Podzial blach kadluba ORP Wicher I

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

engineer76

Post autor: engineer76 »

Witajcie.

Czy ma ktos z was jakies zdjecia poszycia dna na ORP Wicher I. Chce zrobic imitacje blach ale nie mam nic. Na zdjeciach ktore posiadam nie ma nic widocznego. Na burtach owszem ale tez szalu nie ma.

Dziekuje
Pozdr
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

Gdy budowałem model mojego Wichra to nigdzie nie natrafiłem na schemat podziału blach. Ale spróbuję jeszcze raz przerzucić moje szpargały.
8)
engineer76

Cyba pozostanie mi napisac do muzeum marynarki wojennej w gdyni i spytac czy oni moze cos maja. Jakies plany itp.
Awatar użytkownika
Iron Duke

Post autor: Iron Duke »

Nie mają.
8)
Awatar użytkownika
Okonek

Re: Podzial blach kadluba ORP Wicher I

Post autor: Okonek »

engineer76 pisze:Chce zrobic imitacje blach
Mozna spytac w jakiej skali ma byc model :roll:
pozdrawiam

Obrazek
engineer76

Marzy mi sie w skali 1:50. Takie mam plany.A skad wiecie ze w muzeum marynarki w gdyni nic nie maja. A moze do stoczni do francji napisac.Do tej ktora do zdudowala.
tedi

Post autor: tedi »

Witam.
Mają ,mają,zresztą na ich podstawie powstały plany zamieszczone w Planach Modelarskich nr 143 (szukaj na allegro). Pozatym znajdż monografię o Burzy i Wichrze nr 28 (cz.1) wydawnictwa AJ-Press.
Tam znajdziesz wszystko co Cię interesuje, a nawet więcej.
Pozdrawiam.
engineer76

Czesc Tedi. Plany mam i monografie wichra i burzy tez. ale tam nie ma nic o czesci podwodnej. Zdjecia sa ale nic na nich nie widac. Widac tylko blachy (pasy na burcie).

Postaram sie napisac do muzeum i zobacze co z tego wyjdzie.

dzieki za info
pozdr
tedi

Witaj.
Jeśli masz monografię , to przeanalizuj dokładnie wkładki ,te na których są przekroje poprzeczne . Jeśli dokładnie się przyjrzeć , to dokładnie widać zakładki blach poszycia. Jest to też pokazane na jednym z arkuszy w planach. Kiedyś też myślałem o budowie Wichra i trochę analizowałem te materiały. Jednak zdecydowałem się na Groma , do którego zbieram materiały.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Waldek K

Post autor: Waldek K »

engineer76, mogę Ci doradzić kontakt z osobę o nicku Jhradca z forum modelarzy kartonowych Konradus. Od kilku lat buduje on model Wichra i mocno zgłębił jego konstrukcję.

tedi, zdradzisz więcej szczegółów? Od wielu lat interesuje mnie "Błyskawica" i też noszę się z zamiarem budowy modelu.
engineer76

widzialem ta relacje z konardusa ale ona bazuje na wycinance plus plany i monografia. poszycia kadluba nie robi wiec nie ma danych. kiedys juz do niego w tej sprawie pisalem.

pozdr
tedi

Witam.
Jeśli chodzi o Groma to pracuję nad dokumentacją już prawie rok.
Na początku zbierałem wszystko co się dało na temat ,ale najwięcej dały mi obie części monografii. W tej chwili jestem na etapie rysowania planów
w skali 1:75 ,bo w takiej właśnie chcę go wykonać,w/g wyglądu na stan z 1937r.
engineer niestety więcej ci nie mogę pomóc ,jedyna szansa że w końcu ukaże się następna część monografii. Mam nadzieję na więcej zdjęć powojennej Burzy (może z jakiegoś doku). Ja też czekam na trzecią część już nie wiadomo ile.
ODPOWIEDZ