Ekshumacja zwłok Generała Sikorskiego co sie dowiemy?
Moderator: nicpon
Ekshumacja zwłok Generała Sikorskiego co sie dowiemy?
Na pewno jest to obcy temat dla nas na tym forum ale każdy jakąś wersje wydarzeń może z tego wyciagnąć według najbardziej prawdobodobnej przedstawionej przez Baliszewskiego ,Sikorski i trzech innych polskich oficerów zostało zamordowanych w pałacu gubernatora na GIbraltarze na godzine przed wyreżyserowanym lotem który miał być katastrofą a zarazem głównym dowodem śmierci osób z najdujacych sie na pokładzie samolotu .To , że Sikorski został zamordowany nie ulega już wątpliwosci ale pozostaje najważniejsze pytanie kto za tym stoi i znów słowami historyka Baliszewskiego - nie mam najmniejszej watpliwości ,że za tym stali polacy którzy byli agentami brtyjskich służb specjalnych
Nalezało by zadać też inne pytanie jakie były powody ,że brytyjczykom zależało na zlikwidowaniu dowódcy sojuszniczej armi ,jakie cele chcieli osiagnąć angole czyżby wybrali sojusz z ZSRR jako ważniejszy niż ze słabą polską czy być może chodziło o przyszły podział europy na, który nie godził sie Sikorski , którego akta brytyjczycy utajnili do 2050 roku
Ciekawe co wyjaśni ekshumacja która ma być w lipcu tego roku http://www.tvn24.pl/12690,1555655,0,1,wiadomosc.html
Nalezało by zadać też inne pytanie jakie były powody ,że brytyjczykom zależało na zlikwidowaniu dowódcy sojuszniczej armi ,jakie cele chcieli osiagnąć angole czyżby wybrali sojusz z ZSRR jako ważniejszy niż ze słabą polską czy być może chodziło o przyszły podział europy na, który nie godził sie Sikorski , którego akta brytyjczycy utajnili do 2050 roku
Ciekawe co wyjaśni ekshumacja która ma być w lipcu tego roku http://www.tvn24.pl/12690,1555655,0,1,wiadomosc.html
-
Witam!
Andrzej J. napisał cyt: "Jakby były takie totalnie spiskowe, to po co Wielka Brytania utajniła akta na kolejne dzisięciolecia?"
Myślę, że po to aby nie budzić "demonów przeszłości". To - znacznie dojrzalsze - w kontekście demokracji państwo od naszego, dlatego
swoich (i nie tylko) historyków od takich wydarzeń trzymają na dystans kilkudziesięcioletni aby "emocje wygasły" a prawda historyczna była ogłaszana bez naleciałości emocjonalnych.
To znacznie odległe od wizji IPN-owskiego sposobu badania dziejów.
Arcybiskup Dziwisz już dzisiaj delikatnie zmienił swoje stanowisko odnośnie umożliwienia ekshumacji.
A co będzie jeśli w trumnie będzie ktoś inny .... albo zgoła .. nikt?
Czy Prezydent poczuje sie w obowiązku i zerwie wszelkie kontakty z Wielką Brytanią? Wyjdziemy z NATO?
Niezły, kolejny temat jak na "psycholi" przystało
Pozdrowienia
Robert
P.S.
Moje imię jest prawdziwe (drugie mogę wyjawić na priv
) - to tak a'propos dyskusji "po sąsiedzku" 
Andrzej J. napisał cyt: "Jakby były takie totalnie spiskowe, to po co Wielka Brytania utajniła akta na kolejne dzisięciolecia?"
Myślę, że po to aby nie budzić "demonów przeszłości". To - znacznie dojrzalsze - w kontekście demokracji państwo od naszego, dlatego
swoich (i nie tylko) historyków od takich wydarzeń trzymają na dystans kilkudziesięcioletni aby "emocje wygasły" a prawda historyczna była ogłaszana bez naleciałości emocjonalnych.
To znacznie odległe od wizji IPN-owskiego sposobu badania dziejów.
Arcybiskup Dziwisz już dzisiaj delikatnie zmienił swoje stanowisko odnośnie umożliwienia ekshumacji.
A co będzie jeśli w trumnie będzie ktoś inny .... albo zgoła .. nikt?
Czy Prezydent poczuje sie w obowiązku i zerwie wszelkie kontakty z Wielką Brytanią? Wyjdziemy z NATO?
Niezły, kolejny temat jak na "psycholi" przystało
Pozdrowienia
Robert
P.S.
Moje imię jest prawdziwe (drugie mogę wyjawić na priv

]Bukowa napisał/a:
Ty tak poważnie?Myślę, że po to aby nie budzić "demonów przeszłości". To - znacznie dojrzalsze - w kontekście demokracji państwo od naszego, dlatego
Wrr napisał cyt: "Bukowa napisał/a".
Napisałem, że moje imię to Robert i jest prawdziwe a więc jestem płci męskiej
.
Co do tekstu mojego postu to jest całkowicie poważny.
No może jego druga część, zaczynajaca się od słów cyt:"A co będzie jeśli...." może być odczytana jako "czarny humor" rodem z Monthy Pythona ale ..... spróbuj rozważyć i takie możliwości.
A wszelakie wnioski z tego płynące ...... temat sie rozwija
Pozdrowienia
Robert
Napisałem, że moje imię to Robert i jest prawdziwe a więc jestem płci męskiej

Co do tekstu mojego postu to jest całkowicie poważny.
No może jego druga część, zaczynajaca się od słów cyt:"A co będzie jeśli...." może być odczytana jako "czarny humor" rodem z Monthy Pythona ale ..... spróbuj rozważyć i takie możliwości.
A wszelakie wnioski z tego płynące ...... temat sie rozwija

Pozdrowienia
Robert
Generał Wilecki miał zbadać zwłoki Sikorskiego takie dostał polecenie od Wałęsy ale tego nie zrobił? http://www.tvn24.pl/-1,1556189,wiadomosc.html
Polskie komando smierci zabiło Sikorskiego twierdzi w wprost
http://wiadomosci.onet.pl/2681,1783546, ... kalne.html
http://wiadomosci.onet.pl/2681,1783546, ... kalne.html
Generała Sikorskiego ludzie pamiętają dziś jako zamordowanego premiera, ale przy badaniu okoliczności jego śmierci musimy pamiętać o tym, że był bohaterem wojny z Bolszewikami, przywódcą kochanym przez podwładnych i szanowanym przez wrogów. Tylko szaleniec mógłby go zabić, za duże ryzyko. Pomyślcie co by było gdyby Goebels zdobył dowody potwierdzające zamach. Te nagłówki w gazetach „Alianci mordują się nawzajem!” To mogłoby spowodować rozłam wśród aliantów.