W tym momencie Ty obraziłeś mnie.Baltic pisze: Politykiem może zostać każdy nawet Ty

Nie, to jest fakt. Prosze sobie sprawdzic kto i ile miał do powiedzenia w wiekszosci spraw.Piszesz, że nie było żadnej niepodległości - tak tą sprawę widzieli wrogowie Polaków , czyli Rosjanie.
Nikogo o nic nie prosiłem. Miliony ludzi nikogo o nic nie prosiły. Wcisnieto im to poprzez kupionych polityków.Widzę, że oglądasz rosyjskie telewizje. One nie są wiarygodne. O tarczę to sami prosiliśmy Amerykanów. Nie przeinaczaj faktów, jak to dotychczas robisz.

Nie wiem co ogladasz, ale lepiej przestań. Życie to nie obrazki w mediach.
Najwidoczniej jestem bardzo mało spostrzegawczy, bo żadnych nie zauwazyłem. Zauważyłem tylko tanią propagandę.Już je podawałem ale Ty je ignorujesz,
A Polskę uznawało za tereny Rosji, Prus, Austrii, Niemiec, etc.1. Prawo międzynarodowe uznaje Osetię Południową za tereny Gruzji.
J.w.2. Społeczność międzynarodowa (w tym Rosja) uznała Osetię Południową za integralne tereny Gruzji.
J.w.3. Osetyncy z Południa sami zadeklarowali w 1996 roku, że zostają w Gruzji.
Bez związku.4.Rosyjskie siły "pokojowe" w Osetii Południowej, nie są nimi skoro tak jak w roku 2004 ostrzelały bez najmniejszych powodów gruzińską wioskę Tmaraszeni.
J.w.5.Rosyjskie siły "pokojowe" w Osetii Południowej, nie są nimi skoro wspierają osetyńskich separatystów bronią i pieniędzmi.
J.w.6.Wspólna Komisja Kontrolna, mająca być miejscem negocjacji jest torpedowana przez Rosjan.
Jak np Ksiestwa Warszawkiego przez Francję.7.Osetyńska polityka jest sterowana przez Moskwę.
J.w.8.Osetyńscy politycy to Rosjanie.
Wypowiedx pozbawiona sensu.9.Obywatelstwo rosyjskie nadane Osetyncom z Południa było przymusowe pod groźbą odmowy.
Jaki to ma zwiazek z agresja Gruzińską? To tak jakbys twierdził, że ZSRS jest cacy, bo Oswiecim, albo że III Rzesza jest cacy bo Katyń. Przewiny jednych nie umniejszaja przewin drugich!10.Osetyńcy z Pólnocy, czyli Ci którzy mają prawdziwe obywatelstwo rosyjskie cały czas przeklinają Rosjan za masakrę w Biesłanie.
Teraźniejsze działania to gruzińska agresja.To Ty nie podałeś żadnych argumentów i nie możesz obalić moich. Zasłaniasz się historią Polski i państw nadbaltyckich, ale historia to nie argument. Argumentem są realne, teraźniejsze działania.
Zawsze istniały takie układy i jedyną ich racja bytu była i jest siła popierajacych je. Skoro tego nie rozumiesz, to oddaj społeczeństwu kasę, która poszła na Twoje studia.To nawet niemowlak wie panie dziennikarz. Żyjesz Pan przeszłością. Świat się zmienił teraz są regulacje międzynarodowe, istnieje prawo międzynarodowe.
Jakbyś nie wiedział to informuje Cię, że Rosja pośrednio bierze udział w operacji w Afganistanie udostępniając korytarze powietrzne państwom NATO.
I co z tego?
Kolejny dowód nieuctwa politologów.Czyli wg. Twojego rozumowania Rosja to wasal Ameryki.
ROTFL! Ja sie mogę kócić z kims, ale niech ten ktos sobie chociaz sam w stope nie strzela. Tak nie będe poruwnywał sytuacji, bo historia lubi sie powtarzać. Dziekuje za przyznanie mi racji, nawet nieswiadome.Pouczać to Ty możesz, ale swoje dzieci. Nie porównuj sytuacji państw nadbałtyckich z okresu II wojny światowej. Inna była wtedy sytuacja geopolityczna i istniały groźne reżimy totalitarne, które pragnęły rządzić innymi narodami. A teraz widać, że historia lubi się powtarzać.
Mylisz analogie. ZSRS=Gruzja (chodzi o rolę, nie narodowość fuhrerów).Rosja zajęłą Osetię Południową na poczatku lat 90-tych w sposób łagodniejszy niż zajęła Litwę, Łotwę, Estonię w roku 1940. Ale sposób sprawowania kontroli bardzo podobny. Wojsko kontroluje teren a i władza jest rosyjska.
Dzięki Smoku, ujołeś to mam nadzieję w sposób bardziej dla Baltica zrozumiały od moich wywodów.SmokEustachy pisze:Zasadniczo politolog to powinien wiedzieć, że istnieją 2 zasady:
1. prawo państwa do zachowania integralności terytorialnej
2, prawo narodów do samostanowienia.
One są ze sobą sprzeczne dlatego u nich forsujemy zasadę 2 a u siebie 1. To jest elementarna zasada prowadzenia polityki. USA nie dadzą niepodległości Apaczom, Rosja Czeczenii, my Ślązakom, Ukraina Łemkom, Łemkowie Bojkom.
Jak Węgrzy przeforsowali Austro-Wegry to zaczęli cisnąć Horwatów, Słowaków, Siedmiogrodzian, Słoweńców itp.
Przykłady można mnożyc i mnożyć.
Anglia za Polską się opowiedziała, ale u siebie tępiła Irlandczyków,