Transportowce Republiki Hiszpańskiej

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Transportowce Republiki Hiszpańskiej

Post autor: pothkan »

Jeden z hiszpańskich transportowców " Ibaí" (ex Cabo Quilates, 6630 BRT) został pod koniec wojny (1938?) zatrzymany w Murmańsku, a po wojnie przejęty przez ZSRR. Według Miramaru wcielono go do marynarki wojennej pod nazwą "Dwina", a żywot zakończył po pożarze na M. Barentsa w październiku 1959 r. (potem złomowany).

Obrazek

Problem polega na tym, że żadna z rosyjskich "encyklopedii" okrętów MW ZSRR w II WŚ takiej jednostki nie wymienia. Oczywiście, niczego to nie wyklucza - jednostki pomocnicze są często potraktowane pobieżnie... ale np. w sieci wynalazłem także teorie o nazwie "Jenisej" lub "Bajkał" (w literaturze też milczenie). A zatem może marynarka handlowa?

Przydałyby się również dokładniejsze informacje nt. losów pod koniec wojny domowej - kiedy zatrzymany, kiedy przejęty przez Sowietów?

Poza tym - wydaje mi się, że coś kiedyś widziałem (artykuł?) na temat statków kursujących między Republiką a ZSRR (po polsku lub rosyjsku)... Kojarzy ktoś? Chociaż to chyba było o tzw. "złotych statkach".
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Wg Gomma
"Der Krieg zur See 1939-1945" Teil I Band 1 (6.1941-5.1942)

DVINA (27) 6629brt - warsztatowiec w glownej bazie Floty Polnocnej
18.6.1941 znajdowal sie w reparacji i przezbrojeniu
30.9.1941 - okret sztabowy
Krzysztof Gerlach

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Wg Rogera Jordana ("The World's Merchant Fleets 1939") Cabo Quilates został zasekwestrowany przez rząd republikański w 1936 i przemianowany na Ibai, następnie zajęty przez Rosjan w Murmańsku w 1939 i przemianowany na Dvina.
K.G.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Krzysztof Gerlach pisze:Wg Rogera Jordana ("The World's Merchant Fleets 1939") Cabo Quilates został zasekwestrowany przez rząd republikański w 1936 i przemianowany na Ibai, następnie zajęty przez Rosjan w Murmańsku w 1939 i przemianowany na Dvina.
Mam tą książkę. Niestety, liczę na dokładniejsze daty :-(
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Znam, stąd wziąłem zdjęcie. Niestety - o losach mizernie.

Rosjanie nic o tym nie pisali?
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Gdzieś mi się kołacze po głowie że czytałem jakiś artykuł na ten temat ale głównie chyba dotyczył przejętych na Morzu Czarnym.
Niestety nie potrafię go zlokalizować :oops:
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Marek S. pisze:Gdzieś mi się kołacze po głowie że czytałem jakiś artykuł na ten temat ale głównie chyba dotyczył przejętych na Morzu Czarnym.
Niestety nie potrafię go zlokalizować :oops:
W OW 88 (2/2008)
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Zatem "Dwinę" można potwierdzić... pytanie, czy pod taką nazwą (i w MW ZSRR) dotrwała do 1959 r.? Może po wojnie przekazano statek do torgfłota, i tutaj ów "Bajkał" lub "Jenisej" byłyby na rzeczy?

Przydałby się jakiś sowiecki rejestr statków z tego okresu... Albo chociaż LRS (choć nie zdziwiłbym się, gdyby w tym nic nie było).
Awatar użytkownika
AvM

pothkan pisze:Zatem "Dwinę" można potwierdzić... pytanie, czy pod taką nazwą (i w MW ZSRR) dotrwała do 1959 r.? Może po wojnie przekazano statek do torgfłota, i tutaj ów "Bajkał" lub "Jenisej" byłyby na rzeczy?

Przydałby się jakiś sowiecki rejestr statków z tego okresu... Albo chociaż LRS (choć nie zdziwiłbym się, gdyby w tym nic nie było).
byl sowiecki rejestr z 1949

Problem od 1933 rejestry sowieckie zamieszczaly tylko. statki plywajace na zachod.
Czyli 1-szy rejestr "powazny" jest ten z 1965 roku. Nago i brutalna prawda. byly spisy resortowe np statkow rybackich, le tez nie regularne, Blyo tak tajno, ze nickt nie wiecdzuial niczegp, i chyba szybko sie nie dowie.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

AvM pisze:Problem od 1933 rejestry sowieckie zamieszczaly tylko. statki plywajace na zachod.
Czyli 1-szy rejestr "powazny" jest ten z 1965 roku. Nago i brutalna prawda. byly spisy resortowe np statkow rybackich, le tez nie regularne, Blyo tak tajno, ze nickt nie wiecdzuial niczegp, i chyba szybko sie nie dowie.
Niefajno :-(

W takiej sytuacji bardzo maleją szanse na odkrycie końcowego losu naszej "Olzy" (pomijając przekopywanie rosyjskich archiwów).
Awatar użytkownika
AvM

Mam takie dane: M.Bollinger, Gomm i inni
1938 zajety prrzez ZSRR w Murmansku
25.5.1939 DVINA okret -baza
8.8.1942 zwrocony SGMP
1942 BAIKAL (BAYKAL) SGMP Severnoe Gosudarstvennope Morskoe parakhodstvo
24.7.43 przekazany do DGMP (nie wiem kiedy dokladnie zmienil nazwe)
1943 BAIKAL (BAYKAL) DGMP Dalnevostochnoey Gosudarstvennope Morskoe parakhodstvo
- sygnal UOAM
10.1959 uszkodzony przez ogien na Morzu Barensa
Zlomowany
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Ha! Czyli jednak :-)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

http://www.infoflotforum.ru/index.php?showtopic=6521
Помимо нормальной, плановой убыли за счет списания старых судов пассажирский флот в эту пятилетку понес существенную утрату из-за тяжелой аварии теплохода «Двина. 15 октября 1959 года на этом теплоходе, следовавшем с Чукотского побережья с пассажирами, на подходе к бухте Угольной (теперь портпункт Беринговский) вспыхнул пожар в машинном отделении. Как всегда, несчастье произошло неожиданно. Главный двигатель, все вспомогательные механизмы и противопожарные средства вышли из строя. Через некоторое время к терпящему бедствие судну подошел теплоход «Клара Цеткин» под командованием молодого, энергичного капитана Г. И. Антидзе. Помощь подошла своевременно. Огонь удалось сбить. Подошедший ледокол «Анастас Микоян» помог ликвидировать пожар окончательно. Пассажиры с теплохода «Двина» были доставлены в бухту Угольную и затем во Владивостокш
Ponownie przemianowany? :co:
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

pothkan pisze:Ponownie przemianowany? :co:
Samo sobie odpowiadam :?

http://www.shipspotting.com/modules/mya ... lid=621789
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

Название судна (предыдущие названия)/тип судна/год
постройки/страна постройки/вместимость (рег. тонн)/годы работы в пароходстве
Байкал (1) (Svan, Двина) пх груз. 1922 Англия 1772 1930-1960
Байкал (2) тх пасс. 1963 ГДР 5236 1963-1991
Двина (Ibai) пх груз.пасс. 1927 Испания 6629 1943-1960
za: ДВМП: РЕЙС ДЛИНОЮ В 125 ЛЕТ. FESCO: 125 YEAR LONG VOYAGE
Gdzieś na ich stronie http://www.fesco.ru/ można to znaleźć i ściągnąć.
ODPOWIEDZ