Nowe książki i czasopisma (2)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Prawdopodobnie TYLKO od autora - mieszka Świnoujscie-Przytór, tel. via google "książka telefoniczna" (może mieć go na żonę?). Ja książkę dostałem w prezencie od znajomego kmdra.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Hm. No to pewnie będę musiał ją sobie kiedyś przejrzeć twój egzemplarz :wink:
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Andrzej J. pisze:Daniel Duda, Tomasz Szubrycht, Działania Ligi Morskiej i Kolonialnej na rzecz Marynarki Wojennej w okresie międzywojennym, Gdynia AMW 2008, 140 s.
Dziękuję - już od dawna leży i czeka na zmaterializowanie się książki i mnie w jednym miejscu czasoprzestrzeni :wink:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

To ja jeszcze dodam, w przygotowaniu:
T. Szubrycht, Lekkie nawodne siły uderzeniowe na Bałtyku w okresie zimnej wojny.
Chyba wyjdzie jeszcze w tym roku.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Adam

Post autor: Adam »

Andrzej J. pisze:Prawdopodobnie TYLKO od autora - mieszka Świnoujscie-Przytór, tel. via google "książka telefoniczna" (może mieć go na żonę?). Ja książkę dostałem w prezencie od znajomego kmdra.
Myślę, że można też próbować (choć obecnie tej pozycji nie widzę) poprzez świnoujską, wysyłkowa Księgarnię Neptun. http://www.ksiegarnianeptun.pl/
Z natury mają większość lokalnych publikacji, można też zapytać i wtedy pewnie wprowadzą do oferty.
wkwiat70

Post autor: wkwiat70 »

Czy ma może ktoś jakiekolwiek informacje o planach wydawniczych AJ-Press? Szczególnie chodzi mi o kontynuację wydawanych w częściach monografii w ramach Encyklopedii Okrętów Wojennych. Np.:
- monografia Grom / Błyskawica - dwie pierwsze części ukazały się w latach 2002-2003, kolejnych dwóch nie ma do tej pory, a minęło 5 lat!
- monografia Wicher / Burza - pierwsza cześć była w 2004, drugiej brak.
- monografia Big Five - dwie części w 2003 i 2004 roku, trzeciej nie ma.
Szczerze mówiąc działając w ten sposób wydawnictwo zniechęca do zakupu potencjalnych klientów. Kupić pierwszą część monografii i czekać na następną całymi latami... :shock: Pół biedy jeśli w ogóle następne części się ukażą. Jeśli nie, to zostaniemy z połową książki.

PS. Ciekawe na co zarezerwowane były przepuszczone numery EOW 31 i 32.
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

wkwiat70 pisze: Jeśli nie, to zostaniemy z połową książki.
Drugą połowę masz po angielsku. :lol:
Odkąd zaczeły się ukazywać pozycje Aj-Pressu dwujęzyczne,przestałem kupować,bo nie ma sensu płacić za coś z czego nie ma pożytku.W dzisiejszych czasach nie jest żadnym problemem przygotować,jeżeli bardzo się chcę, książkę w dwu osobnych wersjach językowych.Tłumaczenie się możliwością sprzedaży w większym nakładzie,jest dla mnie nie do przyjęcia.Skutek jest chyba odwrotny.

Pozdrawiam Krzysiek.
Bartosz Piotrowski

Post autor: Bartosz Piotrowski »

Witam !

Militaria 27 (06) 2008:

http://kagero.pl/index.php?option=com_c ... &Itemid=29

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
dessire_62

Grafika na okładce extra, Tirpitz robi wrażenie,szczególnie w realu.
Nikt się nie pochwalił czyja to robota{albo ja ślepy}. :-)
shigure

Post autor: shigure »

Samuel Eliot Morison -"Morze Koralowe.Midway i działania okretów podowdnych maj 1942-sierpień 1942" - tego komentować nei trzeba prawda ?
No i jeszcze "Szum młodości" o wczeeesnych latach kpt.Grudzińskiego.Przejrzałem POBIEŻNIE i ta pozycja chyba nie trafi na moją półkę.Jeśli ktoś zdecyduje się na dogłębsze przejrzenie tej książki proszę o podzielenie się wrażeniami.
Obie pozycje z Serii z kotwiczką.
Awatar użytkownika
dessire_62

Jeżeli Finna będzie wydawać książki na papierze toaletowym,bo to nie jest nawet gazetowy,to mało kto będzie przeglądał nawet pobieżnie,nie mówiąc o kupnie.Biorąc pod uwagę cenę za która Finna chce sprzedawać "Szum młodości",czyli 40 złotych,to papier powinien być dużo lepszy.Porównując jakość wydania w innych wydawnictwach,to Finna pozostała daleko w tyle,minęły czasy,że można wszystko sprzedać,byle by był na okładce okręt czy samolot.
Jakość użytego papieru skutecznie zniechęca nawet do pobieżnego przeglądnięcia ww. pozycji,podziwiam shigure za duża dozę samozaparcia. :-)
Gdyby Morison był na lepszym papierze to bym kupił ,"Szumu..." nawet na dobrym nie,a przynajmniej nie w tej cenie.O Orle jest tam niewiele,wbrew temu co podają w auto recenzji,to informacja dla zainteresowanych.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Ja 'Szum...' kupiłem, ale nie polecam. Pozycja tylko dla szczególnie zainteresowanych Grudzińskim!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
shigure

Post autor: shigure »

... faktycznie że z lat świetności materiału w Serii ... pozostała tylko okładka :-( ...
Co zaś do samozaparcia ( dziwnie skojarzenia mi się medyczne nasuwają :lol: ) to poświeciłem jej tyle czasu ( Szum ... ) tylko dlatego że mój "sokoli wzrok" dostrzegł drugą książkę.Szum ... przejrzałem sprawdzonym sposobem - kilka kartek początku i kilka końca ... Książka się urywa i z jakby niedowierzaniem obejrzałem okładkę szukając dalszego ciągu.Czy istnieje sens wydawania czegoś wyrwanego z kontekstu ?.Z drugiej strony jak wspomniał Crolick - DLA SZCZEGÓLNIE ZAINTERESOWANYCH.
Bartosz Piotrowski

Post autor: Bartosz Piotrowski »

Witam !

MSiO -Numer Specjalny 2:

http://www.magnum-x.pl/index.php?option ... &Itemid=15

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Grom

Post autor: Grom »

Kiedy ukazał się MSiO 11/2008 ?
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

dessire_62 pisze:Okładka z "Zołtego tygryska"?
Witam,
powiedziałbym Krzysiek, że prędzej z Miniatury Morskiej z serii "SOS" "Toną Olbrzymy" autorstwa A. Werki.

Pozdrowienia
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
ODPOWIEDZ