Thales zmodernizuje po?ské korvety
Po?ská vojenská lodenica SMW (Stocznia Marynarki Wojennej) a spolo?nos? Thales Nederland B. V. podpísali 31. júla kontrakt, ktorý umo?ní modernizáciu troch korviet projektu 660 Orkan, v kóde NATO známych ako BAL-COM-10 Sassnitz. Dohodu s Poliakmi podpísali aj ?védski subdodávatelia holandskej firmy – spolo?nosti Ericsson Microwave System AB a Saab Bofors Dynamics. Okrem nového rádiolokátora Sea Giraffe AMB, elektrooptického systému STINGEO a novej riadiacej elektroniky dostanú po?ské plavidlá ORP Orkan (421), ORP Piorun (422) a ORP Grom (423) do výzbroje ?védske protilodné raketové riadené strely RBS 15 Mk 3. Ka?dé plavidlo bude ma? celkovo osem odpa?ovacích zariadení. Strely RBS budú v najbli??ích rokoch základnou riadenou raketovou výzbrojou po?ského vojenského námorníctva. Komunika?ný systém plavidla dodá nemecká dcérska spolo?nos? Thales Naval GmbH. Tri korvety, ktoré spolo?ne postavili bývalé východonemecké lodenice v spolupráci s Poliakmi, získalo po?ské vojenské námorníctvo v rokoch 1992 – 1995. V?etky slú?ia v 1. oddiele raketových lodí v Gdyni.
źródło http://www.mod.gov.sk/e-ziny/armada/2001_09/005.html
ja je goopek, czy kto inny?
Ostatnio zmieniony 2004-07-08, 09:20 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Napisz, że to jest wiadomość sprzed dwóch lat - z września 2001, zapewne pokłosie umów z Baltops Military Expo 2001, rozdawali CD-ROM-y, a Robert R. napisał artykuł do "MSiO".
Coś Stocznia Marynarki Wojennej teraz aktualnie robi, ale nie znam szczegołów, myslę, że np. Jacek C. jest wielokrotnie bardziej kompetentny (może się odezwie?). A co chciałbyś, żeby do końca świata Twoja ojczyzna była broniona na północnym teatrze wojennym przez nierakietowe okręty rakietowe?
Andrzej J.
Operatorze zmień tytuł tego topicu na np. Rakietyzacja Orkanów
Pisalismy juz o tym na FOW. Jest jedna oczywista przyczyna slimaczenia się prac przy 660 - pieniądze.
Nalezy zwrócić uwagę iz PMW oprócz wydatków na budowę Czernickiego, transfer OHP i Kobbenów, przez ostatnie lata zmodenizowała 3 NiM typu 206FM, 2 ORat typu 570M, trochę Orła, Kaszuba i rozpoczęła finansowanie trzech duzych projektów:
- zakup torped MU-90
- modernizacja 3 MOR typu 660;
- budowa K typu 621.
Obecnie PMW ma duże kłopoty z dalszym finansowaniem dwóch ostatnich programów.
O ile adm. Łukasik walczył na wszystkich frontach o utrzymanie PMW na odpowiednim poziomie i z odpowiednimi siłami to obecny dca PMW juz ma ksywę: likwidator PMW.
Przedwczoraj byłem na Helu gdzie opuszczono banderę na 6 DS typu 912M i rozwiązano 11.Dywizjon Ścigaczy. Pozostało tylko płakać.
Osamotniony Kaszub przechodzi do Gdyni i wchodzi w skład nowego Dywizjonu ZOP (razem z dwoma OHP).
Jarek C. pisze:Przedwczoraj byłem na Helu gdzie opuszczono banderę na 6 DS typu 912M i rozwiązano 11.Dywizjon Ścigaczy. Pozostało tylko płakać.
Osamotniony Kaszub przechodzi do Gdyni i wchodzi w skład nowego Dywizjonu ZOP (razem z dwoma OHP).
Ale jaka byla ich wartosc bojowa?!? Moim zdaniem raczej znikoma, i nie nalezy po nich zbytnio plakac...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Jarek C. pisze:Przedwczoraj byłem na Helu gdzie opuszczono banderę na 6 DS typu 912M i rozwiązano 11.Dywizjon Ścigaczy. Pozostało tylko płakać.
Ale jaka byla ich wartosc bojowa?!? Moim zdaniem raczej znikoma, i nie nalezy po nich zbytnio plakac...
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie warto płakać po DS typu 912M dlatego iż juz w czasie wprowadzania do słuzby na poczatku lat 70. Ich przydatność jako okręty ZOP była mocno kontrowersyjna. Zostały zbudowane jako rozwiązanie zastepcze gdy zuzyły sie DS typu 122bis, a rozpoczęcie budowy prawdziwych okrętów ZOP stało pod dużym znakiem zapytania.
Niestety należy płakać nad nowym procesem zwijania PMW który zapoczatkował nowy dca MW. Nie chce uprzedzac faktów aby nie zapeszyć ale w najblizszych miesiącach i latach takie wydażenia będą się powtarzać. O ile los dwóch ostatnich Os jest jasny to wycofanie innych okretów jeszcze niedawno wydawało mi się nieprawdopodobne.
Jak tak dalej pójdzie to okaże się iż zostana tylko okręty przejęte z USA i Norwegii oraz zmodernizowane za czasów adm. Łukasika.
Nie jest juz chyba tajemnicą iż pod nóż idzie 9.FOW, 16.Dywizjon Kutrów ZOP w Kołobrzegu i inne jednostki MW. Wszystko to miało odbyc się juz w tym roku lecz ostatnio spowolniono ten proces i rozłozono na kilka lat. I nad tym trzeba juz chyba poważnie płakać.
Jakbyś mógł to proszę - mcwatt@wp.pl
Ale chyba jeszcze zdążę kilka razy się tam przejechać i machnąć kilka fotek, w końcu to rzut kamieniem ode mnie. I myślę że tak na dniach tej likwidacji nie będzie (mam nadzieję).
Nie wiem, czy koledzy pamiętają pomysł ministra Zemke aby sprzedać Orła. To było mniej więcej 2-3 lata temu. Wtedy, jeśli wierzyć doniesieniom prasowym, Marynarka (z adm. Łukasikiem na czele) się postawiła i cały pomysł na szczęście upadł.
Tak się jednak zastanawiam, czy aby wyznaczenie na nowego dowódcę człowieka, który zamiast rozwijać likwiduje, nie jest aby zemstą ludzi z ministerstwa na niepokornym rodzaju sił zbrojnych?
Pozdrawiam
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim