Robur IV i niemieckie niszczyciele

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
rak71
Kontakt:

Robur IV i niemieckie niszczyciele

Post autor: rak71 »

Witam Panów. Mam pytanie jak w temacie. Właśnie czytam wspomnienia kapitana żw Edwarda Gubały pt "Przygoda mojego życia". W jednym z rozdziałów wspomina, że 1 września 1939 pomiędzy godz. 6.00 a 6.26 jego statek Robur IV był ścigany przez 5 niemieckich niszczycieli. pogoń zakończyła się gdy na redzie Geteborga na pokład polskiego statku wszedł szwedzki pilot. Czy ktoś z forumowiczów mógłby zidentyfikować te niszczyciele i dowódcę tego zespołu?
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Post autor: Glasisch »

Witam,
widzę, że nikt z Kolegów nie odpowiada, co też jest symptomatyczne. Dla mnie to kolejna utopia w stylu "Przygód spod znaku Franka Dolasa", bo poważne źródła nic o tym "incydencie" nie wspominają.
Pozdrowienia
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

A ja myślę, że to raczej tzw. syndrom "samochodów rozdawanych na Placu Czerwonym". Czyli pewnie nie 5, a np. 3, i nie niszczyciele, a np. trałowce.

Aha - pogoń nie została przerwana ze względu na wejście szwedzkiego pilota, tylko osiągnięcie przez "Robur IV" szwedzkich wód terytorialnych.
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Witam,
możesz miec rację Pothkanie, bo to czyste sciene-fiction, bo jak Ci, jako kapitanowi, wytryśnie fontanna przed dziobem, to z pewnoscią zdecydujesz się na zatrzymanie statku.
Podr.
Michał
1) Dies sind die Tage, von denen wir sagen sie gefallen uns nicht - D. Noll - Die Abenteuer des Werner Holt. 2) Wir sind dem Russen zu weit in den Rachen gefahren KL Buch, Kommandant von "T 30".
Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Ja czytałem o ścigaczach, a nie niszczycielach.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Glasisch
Kontakt:

Karolu,
a ja nie znalazłem nic w źródłach o niszczycielach i kutrach torpedowych, więc zostają jeszcze tylko kutry trałowe (typu R) i inne mniejsze, proszę o konkrety, z góry dziękuję. Gdzieś, kiedyś, byc może w obecnycha czasach mało przekonują, aby wierzyc na słowo.
Pozdrowienia
Michał
ODPOWIEDZ