Więź. Jakie są mocne i słabe strony polskiej wiary dzisiaj.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
fdt

Więź. Jakie są mocne i słabe strony polskiej wiary dzisiaj.

Post autor: fdt »

http://www.wiez.com.pl/index.php?s=mies ... 40&t=14817
Zawsze wierna czy mierna? Plusy i minusy polskiej wiary

Jakie są mocne i słabe strony polskiej wiary dzisiaj (w tym: Kościoła katolickiego jako wspólnoty i jako instytucji)? Jakie widzę szanse i jakie zagrożenia dla rozwoju wiary Polaków w najbliższej przyszłości (zarówno wewnątrz wspólnoty wierzących, jak i w ogólnej sytuacji kulturowej)? Na takie pytania poszukiwali odpowiedzi członkowie Zespołu Laboratorium WIĘZI w ramach specjalnej ankiety, której podsumowanie tu przedstawiamy.

Posłużyliśmy się metodą techniki analitycznej SWOT. Polega ona na posegregowaniu posiadanych informacji na cztery grupy: S (Strengths) – mocne strony, W (Weaknesses) – słabe strony, O (Opportunities) – szanse, T (Threats) – zagrożenia. Analiza mocnych i słabych stron to diagnoza stanu obecnego. Refleksje nad szansami i zagrożeniami to prognoza przyszłości.

Większość członków Zespołu Laboratorium WIĘZI przesłała swoje wypowiedzi w formie krótkich odpowiedzi na kolejne pytania ankiety. Niektórzy zaprosili do udziału w ankiecie także zaprzyjaźnionych zaangażowanych chrześcijan, albo też prezentowali opinie będące wynikiem dyskusji w szerszym gronie w swoich społecznościach lokalnych. Inni członkowie Zespołu przesłali natomiast swoje obszerne wypowiedzi i artykuły dotyczące spraw będących przedmiotem raportu. Część opinii będzie cytowana poniżej indywidualnie, w większości jednak poniższe opracowanie ma charakter syntetyczny.
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Fdt nie mam humoru na przekomażkę. Co chcialeś wyrazić owym linkiem i dodac od siebie?
Awatar użytkownika
fdt

Post autor: fdt »

Nic :-D
Bukowa

Post autor: Bukowa »

Nie znając pytań ankiety trudno się tu wypowiadać. Ale ....
Ja się nie zgadzam z podsumowaniem czyli zdaniem s. Barbary Chyrowicz cyt.: " Najwyższym zagrożeniem dla wiary jest brak wiary i zaufania".
Dla mnie to potwierdzenie pewnej "protekcjonalności" funkcjonariuszy Kościoła, zwłaszcza w tej drugiej części dotyczącej zaufania.
Nasz Kościół istnieje od setek lat ale ciągle ewoluuje od czasów dysput na temat "Ilu Diabłów się zmieści na końcu szpilki" po dzisiejsze, o wiele poważniejsze, dylematy związane choćby z ochroną życia, celibatem księży czy "funkcjonalnością" kobiet w Jego (Kościoła) życiu.
Podsumowanie s. Barbary przenosi wszelką dyskusję na te tematy do ośrodków władzy kościelnej w postaci odpowiednich Kongregacji (np. d/s wiary itd,itp...).
Czy nam, szaraczkom pozostaje tylko zaufanie?
Nie wiem czy to jest słuszna droga :?
Pozdrowienia
Robert
Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Bukowa pisze:Nie znając pytań ankiety trudno się tu wypowiadać. Ale ....
Ja się nie zgadzam z podsumowaniem czyli zdaniem s. Barbary Chyrowicz cyt.: " Najwyższym zagrożeniem dla wiary jest brak wiary i zaufania".
To tautologia.
Np dla krowy największym zagrożeniem jest brak krowy.
Awatar użytkownika
janik41
Kontakt:

Post autor: janik41 »

SmokEustachy pisze:
Bukowa pisze:Nie znając pytań ankiety trudno się tu wypowiadać. Ale ....
To tautologia.
Np dla krowy największym zagrożeniem jest brak krowy.
Eeeeeeee smoku chyba coś Ci się pomerdało, raczej brak byka jest zagrożeniem dla krowy :D
Bukowa

Post autor: Bukowa »

Zagrożeniem dla krowy jest ...... brak trawy (i ewentualnie dojenia - dla zdrowotności chociażby) :lol:
Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ