Doświadczenia wojenne wskazują na skandaliczny poziom dowodzenia na wyższym szczeblu, nie zaś przed dowódców poszczególnych okrętów, czy niską jakość załogi.
Doświadczenia wojenne sowieckich niszczycieli na Bałtyku (i to wszystkie) dokładnie wskazują i niską jakość załogi, i fatalne wyszkolenie - żeby tylko cytować co o tym piszą Rosjanie
Ale ja tam stoję na stanowisku, że lotnictwo w latach 20-tych i na początku 30-tych to nie teges przeciwko okrętom. I też jakoś mi się nie wydaje żeby w przypadku ataku PMW na sowiecką jakieś nieprzyjemności sowiecki OP z naszej strony czekały. A do samolotu to sowieccy marynarze mogli by pomachać i.. mieć go gdzieś. Tak mi się wydaje. Poprawcie mnie jeśli się mylę. ( mówię o maksimum roku 34 czy 35, potem to już było nieco inaczej ).
To zobacz na post Tzawa - widząw 1932 r. "gidroawiadywizjon" który ma między innymi 12 bombowców - czy sądzisz że będą czekac i machać rękoma, czy jednak dla pewności zwiewać
I zy będą czekać czy okaże się czy to samolot niemiecki, szwedzki czy polski, czy dadzą drapaka jak go tylko zobaczą
Samoloty w tym czasie to mogły służyć do rozpoznania. Tylko CO z tego że znalazły by jakiś cel? Jeszcze trzeba by go zatopić.
albo zmasakrować załogę - jak H-B W.29 brytyjskiego u-bota, którego uratowały od zatonięcia własne niszczyciele.
Natomiast moje argumenty są słabiutkie, co wynika z tego, że nie zajmuję się badaniami poruszanych zagadnień.
Pogratulować i życzyć innym tak słabych agumentów

Moje też są słabe, bo co nie co wiem o nadbrzeżnej, a na okrętach to znam się też raczej słabo
ale tak na poważnie uważasz, że cztery niszczyciele są w stanie zwalczać dwa pancerniki i dwa ciężkie krążowniki otoczone dwiema flotyllami niszczycieli i co najmniej flotyllą trałowców z prawdziwego zdarzenia (typ Fugas dla jasności)?
Nie uważam - jestem natomiast ciekawy czy te "dwie flotylle" obronią pancerniki przed atakiem OP, gdy owe pancerniki będą tankować paliwo które im się w drodze wyczerpie.
A co zrobia, gdy tankowce padną łupem OP (bo jak dwie flotylle bronią pancerników, to kto broni tankowca ?) -wezmą pancerniki na hol ?