiarygodny (ma jednak opóźnienia, głownie przy zmianie nazw i armatorów), ale kiepsko się tam szuka (praktycznie tylko dwa kryteria). Wspomniany e-ships.net jest bardzo przydatny przy "szerokich" poszukiwaniach, ale wymaga weryfikacji. Prosto kiedy statek jest klasyfikowany przez GL, DNV, ABS czy też Japończyków (także Rosjan) - te towarzystwa mają znakomite, darmowe bazy i wyszukiwarki, niestety nie ma tego Lloyd...
Chociaż raz znam link, którego jeszcze nie maszpothkan pisze:Online?Zelint pisze:Jest unijny rejestr statków rybackich