Działa Mark 1

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Działa Mark 1

Post autor: janik41 »

Witam, może ktoś zna praktyczną szybkostrzelność dział Mark 1 na pancerniku 2 klasy Texas, http://www.navweaps.com/Weapons/WNUS_12-35_mk1.htm podaje szybostrzelność tych dział 1 wystrzał na minutę jest to albo szybkostrzelność teoretyczna dla tych dział bez uwzględnienia kostrukcji wieży, albo jest zbyt zawyżona, konstrukcja wieży dla tych dział na Texas umożliwiała ich załadunek tylko w dwóch pozycjach, spotkałem si z informacją że szybkostrzelność tych dział wynosiła jeden strzał na 3 minuty. Jeśli ma ktoś dokładniejsze dane będą mile widziane.
Andrzej J.

armaty z pierwszego Texasa

Post autor: Andrzej J. »

Zapewne coś mądrego jest w książce Reilly'ego i Scheiny "American Battleships 1886-1923", która jest w tej chwili u Tadeusza Klimczyka (Tadek, prośba o zajrzenie :) )
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Dzięki chociaż za cień nadzieji.
Tadeusz Klimczyk

Działa Mark 1

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Niestety szybkostrzelność tychże dział jest u Scheiny pominięta - sądzę że opracowanie w navweaps pochodzi właśnie z tej książki. Zważywszy na fakt, iż rzeczywiście ładowanie mogło się odbywać tylko w pozycji wzdłuż osi kadłuba lub kiedy lufy były ułożone prostopadle do tej osi oddawanie starzłu co 3 minuty było bardzo prawdopodobne.
Speedy

Post autor: Speedy »

Hej

A ja mam jeszcze takie pytanie na boku: jak definiujecie szybkostrzelność teoretyczną i praktyczną w przypadku takiej broni np. jak w niniejszym wątku, ręcznie ładowanych jednostrzałowych dział?

Na "mojej działce", którą jest automatyczna broń strzelecka, szybkostrzelność teoretyczna to ta, która zależy od samej tylko szybkości działania mechanizmów broni. Np. karabinek AK przy strzelaniu ogniem ciągłym wyrzuca 10 pocisków na sekundę - a więc jego szybkostrzelność teoretyczna wynosi 600 strz./min. A szybkostrzelność praktyczna to jest ta realna liczba strzałów, jakie można faktycznie oddać w ciągu minuty, uwzględniając czas potrzebny na wymianę magazynków czy taśmy, przeładowanie broni, wycelowanie itd. Zależy ona nie tylko od szybkostrzelności teoretycznej i szerzej, cech konstrukcyjnych broni (np. pojemność magazynka), ale też w wielkim stopniu od właściwości psychofizycznych strzelca (np. jego doświadczenia). W przypadku tego kbk AK to jest ok. 100-120 strz./min.

A jak to jest w przypadku wspomnianych wyżej jednostrzałowych dział?
Pozdro
Speedy
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Wyglada to podobnie, teoretyczna jest to szybkostrzelność podana przez producenta działa, po testach polegających na odawaniu tylko strzałów, bez naprowadzania lufy na cel, zliczniu wszystkich namiarów czy brania pod uwagę kołysania okrętu, no i oczywiście działo takie nie strzela w wieży która również potrafi narzucić ograniczenia. A praktyczna to wiadomo.
Te trzy minuty są bardzo wiarygodne, jeśli się je porówna z działami 152 mm Mark 1 które strzelały raz na około minuta czrerdzieści sekund. Oczywiście do 1906 roku, potem ich szybkostrzelniść wzrosła i to mocno.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

A mnie coś te 3 minuty nie bardzo pasują.
Jeżeli działa na "Inflexible", ładowane odprzodowo, oddawały jeden strzał na 2,5 minuty, to jakim sposobem działo o znacznie mniejszym kalibrze ma odpalać w dłuższym czasie. Jak rozumiem na "Texas" stosowano armaty odtylcowe. pewnie hydraulicznie wspomagane.
Stąd wnioskuję, że 1 strzał na minutę jest prawdziwą informacją.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Tadeusz Klimczyk

Działa Mark 1

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Tam był jakiś przedziwny system podajników (podpieram się jedynie pamięcią) ulokowany nie w samej wieży tylko wewnątrz tej diagonalnej cytadeli, jaką na środku kadłuba miał TEXAS. To na pewnoi nie były dopracowane systemy państw europejskich.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

RyszardL pisze:A mnie coś te 3 minuty nie bardzo pasują.
Jeżeli działa na "Inflexible", ładowane odprzodowo, oddawały jeden strzał na 2,5 minuty, to jakim sposobem działo o znacznie mniejszym kalibrze ma odpalać w dłuższym czasie. Jak rozumiem na "Texas" stosowano armaty odtylcowe. pewnie hydraulicznie wspomagane.
Stąd wnioskuję, że 1 strzał na minutę jest prawdziwą informacją.
Rysiu tam był naprawdę skomplikowany system ładowania, jak juz wspomniano mozna było załadować działo tylko w dwóch pozycjach, zresztą była to jedna z dwóch głównych wad tego okrętu, w owym czasie w amerykańskiej tak jak jeszcze w niektórych marynarkach pokutowała taktyka taranowania także się specjalnie nie przejmowano szybkostrzelnością dział, ale za to Texas miał wspaniały taran. Drugą wadą było jego opancerzenie, wspomniana cytadela miała tylko 152 mm stali, znaczną część opancerzenia stanowiły magazyny węgla mające chronić przed pociskami, jako ciekawostkę mogę Ci podać że Texas jako jedyny ciężki okręt zatonął podczas wojny hiszpańsko-amerykańskiej, a raczej pogrążył się w wodzie i osiadł na dnie, miał szczęście że było płytko, a wszystko przez jedną uszczelkę. Nie najlepiej to świadczy o ówczesnej pracy amerykańskich stoczniowców.
Awatar użytkownika
RyszardL

Krzysiu, ja wiem, że te konstrukcje były dość specyficzne w tym czasie.
Ale, jak pisze w swojej książce, Tadeusz Klimczyk, oni nie czerpali wzorów z innych marynarek, tylko sami kombinowali.
Na Twojej stronie czytam, że pancerz nie był taki cieniutki, jak na okręt tej wielkości.
Ale ta uszczelka jest dla mnie czymś zupełnie nowym. :?
Podaj więcej informacji.
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Witaj, Rysiu w tym wypadku jesteś w błędzie, Texas to jest brytyjska konstrukcja, projekt okrętu przyjęto w ramach konkursu który wygrała brytyjska myśl okrętowa, co do pancerza coś dokładniejszego bedzie dopiero w nowym opracowaniu które ukończę niedługo. Jeśli chodzi o zatonięcie to podczas ostatniego dokowania przed wojną uszkodzono poszycie w okolicy rufy, jak się później okazało uszkodzeniu uległo uszczelnienie wału napędowego, które pusciło juz całkowicie podczas działań wojennych, okręt zaczął nabierać bardzo szybko wodę, nie było jmozliwości zatamaowania przecieku i tylko to że znajdował się w okolicy brzegu uratowało okręt przed zagładą, przyczyniła się do tego również załoga, ponieważ w warunkach bojowych nie przestrzegała zasady zamknietych drzwi w grodziach.
Awatar użytkownika
RyszardL

Bardzo ciekawych rzeczy dowiaduję się o tym okręcie.
W takim razie, Krzysiu niecierpliwie czekam na opracowanie.
UWAGA!

====================

pd

Re: Działa Mark 1

Post autor: pd »

janik41 pisze:Witam, może ktoś zna praktyczną szybkostrzelność dział Mark 1
Mark I.
janik41 pisze: na pancerniku 2 klasy Texas, http://www.navweaps.com/Weapons/WNUS_12-35_mk1.htm podaje szybostrzelność tych dział 1 wystrzał na minutę
Po modernizacji - powyższą stronę trzeba przewinąć w dół do słowa "rammers".
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

pd pisze:Mark I.
Od 42 to już chyba Mark 1
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Mam panowie jeszcze jedno pytanko, spotkałem się z trzema wersjami uzbrojenia torpedowego Texas, jedna wersja to 6 w.torp. 360 mm Howell
druga wersja to 6 w.torp. 356 mm Whitehead, oraz 4 w.torp. 365 mm Whitehead, wspomne że wersje z 6 wyrzutniami to są raczej wersje projektowe, najbardziej prawdopodobna jest wersja ostatnia. Mam terz wersje z dwoma wyrzutniami, oraz całkiem z kosmosu z 4 wyrzutniami 21 cali. :D
Może pomożecie rozszyfrować ten rebus
pd

Post autor: pd »

janik41 pisze:Witam, może ktoś zna praktyczną szybkostrzelność dział Mark 1 na pancerniku 2 klasy Texas, [...] Jeśli ma ktoś dokładniejsze dane będą mile widziane.
Według raportu szefa Bureau of Ordnance z 1898: przed modernizacją 1 strzał co 8 minut, po modernizacji 1 strzał co 2 min. Według oficera z USS Texas (Proc. of USNI z 1899 r.): pierwotnie 1 strzał co 7 min., w czasie strzelań próbnych po modernizacji osiągnięto średnio strzał co 1 min. 55 sek., minimum 85 sek..

MiKo pisze: Od 42 to już chyba Mark 1
W odniesieniu do dział USS Texas / San Marco jest to oznaczenie anachroniczne, w anachronicznym znaczeniu słowa "anachroniczne".
ODPOWIEDZ